You have no items in your cart. Want to get some nice things?
Go shoppingNederland telt meer dan 2,1 miljoen ondernemers. En dit aantal stijgt sterk de laatste jaren. Superleuk! Ondernemen is namelijk (bijna altijd) een feestje. Ik kan het zelf beamen, wel zijn er een aantal dingen die moet regelen als je start met ondernemen, waaronder verzekeringen. Niet het leukste om je in te verdiepen, maar wel erg belangrijk! Welke dingen je nog meer moet regelen als je start met ondernemen, lees je hieronder.
1. Zakelijke rekening openen
Aan het begin – toen ik net begonnen was met ondernemen – dacht ik nog dat die zakelijke rekening bullshit was. Waarom zou ik een andere rekening openen als ik toch al een privé bankrekening heb? Oh boy! I was wrong. Als er iets is wat je privé en zakelijk gescheiden wilt houden, is het wel geld. En daarnaast: om het betalingssysteem te koppelen aan mijn webshop hád ik verplicht een zakelijke rekening nodig. Uiteindelijk ben ik geswitcht na een halfjaar, maar ik had het beter meteen vanaf het begin kunnen doen. Ik heb een zakelijke rekening bij Knab en dat werkt top!
2. Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringen zijn misschien niet het meest sexy onderwerp voor jou als startende ondernemer, maar wel erg belangrijk. Je kunt als ondernemer voor heel wat zaken aansprakelijk gesteld worden. Afhankelijk of je je bedrijf zich richt op de B2B of de B2C sector, kan de schade erg hoog oplopen. Zo hoog dat jij ze als ondernemer niet kunt ophoesten. Daarom is het verstandig om vanaf het begin een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Overigens is het ook slim om te kijken of je niet nog andere verzekering nodig hebt voor je bedrijf.
Wat doet een aansprakelijkheidsverzekering?
In feite biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking tegen claims als je schade veroorzaakt bij een ander. Zorg je voor schade aan bijvoorbeeld andermans spullen of verwond je een persoon? En ben je daarvoor aansprakelijk? Dan ben je blij dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Uiteraard vergoedt de verzekering nog veel meer. Dit zijn slechts voorbeelden van schades die gedekt worden.
3. Businessplan maken
Iets anders, maar minstens zo belangrijk wat je moet regelen als je start met ondernemen is het maken van een businessplan. Oftewel: wat ga je doen? Hoe ga je geld verdienen? En onderzoek wat de concurrentie doet. Kijk ook wat er zich op dit moment in de markt afspeelt. Is er veel behoefte aan de dienst of het product dat je wilt aanbieden of niet? Wat kun je leren van concurrenten? Wat zijn je (omzet)doelen? Hoeveel nieuwe klanten wil je binnenhalen? Etc.
Het maken van een gedegen businessplan is heel erg belangrijk om jouw stip op de horizon te bepalen. Want als je niet weet wat die stip is, weet je ook niet waar je naar toe moet werken.
4. Je financiën
Dit klinkt misschien gek, maar iets wat je moet regelen als je start met ondernemen zijn je financiën. Als je een bedrijf gaat opzetten, ga je investeren. Daarom is het wel zo fijn dat je een goede financiële buffer opgebouwd hebt waarmee je jezelf van levensonderhoud kunt voorzien en dat je genoeg geld hebt om te investeren in je bedrijf. Het liefst heb je zelf een grote buffer, maar mocht dat niet lukken, kun je altijd nog gebruik maken van een zakelijk krediet. Doe dit alleen als je echt geen eigen geld hebt. Zakelijk krediet is namelijk duur.
5. Inschrijven bij de KVK
And last, but not least: je moet natuurlijk niet vergeten om je bedrijf in te schrijven bij de KVK. Dit is heel eenvoudig. Je maakt online een afspraak en vervolgens ga je naar het dichtstbijzijnde KVK-kantoor om je bedrijf officieel te maken. Binnen vijf minuten sta je weer buiten, maar ben je een onderneming rijker! ☺
Vanaf dat moment kan het echte werk beginnen: ondernemen.
Wat is volgens jou onmisbaar als je start met ondernemen?
€