Grip krijgen op je financiën? 3 tips!

Grip krijgen op je financiën? 3 tips!

Om beter te worden met geld, geld te sparen en misschien wel geld te investeren, moet je wel eerst grip krijgen op je financiën. Ik help je graag op weg om net zo goed te worden in geld zoals ik, zodat je uiteindelijk een mooie financiële buffer hebt en financiële rust ervaart. Nieuwsgierig hoe jij dit ook voor elkaar kunt boksen? Lees snel verder!

1. Creëer inzicht in je financiën

Nummer #1 regel om grip te krijgen op je financiën, is inzicht. Je moet éxact weten hoeveel geld er elke maand uitgaat én waar je dat geld elke maand aan uitgeeft. Om hier inzicht in te krijgen, is het verstandig om in te loggen bij je bank en vervolgens alle bedragen op te schrijven die je uitgegeven hebt.

Grip krijgen op je financiën? 3 tips!
Grip krijgen op je financiën? 3 tips!

Categoriseer je uitgaven

Deze bedragen ga je vervolgens categoriseren. Denk aan boodschappen, zorgkosten, verzekeringen, kleding, sporten, VVE kosten etcetera. Zodra je dat gedaan hebt, zie je meteen hoeveel geld je in totaal uitgeeft, maar ook hoeveel geld je in totaal uitgeeft aan een bepaalde categorie. Grote kans dat je inziet dat je aan een bepaalde categorie toch net iets meer geld uitgeeft dan je van tevoren had gedacht… 😉

2. Maak concrete spaardoelen aan

De tweede stap om meer grip te krijgen op je financiën, is het aanmaken van concrete spaardoelen. Maar voor je dat doet, moet je eerst een spaarplan maken. Je moet namelijk wél weten waar je voor gaat sparen.

Zodra dat helder is, kun je zowel zakelijk (als je ondernemer bent) als privé spaardoelen aanmaken. Dit kun je doen via de app van je bank. Onder het kopje spaarrekening kun je gratis spaardoelen maken. Het is wel belangrijk dat je concrete spaardoelen maakt. Een aantal voorbeelden van concrete spaardoelen zie je hieronder:

 • Spaardoel: huis kopen 
  • Hoogte spaarbedrag: €25.000,-
   • Wanneer spaardoel behaald hebben: 31-12-2024
 • Spaardoel: vakantie 2021
  • Hoogte spaarbedrag: €1.500,-
   • Wanneer spaardoel behaald hebben: 31-7-2021
 • Spaardoel: onvoorziene uitgaven (voor het geval dat je auto of wasmachine stuk gaat)
  • Hoogte spaarbedrag: €5.000,-
   • Wanneer spaardoel behaald: 31-1-2022

Zelf ben ik ondertussen keigoed met geld. Elke maand houd ik een kasboekje bij waardoor ik tot op de cent nauwkeurig weet waar mijn geld naar toe gaat. Ik heb ondertussen een hele fijne financiële buffer opgebouwd, ik heb maar liefst 9(!) inkomstenbronnen en ik ben heel goed in geld besparen. Om te zorgen dat jij ook zo goed wordt in geld, heb ik een GRATIS e-book geschreven. In het gratis e-book help ik je met…

 • … het creëren van een positieve money mindset 
 • … inzicht creëren in je financiën
 • … meer geld te besparen
 • … concrete spaardoelen op te zetten 
 • … meer geld te verdienen door meerdere inkomstenbronnen op te zetten

Omdat ik heel veel mensen wil helpen om ook meer grip op hun financiën te krijgen, heb ik een gratis e-book gemaakt. Met dit e-book help ik je in 3 stappen naar financiële rust. Je kunt het e-book tijdelijk gratis downloaden. Tot 1 april. Daarna is hij beschikbaar in de shop voor €37,- ex. BTW.

Al meer dan 175 mensen heb het e-book gedownload, dus wees er snel bij!


3. Durf kritisch te kijken naar je uitgaven

De derde en minstens zo belangrijke stap om grip te krijgen op je financiën, is besparen. Oftewel: durf kritisch naar je uitgaven te kijken. Aan welke categorie geef je elke maand te veel geld uit? Of wat voor een maandelijkse kosten heb je aan tools of abonnementen die je eigenlijk niet gebruikt?

Ga heel kritisch kijken naar al je uitgaven en ga bij elke uitgaven na of die noodzakelijk is. Je huur of hypotheek moet je natuurlijk elke maand betalen, maar of het nodig is om bijvoorbeeld elke week eten te bestellen of elke maand €200,- euro uit te geven aan kleding is een andere vraag. 😉

>> Budgetteren voor beginners: 5 tips!

Conclusie

Iedereen kan meer grip krijgen op zijn of haar financiën, maar het vergt wel discipline. Maar het wordt makkelijker als je weet waarom je meer grip op je financiën wilt krijgen en wat je langetermijnstrategie is.

Als je doel is om financiële rust te ervaren of eerder met pensioen te gaan, dan is je doel helder en is het makkelijker om je doel te behalen.

🚨 Leren hoe je meer geld kunt (be)sparen, werkt aan een positieve money mindset én meerdere inkomstenbronnen opzet? Download tijdelijk GRATIS het e-book! ⤵️  

Krijg Grip op je Financiën en creëer meerdere inkomstenbronnen

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.