Waarom iedereen een keer alleen op vakantie moet gaan

Waarom iedereen een keer alleen op vakantie moet gaan

Oké, ik weet het. Ik ben ondertussen alweer een aantal maanden terug van mijn reis door Spanje. Omdat het een ontzettend toffe ervaring was die ik nooit meer zal vergeten, wil ik uitleggen wáárom iedereen een keer alleen op vakantie zou moeten gaan. Ik denk dat dit Bucket List materiaal is, zo’n try-before-you-die. Ik heb het gedaan en ik kan het iedereen aanraden.

Om even een opfrissen te geven; 12 september 2015 stapte ik in mijn eentje in het vliegtuig naar Barcelona om vervolgens te beginnen aan mijn grote Spanje avontuur. Spanje is altijd al een land geweest dat mij interesseerde. Ik vond het altijd heerlijk om er naar toe te gaan. Dat deed ik ook maar al te graag. Zo volgde ik in 2012 een Spaanse taalcursus in Alicante, maakte ik een vaak een citytrip naar een van de Spaanse steden en besloot ik na mijn afstuderen voor langere tijd naar Spanje te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik maakte een plan om van het noorden naar het zuiden te reizen per trein. Het was een reis die ik in mijn eentje heb gemaakt. Nu hoor ik je denken, ‘in je eentje??’. Ja, in mijn eentje. En, nee het is niet eng, saai of gek.

Ik had bewust gekozen om alleen te reizen om de simpele reden, omdat ik dan zelf kan bepalen waar ik heen ga, wat ik ga doen en hoe lang ik op een plek wilde verblijven. Daarnaast leer je véél meer mensen kennen als je alleen op reis bent. Als je met zijn tweeën bent, trek je logischerwijs ook veel meer naar elkaar toe. Dat is iets wat ik wilde voorkomen.

Tijdens mijn taalcursus in Alicante was ik ook alleen en toen heb ik veel leuke mensen leren kennen uit o.a. Hongarije en Groot-Brittanie. Nog steeds heb ik contact met sommige mensen die ik heb leren kennen in Alicante. In juni vorig jaar was ik nog in Boedapest waar ik een paar internationale vrienden weer heb gezien. Ontzettend tof.

Waarom iedereen een keer in zijn eentje zou moeten reizen:

 • Je leert te kiezen voor je eigen weg en zelf keuzes te maken,
 • Je ontmoet veel nieuwe mensen over de hele wereld,
 • Je leert zelfstandig te zijn. Je kunt niet terug vallen op iemand, maar moet het allemaal zelf uitzoeken,
 • Je hebt tijd om na te denken wat je wil met je leven. Welke keuze(s) je het beste kunt maken,
 • Alleen reizen opent nieuwe deuren,
 • Het is (meestal) een stap uit je comfort-zone waardoor je anders naar dingen gaat kijken,
 • Het is goed voor je eigen ontwikkeling,
 • Je hebt heel veel vrijheid,
 • Je zet je heen over het feit om ergens alleen op het terras te zitten of alleen ergens wat te eten,
 • Je leert jezelf goed kennen.
Ik kan het iedereen aanraden om een keer alleen te reizen. Ook al is het maar een weekendje. Geloof mij, het een is toffe ervaring. Ik zou het zelf zo weer doen. Het liefste pak ik NU mijn koffers om in mijn eentje rond te reizen door Europa en weer een toffe reis te maken. 
Heb jij al een keer in je eentje gereisd?
Volg mij op BloglovinInstagramFacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

25 comments

 1. Stads meid says:

  Ik wil dit of volgend jaar alleen op reis mocht mijn bankrekening het toelaten ?? Gaaf dat jij dit gedaan hebt✌

 2. Stads meid says:

  Ik wil dit of volgend jaar alleen op reis mocht mijn bankrekening het toelaten ?? Gaaf dat jij dit gedaan hebt✌

 3. Linda says:

  Mooi stukje! Ik vertrek over een paar weken alleen naar New York dus ik ben heeel benieuwd of ik met dezelfde ervaringen als jij terugkom!

 4. Manou Hendriks says:

  Ik ben bijna weer een maand terug van mijn reisje naar Lissabon. Ik ben daar 2 weken gebleven en het beviel mij goed. Inderdaad lekker je eigen ding doen, geen verplichtingen en doen waar je zin in hebt.
  Ik zou het iedereen aanraden en ik zou het zeker nog een keer doen.

 5. Sonja says:

  Wat gaaf!!! Ik ben het overigens verder helemaal met je eens dat alleen reizen echt heel goed voor je is en het er voor zorgt dat je zo veel meer mensen leert kennen. Ik heb toen ik nog maar 17 was een paar dagen in m'n eentje geinterraild en dat was zó leuk! Soms ook weleens lastig want je hebt inderdaad niemand om op terug te vallen. Maar daardoor weet ik nu wél dat ik dat gewoon kan. En ik wil het zeker nog eens proberen voor langere tijd! Nu ik ook wat ouder ben, haha. Heel tof om te lezen dat je zo'n goede tijd hebt gehad!

 6. Simone -lifeofsimone- says:

  Het klinkt zo onwijs leuk en gaaf en ik heb het gevoel dat ik het ook eens moet doen, maar toch is er iets dat me tegenhoud ofzo.. ik weet niet wat het is want er zitten ook zoveel voordelen aan!

 7. Manon Boerakker says:

  Ik vind het wel gaaf en stoer als je dat zou kunnen. Ik durf dat echt niet hoor!!

 8. Iris says:

  Het lijkt me heerlijk om een keer alleen een weekendje weg te gaan! Ik ga nu wel eens een dag alleen naar een andere stad, maar ik wil graag een keer wat langer 🙂 Super dat je dit hebt gedaan in Spanje!

 9. Wat een toffe reis heb je in je eentje gemaakt! Ik ben een keer een aantal dagen in Berlijn geweest (alleen) maar zo'n solo-tripje lijkt me best nog eens leuk 🙂

 10. Ik zou het niet heel erg vinden om in m'n eentje ergens heen te gaan. Maar ik ga toch telkens met m'n allerleukste reismaatje, m'n vriend. We zijn nu telkens op dezelfde momenten vrij en zijn al zo druk, dus waarom dan niet gewoon samen citytrippen of op reis?

 11. joycerdt says:

  Heel tof wat je hebt gedaan! Ik vind het ook heerlijk om alleen te reizen! Ik kan er ook echt van genieten. Dit jaar staan er heel wat reizen bij me op het programma die ik alleen ga doen, zin in!!

  Liefs.x

 12. Around San says:

  Je hebt gelijk, eigenlijk zou iedereen het een keer moeten doen. Ik ben alleen zo bang dat er iets gebeurd waardoor ik écht iemand nodig heb die van mijn lichamelijke situatie af weet. Vind het gewoon niet zo'n strak plan en weet ook dat als ik in mijn eentje ergens naar toe zou gaan, dat ik mijn familie van de zenuwen maak. :')
  Maar ooit… dan ga ik het toch echt proberen!

 13. Bettie says:

  Lijkt me ook wel heerlijk om even alleen ergens naar toe te gaan. Wel spannend om zo uit je comfort zone te stappen, maar dat is natuurlijk wel goed om te doen. Ik zit ook over na te denken om na mijn afstuderen ergens (alleen) heen te gaan. Weet alleen nog niet waarheen.

 14. Alexa Op 't Land says:

  Ik heb een jaar alleen in het buitenland gewoond en dat vond ik wel weer prima op de een of andere manier zou ik echt reizen in mijn eentje niet ddoen maar misschien komt dat ook wel door mezelf dat ik mezelf in de weg sta het te doen haha

 15. Jolet says:

  Het lijkt me helemaal niet leuk om je eentje te reizen, maar misschien als ik er eenmaal ben en een paar mensen daar leer kennen dat ik het helemaal geweldig vind.

 16. Annelies DP says:

  Moet echt héél leuk zijn om eens alleen rond te reizen. Je wordt er volgens mij veel zelfzekerder en zelfstandiger van. Moet een hele ervaring zijn!

 17. Janne says:

  Fijn om te lezen dit! In April vetrek ik voor zo'n 2 maanden richten Amerika. In mijn eentje. Ik heb wel een aantal afspraken gepland staan maar moet alsnog alles zelf uitvogelen en ben het meerendeel alleen. Spannend, maar heb er ook veel zin in 🙂

 18. Amy says:

  Het staat bij mij op de planning, ik wil het zo graag! Ik ben zelf al een aantal weken aan het plannen en proberen met kosten om de beste periode uit te kiezen! 🙂 Super leuk, zo'n artikel motiveert de spannende ervaring toch weeer

 19. Manon Margaretha says:

  Solo reizen is echt helemaal in nu! Ik wil van de zomer ook een weekje in mijn eentje ergens naar toe! x

 20. Sabine Boogaard says:

  Leuk stuk en tof wat je allemaal hebt gedaan! Ik vind alleen reizen ook geweldig, ben een paar jaar terug alleen door Griekenland gereisd en heb wat stedentrips alleen gedaan. Nu reis ik voornamelijk met mijn vriend, maar als ik een keer alleen moet of kan dan is dat geen probleem. Juist hartstikke leuk!

 21. Stephanie says:

  Goede tips! Ik vertrek a.s. woensdag voor een reis van 3 maanden alleen naar Azië. Niet de eerste keer dat ik alleen ga, nu alleen wel het langst alleen en dat zonder m'n vriend. Heb er erg veel zin in!! Maar ben vooral ook benieuwd of ik t nu ook volhoud zolang zonder m'n vriend.

 22. Echt ik raad het ook iedereen aan. Alleen reizen is denk wel het beste geweest wat mij is overkomen. Vooral om te zien dat ik heel veel zelf kan. Ik zal zeker nog vaak alleen gaan reizen.

Comments are closed.