Vier tips om een baan te vinden via social media

Vier tips om een baan te vinden via social media

Je cv en sollicitatiebrief moeten piekfijn in orde zijn als je gaat solliciteren. Maar daar onderscheid je je tegenwoordig niet meer mee, de wereld van social media biedt veel meer kansen om jezelf te profileren en daarmee zelfs een baan te vinden. Daarom deel ik vier tips om een baan te vinden via social media.

  1. Screen jezelf

Voordat je veel moeite gaat stoppen in jezelf online vindbaar maken, is het belangrijk dat je eerst zelf een paar checks doet. Google je eigen naam in een incognito venster en kijk wat je tegenkomt. Een goed idee om te overwegen om bepaalde foto’s of eerder geplaatste boze of nutteloze reacties te verwijderen, of om je Twitter profiel af te schermen.

  1. Werk je LinkedIn profiel bij

Dat betekent dat je er vaak echt even voor moet gaan zitten en niet alleen je laatste werkervaring toevoegt. Zorg voor een heldere samenvatting waarin je kort vertelt wie je bent, wat je toe kunt voegen, wat je passie is, en naar wat voor soort baan je op zoek bent. Het is handig om de focus op één duidelijke expertise te leggen. Tegenwoordig selecteren bedrijven liever iemand met een duidelijke expertise en die daarin uitblinkt dan iemand die van alles maar een beetje kan. Voeg ook extra’s zoals certificaten en cursussen toe.

Vermeld in de kopregel dat je beschikbaar bent, dit is vooral handig voor recruiters die via LinkedIn op zoek zijn naar nieuw talent. Wil je niet dat je werkgever of collega’s zien dat je op zoek bent naar een andere baan? Sinds kort heeft LinkedIn een speciaal ‘schuifje’ geïntroduceerd. Dit ‘schuifje’ is alleen zichtbaar voor mensen met een betaald LinkedIn recruiters account. Mochten zij een interessante functie hebben, kunnen ze je benaderen.

  1. Zorg voor aanbevelingen op LinkedIn

Vraag je voormalige manager of collega om een referentie te schrijven op LinkedIn. Je maakt hier je profiel heel veel sterker mee. Ga naar de pagina van je connectie, klik op ‘meer’ en je ziet daar de optie “om een aanbeveling” vragen. Zeker een optie die het overwegen waard is.

  1. Laat online zien waar je blij van wordt

Stel, schrijven is jouw passie. Dan wil de werkgever eigenlijk zien dat je dat ook in je vrije tijd doet. Heb je voor een online redactie gewerkt, op vrijwillige basis stukjes geschreven of heb je een eigen blog? Dat is het bewijs dat je schrijven ook echt leuk vindt en het niet alleen op je cv hebt gezet om de baan te krijgen. Houd je van fotografie? Richt dan een eigen website of gebruik je Instagram of Pinterest om je ‘portfolio’ te laten zien. Neem deze links ook op in je LinkedIn samenvatting en in je cv.

Kan jouw cv wel een check gebruiken of wil je graag je sollicitatie skills verbeteren? Bas Klein Geltink is de oprichter van Sollicitego. Hij is na jarenlange ervaring als recruiter zijn eigen bedrijf begonnen waarin hij mensen een zetje in de rug geeft waardoor ze sneller een baan kunnen vinden. Naast cv checks, kun je er ook terecht voor face-to-face en online sollicitatietrainingen. Ideaal als je twijfelt over je sollicitatie prestaties of gewoon wat meer zelfvertrouwen wilt. Een goede voorbereiding voor je sollicitatie gesprek is het halve werk, geloof mij. Op naar die nieuwe baan!

Heb jij wel eens via social media gesolliciteerd?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

6 comments

  1. Daphne says:

    Tipje 2 heb ik onlangs een hele middag gedaan! Sindsdien heb ik me voorgenomen iedere dag wel eventjes actief te zijn op LinkedIn, en sindsdien heeft het al aardig zijn vruchten afgeworpen en heb ik meerdere connecties erbij. Ik moet (bijna) wel, aangezien ’t einde van mijn opleiding in zicht is!

  2. evelien says:

    Wat een handige tips! Ik wil graag mij eens gaan verdiepen in Linkedin, lijkt mij heel erg handig en fijn platform.
    Liefs,
    Evelien

  3. Simone says:

    Wat een fijne tips! Aan die referenties heb ik eigenlijk nog nooit gedacht / mee bezig geweest. Wel een hele goede aanvulling op je profiel lijkt me inderdaad!

  4. Madelon says:

    Wat een fijne tips! Ik moet eigenlijk wel meer werken met LinkedIn, dat is zeker handig.

Comments are closed.