Doelen bereiken? Zo doe je dat!

Doelen bereiken? Zo doe je dat!

Iedere keer zodra je start met een nieuw project, een nieuw bedrijf of iets anders nieuws, is het verstandig om doelen te stellen. Waarom? Simpelweg om de reden dat je weet waar je naar toe werkt. Of je nu alleen of met meerdere mensen werkt; het is verstandig om een bepaald focuspunt te hebben. Als je geen doel voor ogen hebt, kun je wel aan een nieuw project beginnen maar je hebt geen idee wat je (eind)doel is of wat je wilt bereiken. Hierdoor bestaat de kans dat je maar wat doet en niet de resultaten behaald die je eigenlijk wilt bereiken. Dus: wil je doelen bereiken? Hieronder vind je tips.

Persoonlijke- en zakelijke doelen

Of je nu aan het begin van het nieuwe jaar of op een willekeurige dag besluit dat het tijd is om persoonlijke- en zakelijke doelen op te stellen, dat maakt niet uit. Als je ze maar opstelt. Zakelijke doelen hebben betrekking tot je carrière. Wil je bepaalde stappen zetten in je huidige functie, wil je eindelijk de stap zetten naar een nieuwe baan of wil je voor jezelf beginnen? Wat je zakelijke doel ook is, ga er een keer voor zitten en denk er eens goed over na. Er zijn vast wel dingen die je anders ziet of beter wilt.

Ditzelfde geldt voor persoonlijke doelen. Doelen kun je zien als je goede voornemens. Aan het begin van het nieuwe jaar, strooien we massaal met goede voornemens. Of dat nu meer sporten is of meer balans tussen werk en privé. Denk er maar eens over na wat jij op persoonlijk vlak wilt behalen.

Werk zowel je persoonlijke- als zakelijke doelen uit op papier, zodat je het duidelijk is wat je wilt bereiken. En dan kun je beginnen met het verwezenlijken van je doel(en).

Hoe zorg je nu dat je je doelen kunt bereiken?

  • Formuleer je doelen SMART; door je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden op te stellen werk je heel concreet naar jouw doel toe en kun je voor je begint ook bij jezelf nagaan of bij realistisch en haalbaar is wat je wilt bereiken.
  • Deel je doelen op in subdoelen; deel je doel op in kleine subdoelen, waardoor het einddoel veel makkelijker te behalen is en je meer overzicht hebt.
  • Maak je doelen visueel; visualisatie werkt heel sterk. Bewaar tijdschriften en ga op zoek naar teksten, quotes en andere tekst uitdrukkingen die bij jouw doel horen. Knip ze uit en plak ze op een canvas. Zet die canvas vervolgens op een plek waar je hem dagelijks ziet, zodat je dagelijks herinnert wordt aan je doelen.
  • Hang concrete actiepunten aan je doelen; wat is er nodig om je doelen te bereiken? Ga op onderzoek wat je eventueel nodig hebt om het voor elkaar te boksen. Een doel behaal je niet zomaar. Ga bij jezelf na wat je nodig hebt qua cursus, coaching of andere dingen.
  • Maak een planning via Trello of koop een deskplanner; het hebben van een goede planning is key bij het behalen van je doel(en). Wees steng naar jezelf als je een bepaalde deadline niet gehaald hebt en hierdoor je hele planning in de soep loopt. Maak voor jezelf een overzicht wat je die maand bepaald wilt bereiken en hoe je ervoor zorgt om dat te bereiken.
  • Blik regelmatig terug; kijk regelmatig terug naar de stappen die je al gezet hebt om je doelen te bereiken. Die geeft je niet alleen een boost om te zien wat je allemaal al gedaan hebt, maar het is ook een soort van reflectie om te kijken of je op de goede weg zit.

Doelen bereiken is helemaal niet zo lastig. Het allerbelangrijkste is dat je gefocust bent en heel duidelijk voor ogen hebt waar je naar toe werkt. Met een beetje doorzettingsvermogen en motivatie, kom je een heel eind.Wat zijn jouw persoonlijke- en zakelijke doelen op dit moment?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.