3 redenen waarom introverte mensen me-time nodig hebben

3 redenen waarom introverte mensen me-time nodig hebben

Soms heb je even helemaal nergens zin in. Je zit in een rijdende trein en eigenlijk wil je eruit stappen. Even op adem komen en even uitzoomen om het grote plaatje te bekijken. Als je een fulltime baan hebt of een druk leven, heb je soms behoefte aan me-time. De een heeft er vaker behoefte aan dan de andere. Toch is het verstandig om één keer in de zoveel tijd een me-time avondje in te plannen. Een avondje waar je alleen datgene doet waar je zin in hebt en je je goed bij voelt. Of dat nu lekker op de bank zitten is met een dekentje, een kopje thee, een reep chocolade en Netflix of dat je kiest voor een uitgebreide douche, een maskertje op doet en je hele huid scrubt. Het gaat erom dat je even alleen bent en ontspant. In dit artikel vind je 3 redenen waarom introverte mensen me-time nodig hebben.

Verschil introvert en extravert

Er bestaan heel veel vooroordelen en misvattingen over introverte mensen. Veel mensen denken dat introverte mensen, mensen schuw zijn en niet sociaal. Dat is niet zo. Introverte mensen zijn heel sociaal en kunnen prima met andere mensen overweg, maar ze hebben meer dan extraverte mensen behoefte aan tijd voor zichzelf om even op te laden. Extraverte mensen laden zich op door juist de hele tijd onder de mensen te zijn. Bij introverte mensen is dat juist anders.

Een ander verschil is dat extraverte mensen bijna elke avond wel iets op de planning hebben staan om ‘geëntertaind’ te worden en hierdoor hun agenda voor de komende twee maanden vol staat, terwijl introverte mensen liever op het laatste moment bepalen of ze zin hebben om op stap te gaan of met een vriendengroep afspreken.


3 redenen waarom introverte mensen me-time nodig hebben

Er zijn heel veel redenen waarom introverte mensen meer en vaker me-time nodig hebben. En daar is niets mis mee.

 1. Oplaad moment; voor introverte mensen is me-time een moment om tot bezinning te komen en op te laden na een drukke werkweek. Zodat je weer klaar bent voor een nieuwe week.
 2. Ontstressen & ontspannen; het is voor introverte mensen dé manier om te ontstressen en te ontspannen. De stress maakt plaats voor ontspanning, dus hét moment om weer zen te worden.
 3. Goed voor je eigen creativiteit; door te ontspannen en je hoofd leeg te maken, krijg je automatisch  ruimte om over andere dingen na te denken. Het is niet alleen goed voor je creativiteit, maar het zorgt er ook voor dat je bij jezelf nagaat of je die drukke baan en dit drukke leven nog wel wilt of dat je misschien rigoreuze stappen moet zetten.

Of je nu introvert of extravert bent, het is oké om je afspraak met vrienden te cancelen als je je daar op dat moment niet chill bij voelt. Soms moet je voor jezelf kiezen en af en toe een stapje terug nemen. Iedereen heeft behoefte aan me-time, alleen de één wat meer dan de andere.

Wat is voor jou ultieme me-time?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

9 comments

 1. Anne's plek says:

  Wat een heerlijk artikel! Zó herkenbaar :). Mijn ultieme me-time? Stomen, scrubben en een maskertje opdoen, dat is wel de juiste beschrijving ;).

 2. Jinthe says:

  Als extraverte mensen dit eens wilden begrijpen 🙁

  Je krijgt vaak afkeurende gezichten als je nee zegt tegen een uitnodiging. Als men dan vraagt “waarom niet?” Heb je geen pasklaar antwoord, behalve “I WANNA BE ALONE!”

 3. Nicole says:

  Ik ben het echt helemaal met je eens! Ik ben iemand die echt best wel wat me-time nodig heeft. Eigenlijk iedere dag heb ik wel een momentje dat ik gewoon even alleen moet zijn of in ieder geval even iets voor mezelf moet doen.

 4. Zo een interessant artikel! iK ben namelijk zelf super extravert.
  Mijn vriend het tegenovergestelde, nu begrijp ik hem weer een stukje beter :)!

 5. Rianne says:

  Opladen: door regelmatig te bankhangen en over het net te surfen.. Heerlijk.
  De komende vier dagen heb ik alle dagen een afspraak staan; word er nu al een beetje moe van. Maar ja, soms is afzeggen geen optie..

 6. Ester says:

  Ik heb het gevoel dat ik 24/7 me-time nodig heb. Ik ben al 15 jaar (bewust) single en merk dat die behoefte om alleen te zijn steeds meer lijkt te groeien. Ik ben sowieso geen mensen-mens, nooit geweest ook. Schuw ben ik niet, maar ik ben liever alleen, waar ik volledig mezelf kan zijn, geen rekening hoef te houden met anderen en me ook niet hoef aan te passen aan mijn omgeving. Iets wat ik wel jarenlang heb gedaan omdat ik dacht dat ik alleen goed genoeg was om anderen tevreden te houden, maar dat is gelukkig veranderd. Ik ben graag alleen. Soms is gezelschap even leuk, maar meestal ben ik het na 2 uur al meer dan zat. Ik trek ook liever op mijn mountainbike de fluisterstille polder in waar niemand te zien is, dan dat ik zogenaamd gezellig naar een feestje ga.

Comments are closed.