Heb je al werk?!

Heb je al werk?!

Zoals jullie weten ben ik druk aan het solliciteren en schrijf ik daar geregeld over. Ik vind het prettig om het van mij af te schrijven en mijn ervaringen te delen hoe ik tot nu toe het solliciteren ervaar en welke stappen je allemaal moet doorlopen in het sollicitatie proces. Toch zijn er ook minder fijne dingen aan het zoeken van een baan.

Als je bezig bent met ‘iets’ groots zoals solliciteren, zijn er altijd mensen die er oprecht interesse in hebben. Ze zijn nieuwsgierig hoe het solliciteren gaat en zijn benieuwd of er misschien al progressie in zit. Het is volkomen logisch dat mensen in je omgeving deze vraag stellen. Het is alleen maar om aan te geven dat ze aan je denken.

Toch vind ik het zelf wel lastig als ik wéér de vraag ‘Heb je al werk?’ naar mijn hoofd krijg geslingerd. Het klinkt misschien stom, maar om iedere keer te moeten zeggen dat ik (nog) niks gevonden heb, maar dat er wel verschillende procedures lopen, voelt niet fijn. 

Ik weet dat solliciteren anno 2015 niet zo gemakkelijk is en ik weet ook dat het helemaal niet zo makkelijk is om een baan te vinden als je solliciteert in een branche waar je niet direct voor gestudeerd hebt. Ik heb een combinatie tussen een sociale en economische opleiding gevolgd, daarnaast heb ik stage bij een marketing, communicatie en PR bureau gelopen en een minor marketingcommunicatie gevolgd. Toch zien bedrijven dit niet altijd, waardoor ik al snel in het ‘mandje’ van niet relevante opleidingen val. Hoewel je meestal ander werk gaat doen, dan waarvoor je gestudeerd hebt, is dat bij het vinden van je een eerste baan lastig als je nog geen werkervaring hebt. Logisch ook, want als je nog geen ervaring hebt, kijken bedrijven automatisch naar je opleiding.

Ik weet dat ik geduld moet hebben en dat je niet van de een op de andere dag een baan vindt. Zo werkt het nu eenmaal niet. Toch maakt het mij een beetje onzeker om iedere keer te moeten zeggen dat ik nog niks gevonden heb. Alsof ik faal. Ik kan het honderd keer tegen mijzelf zeggen dat dat niet zo is, toch voelt dat zo. Ik moet leren om dat veel meer los te laten, want het kan zomaar zijn dat het solliciteren op deze manier nog wel even doorgaat het komende halfjaar, maar het kan ook zo maar zijn dat ik over een week een nieuwe baan heb.

Niemand weet het. Ik moet leren om mij daar niet te druk om te maken en ik moet geduld hebben. Een baan die bij mijn hart ligt vind ik uiteindelijk wel. Of ik daar nu even op moet wachten of niet! Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat ik helemaal geen werk heb. Ik werk op dit moment in de kinderopvang. Een prima alternatief, toch wil ik graag een baan die aansluit bij mijn HBO diploma.

Voel jij je ook wel eens onzeker?
Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

20 comments

 1. Anne-Sterre says:

  Het zou mij ook onzeker maken. Vooral omdat het een twijfelachtige periode is en het toch niet prettig is als mensen jou daar op wijzen, al bedoelen ze het nog zo goed.

 2. Mieneke says:

  Die vraag is zo herkenbaar! En zo frustrerend… Ik heb tussendoor wel van alles gedaan, maar niet op HBO niveau. En nu, na anderhalf jaar, heb ik vanaf komende januari weer een 'echte' baan. Heel benieuwd hoe dat gaat zijn en of ik het nog wel kan, zo fulltime werken, op een kantoor, met collega's 😉

  • admindiolifestyle says:

   Fijn dat je het herkend. Dan ben ik niet de enige. 😉 Ik werk nu in de kinderopvang, als tussenoplossing. Ook niet op niveau, maar het komt vast goed!

 3. Alexa Op 't Land says:

  Oeps ik vroeg het gister nog. Maar die baan komt er echt wel maak je maar geen zorgen alleen duurt het misschien iets langer dan gepland en in jou geval zijn er gewoon weinig starters functies en als ze er zijn zijn ze zoals jij al zei mega druk! Maar ik weet zeker dat je er vanzelf echt wel komt met een leuke baan!

  • admindiolifestyle says:

   Haha, geen probleem! Klopt, het komt ook wel goed! Ik moet gewoon een beetje geduld hebben. Het vinden van de eerste baan is lastig, omdat je simpelweg nog geen ervaring hebt.

 4. Sas says:

  Och heel vervelend. De werkgelegenheid is gewoon niet optimaal. Dat falen herken ik wel, ik raakte telkens mijn baan kwijt. en hoewel het aan de exonomie lag voelt het toch als een soort falen. Succes met het vinden van een fijne baan!

 5. Manon Boerakker says:

  Ik voel me ook heel erg onzeker, ik ben al een tijdje opzoek naar een echte goede baan die bij me past

 6. Kimsbloglife says:

  Fijn artikel en voor velen herkenbaar denk ik. Ik heb uiteindelijk nog geluk gehad, ik heb zo'n twee maanden gezocht en dan gelukkig een job gevonden. Maar het is inderdaad niet eenvoudig, vaak word je afgewezen als je geen ervaring hebt, en dat is super frustrerend… En als mensen dan ook nog beginnen vragen hoe het gaat, wordt dat helemaal frustrerend… Ook al bedoelen ze het meestal wel goed 🙂

  • admindiolifestyle says:

   Klopt! Ik vind het ook weer fijn dat het voor veel mensen herkenbaar is. Het is zeker niet gemakkelijk, maar je moet ook een beetje geduld hebben. We komen uiteindelijk allemaal wel op onze pootjes terecht.

 7. Lemontierres says:

  Leuk om dit te lezen. Ben benieuwd wanneer je iets passends vindt. Gelukkig heb je het toch naar je zin bij de kinderopvang. Dat scheelt!

 8. Juudith says:

  Ik ken het gevoel zo! ik zit al sinds eind juni thuis! Ik vind het heel lief als mensen (echt) geintresseerd vragen hoe het gaat met sollicitaties, maar vind het ook wel irritant, als ik werk heb dat schreeuw ik het wel van de daken, en hoort iedereen het wel! haha!

  Heel veel succes nog met solliciteren en jouw baan komt er wel!

 9. Melle says:

  Ik snap het heel goed, weet precies wat je bedoelt. Die vraag krijg ik, nu ik werkloos ben (sinds pas een week), ook regelmatig. Want ondanks dat ik al best veel gesprekken heb gehad en ook wel wat in de pijplijn heb zitten, word ik ook wel onzeker. Doe ik dan wel genoeg mijn best? En gaat het dan ooit wél lukken?

  • admindiolifestyle says:

   Precies! Doe ik het wel goed, is ook een vraag die ik mij afvraag. We moeten ook een beetje geduld hebben, want we komen er wel! Veel succes met zoeken!

 10. Kim van Kampen says:

  Knap hoor dat je hier zo over durft en kan vertellen maar idd neem je tijd!

 11. Ik heb precies hetzelfde.. Ik heb ook nog geen werkervaring en ben er druk mee bezig om een baan te vinden en krijg ook elke keer de vraag 'heb je al werk' best vervelend.. Ik hoop dat je snel een baan vind 🙂

Comments are closed.