Moeite hebben met jezelf iets gunnen

Moeite hebben met jezelf iets gunnen

Jezelf iets gunnen. Klinkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook, maar in de praktijk geldt dat niet voor iedereen. Zelf ben ik er ook niet zo goed in. En voordat ik straks allemaal reacties krijg van je gaat wel vaak op vakantie of uiteten, yes dat klopt. Maar ik heb het nu over gunnen in de zin van jezelf als persoon iets gunnen wat alleen voor jou is. Of dat nu een kledingstuk uit de nieuwe collectie is dat je fantastisch vindt en je ook nog eens goed staat of een gebakje bij de bakker. Het heeft allemaal te maken met gunnen. Moeite hebben met jezelf iets gunnen is iets waar ik steeds vaker bij stil sta. 

Vroeger was het wel anders

Toen ik nog thuis woonde, een bijbaan had waar ik elke maand een leuk bedrag verdiende, gaf ik een groot deel van mijn geld uit aan kleding. Fast Fashion wel te verstaan. Ik vond het belangrijk om er leuk uit te zien en daar ook veel geld aan te besteden. Want naast het uitgeven van geld aan kleding, gaf ik alleen geld uit aan op stap gaan. Meer eigenlijk niet. Hierdoor had ik nog maar weinig besef hoeveel het leven kostte. 

Moeite hebben met jezelf iets gunnen

Op kamers

Toen het moment aanbrak dat ik op kamers ging en begon met studeren en dus huur moest betalen voor mijn kamer, boodschappen moest doen en mijn eigen zorgverzekering moest betalen, begon ik mij steeds meer te realiseren hoeveel geld het leven kost. Er moest een inboedel gekocht worden, een dure rekening van de zorgverzekering betaald moest worden en mijn fiets moest vervangen worden. 

Het eerste maandsalaris

Sinds juli 2015 werk ik fulltime. Eerst in de kinderopvang en later begon ik met mijn eerste échte baan: PR- en marketing consultant bij een PR bureau. Van mijn eerste salaris wilde ik iets speciaals kopen. Het werd een leren tas van Rebecca Minkoff t.w.v. €200,-. Veel geld voor een tas. Drie keer raden? Ik heb de tas misschien 10 keer gebruikt, want ik vind het zonde om het te gebruiken…

Zuinig met spullen

Als er iets is wat tot diep in elke vezel van mijn lichaam is doorgedrongen, is dat wel dat ik áltijd voorzichtig ben met mijn spullen. Of het nu gaat om een bord, een paar leren schoenen of mijn Macbook. Ik ben er altijd heel voorzichtig mee. Dat is ook de reden dat ik al bijna zeven(!) jaar doe met mijn Macbook en hij nog steeds goed werkt. Hoe duur of goedkoop het item ook is, ik vind het belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan, want het heeft per slot van rekening wel geld gekost. Geld waar ik keihard voor gewerkt heb. 

Waarom iets vervangen als het niet stuk is?!

Iets anders wat ik zonde vind, is het vervangen van iets dat niet stuk is of het nog steeds naar behoren werkt. Waarom zou ik nieuwe handdoeken kopen, als de oude het nog doen? Waarom zou ik een nieuw matras kopen, terwijl die oude na 10 jaar nog steeds goed slaapt? Zuinig is het goede woord. 

Moeite hebben met jezelf iets gunnen, komt ook hier terug. Waarom zou ik nieuwe eetkamertafel kopen als die anderen het nog doet?!Sparen tot de max

Doordat ik zuinig ben met mijn spullen en steeds meer ben gaan realiseren dat het leven best duur is, ben ik steeds meer gaan sparen. Sparen zorgt voor een bepaald gevoel van vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Niet dat ik dat snel zal doen, leven van mijn spaarrekening, maar het idee dat het mogelijk is om een jaar te leven van mijn spaarrekening, maakt mij blij en tevreden. Hierdoor ben ik elke maand nog meer gedreven om zoveel mogelijk geld te sparen. Hoe meer geld, hoe meer vrijheid.

>> Ontdek wie je klant is en wie vooral niet

Doorgeslagen?

Een beetje, maar ik ga liever voor safe. In de zin van dat ik genoeg geld op mijn spaarrekening heb, voor als ik dat nodig heb. En daarnaast vind ik het simpelweg zonde. Zonde om iets te kopen dat ik eigenlijk niet nodig heb, maar ook moeite om mijzelf die leuke ketting te gunnen. Of dat nu met een kledingstuk, tafel of computer is. Ik heb dan wel moeite met mezelf iets gunnen, maar ik ben wel diegene die waarschijnlijk een hogere spaarrekening heeft dan de rest. Ook heel veel waard. Letterlijk en figuurlijk. 😉

Heb jij ook moeite met jezelf iets gunnen?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

5 comments

  1. Shirley says:

    Ik denk dat ik mezelf wel iets gun. Als in: als ik iets wil hebben, dan koop ik het. Het gaat dan vaak om dingen die ik al langere tijd wil en ik doe ook altijd onderzoek naar welk product ik precies wil en de prijs-kwaliteitverhouding. Ik vervang niet zomaar mijn spullen, maar vind het wel fijn om te investeren in iets dat weer lang meegaat en waar ik plezier van heb of iets dat mijn leven leuker/makkelijker maakt.

  2. Esther says:

    Ik herken mijzelf wel in je stukje. Vroeger gaf ik ook veel te veel geld uit aan kleding. Alles wat ik leuk vond kocht ik. Dat is ook meteen veranderd toen ik uit huis ging. Het vele sparen heeft ook mij een stukje zekerheid gegeven. Wat ook een heel fijn gevoel geeft..

Comments are closed.