Road to success #1 – Ben ik een faalhaas?

Road to success #1 – Ben ik een faalhaas?

Het is tijd voor iets nieuws. De komende zes weken neem ik je mee in mijn road to succes. Wat houdt het in? Ik heb een méga lang artikel geschreven dat ik opgesplitst heb in zes delen met daarin mijn zoektocht naar succes. Ik vertel waar ik tegenaan ben gelopen, de reden dat ik de lat voor mijzelf zo hoog leg en waarom het woord ‘ontspannen’ niet voorkomt in mijn woordenboek.

Ik begin bij het begin, op de basisschool, waar het allemaal begon en eindig bij Project X. Nieuwsgierig? Zes weken lang komt er elke vrijdag om 17.00 een nieuw deel online. 

Ambitieus, gedreven en discipline

De meeste mensen in mijn omgeving typeren mij als iemand die altijd druk is en met 100 en 1 dingen tegelijk bezig is en dat klopt. Al zolang als ik mij kan herinneren werk ik hard en ligt de lat voor mijzelf hoog. Ik ben niet snel tevreden en het woord ontspannen ken ik haast niet. Ambitie is het toverwoord, want mensen mogen vooral niét denken dat ik dom ben, want daar heb ik een allergie voor. Maar waar komt dit toch vandaan? Waarom ben ik zo streng voor mijzelf?


Die ene meester van groep 8

Ik weet nog heel goed dat ik in groep 8 zat. De cito toets was achter de rug en de uitslag was binnen. Toen  was ik al streberig: ik wilde persé naar de havo. Helaas bleek dat ik mijn cito toets slecht had gemaakt en ik kreeg een vmbo advies. Ik vond het verschrikkelijk. Ik wilde niet naar het vmbo. Ik was volgens die ene meester van groep 8 niet goed genoeg om naar de havo te gaan. Hatelijk. Vanaf dat moment is het idee in mijn hoofd ontstaan dat ik wilde laten zien dat ik helemaal niet dom ben. Ik zag het niet goed genoeg zijn, namelijk dat ik te dom was.

Mijn eerste jaar op het vmbo deed ik er alles aan om van het eerste jaar over te stappen naar 2 havo. Dit ging het hele jaar goed, tot de laatste proefwerkweek waar ik alles verknalde. Mijn cijfers waren te laag. Ik mocht niet over. Weer gefaald.

Van vmbo naar havo

Er zat niets anders op dan braaf de vier jaar op het vmbo af te maken. Voor het eindexamen kreeg ik te horen dat ik toegelaten was op de havo. Dolgelukkig was ik. Eindelijk naar die felbegeerde plek. Na twee jaar was het tijd voor het eindexamen. Een enorme druk lag er op mijn schouders. Ik moest presteren op dat moment. Ondanks dat ik er goed voor stond, ging het weer mis. Ik was gezakt. Het moment dat ik hoorde dat ik gezakt was, voelde ik mij een méga loser. Misschien was ik wel echt te dom om te poepen en was ik gewoon een faalhaas? Ik wist toen niet beter.

De lat ligt hoog, heel hoog

Dat was mijn derde misstap, waardoor ik begon te twijfelen aan mijzelf. Misschien had die ene meester van groep 8 wel gelijk en was ik niet goed genoeg. Ik was niet goed genoeg om van de basisschool naar de havo te gaan, niet goed genoeg om van 1 vmbo over te stappen naar 2 havo en vervolgens niet goed genoeg om te slagen voor mijn havo diploma..

Gelukkig moest ik maar twee vakken overnieuw doen. Dus ik besloot te kiezen voor de avondopleiding: de vavo. Hierdoor had ik overdag de tijd om een studie er naast te doen. Ik heb een één-jarige mbo opleiding in de kinderopvang gevolgd en met succes afgerond. Net als mijn havo diploma. Ik behaalde twee diploma’s in één jaar.

Volgende week vrijdag komt deel twee van mijn road to succes online.

Wat is jouw grootste uitdaging in het leven?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn favoriete liedje tijdens deze weg naar succes is Melt (acoustic) van JONES

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.