Solliciteren anno 2015

Solliciteren anno 2015
Solliciteren
anno 2015 is niet meer zoals vroeger. Ik ben zelf op dit moment druk aan het
solliciteren en merk dat de arbeidsmarkt veranderd is. Als pas afgestudeerde denk
je dat er een wereld voor je open gaat. Je bent afgestudeerd en bent vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt, toch moet dat ook ergens
van betaald worden. Nadat ik terug was van mijn reis door Spanje, ben ik als
een malle gaan solliciteren, want ik was op dat moment werkloos door een
onverwachts faillissement van mijn toenmalige werkgever. Ondertussen heb ik al een
tijdelijke tussenoplossing gevonden. Ik werk tijdelijk bij een kinderdagverblijf voor een aantal uurtjes in de week. Naast mijn werk solliciteer ik in een rap tempo
door.
Ik merk dat
de arbeidsmarkt is veranderd en ik heb het gevoel dat er meer afgestudeerden of
werkzoekenden zijn dan banen. Een lastige kwestie. Daarnaast zijn er naast jou
nog 1000 anderen die óók een HBO diploma hebben. Vroeger waren er veel minder mensen met een HBO diploma, maar tegenwoordig heeft bijna iedereen een zo’n diploma. Het sollicitatie proces is in
te delen in verschillende stappen. 

Noot: ik deel mijn eigen ervaring en weet
niet of dit bij elk bedrijf zo gaat, alleen dit is wat ik ervaren heb tijdens de verschillende procedures die ik heb gevolgd. 

Stap 1: Het
sturen van een motivatiebrief

Schrijf een brief waarin je jezelf verkoopt. Wat maakt jouw bijzonder? Waarom moeten bedrijven voor jou kiezen? Wat is jou toegevoegde waarde? Schrijf een korte en allesomvattende brief waardoor het bedrijf een goede indruk van jou als persoon krijgt.

Stap 2: Screening motivatiebrief & C.V. en door de eerste selectie. 
Wanneer je na de eerste selectie overblijft, gaat het bedrijf nogmaals naar je motivatiebrief
en C.V. kijken. Als het
bedrijf écht te spreken is over je motivatiebrief en C.V. mag je op het eerste sollicitatie
gesprek komen.
Stap 3: Het
eerste sollicitatie gesprek. 

Het eerste sollicitatie gesprek is om een goede
indruk achter te laten. Het gaat hier om de eerste indruk en ook om te kijken
of ze jou als persoon ook wel bij de vacature vinden passen.

Stap 4: Het tweede sollicitatie gesprek.
Als
het bedrijf je een geschikte kandidaat vindt en een goede indruk van je heeft gekregen, mag je door naar het tweede sollicitatie gesprek. Het tweede
sollicitatiegesprek is meestal een assessment. Dat kan een intelligentie test zijn, maar ook een opdracht of
een video campagne van – jawel – jezelf. Slik. Daar komt mijn faalangst alweer om
te hoek kijken. Vooral bij
intelligentie testen met een tijdsdruk schrikken mij af. Ik heb al een keer mee
gemaakt dat ik de testen beduidend slechter had gemaakt dan mijn normale niveau
en toen werd ik afgewezen. Dat voelde heel zuur, maar helaas de bedrijven zijn
heel streng. Ik heb ook al een keer
meegemaakt dat ik een filmpje van mijzelf moest maken. Dat filmpje moest
ongeveer 1,5 minuut duren. In dat filmpje vertel je kort wie je bent, wat je
uniek maakt (waarom moeten ze jou kiezen), wat jij kan toevoegen en waarom je
bij het bedrijf wilt werken. Ik kan je vertellen, het voelde voor mij best
awkard om zo’n filmpje te maken. Mocht je het assessment, de intelligentie test
of de video campagne goed genoeg gemaakt hebben in de ogen van het bedrijf, ben
je door naar de volgende ronde. Het derde sollicitatie gesprek.
Stap 5: Het
derde solliciatie gesprek. 

Kun je je het voorstellen? We zitten al op drie
solliciatie gesprekken.. Vroeger had je maximaal twee gesprekken, tegenwoordig
is dat wel anders. Bij het derde solliciatie gesprek wordt er nog specifieker
gekeken naar jou als persoon. Past de functie écht bij jou, pas je wel goed bij
het bedrijf en pas je wel goed in het team. Ook niet onbelangrijk.
Stap 6: Het
arbeidsvoorwaardengesprek
In dit
vierde en laatste gesprek wordt er gepraat over de arbeidsvoorwaarden. Dat is
het salaris, het aantal vakantie dagen, verlof en of je een auto van de zaak
krijgt of andere dingen. Tijdens dit gesprek teken je ook je contract. Dat
betekent als je eenmaal hier aangekomen bent, ook een baan hebt.
Pfoeh, een
lange reis die je moet maken om een baan te vinden. Dat was ook mijn idee, maar
aan de ene kant snap ik het ook wel. Je moet aan de hand van het eerste
solliciatie gesprek al beoordelen of je iemand goed genoeg vindt of niet. Het
geven van een goede eerste indruk en jezelf zijn, is het beste. Verder moet je
ook een beetje geduld en geluk hebben. We vinden allemaal ooit wel een baan. De een
sneller dan de andere, maar we komen er allemaal wel. Ook ik. Ik heb er
vertrouwen in dat ik een leuke baan vind.

Het
belangrijkste is en blijft, is dat ik een baan vind die bij mijn hart ligt.

Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest 

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

18 comments

 1. Marsha von Winckelmann says:

  Handige tips! Het is tegenwoordig zo moeilijk om een baan te vinden niet normaal. Je bent gewoon een nummer voor jouw tien anderen. En of je nou een HBO diploma heb of niet het blijft moeilijk. -x-

 2. Kalliopia says:

  Wow, vier gesprekken? Ik zou inderdaad ook denken dat je dat derde gesprek gemakkelijk kan verwerken in het eerste. Zo'n filmpje maken, lijkt me ook erg beangstigend, ik zou dan zelfs even twijfelen om te stoppen.Veel succes nog met het zoeken!

 3. Marloes Meeusen says:

  Dat is wel een hele uitgebreide procedure, zelf heb ik het nog niet altijd zo ervaren. En ook niet altijd 3 of 4 gesprekken gehad.

 4. thebeautyblognl says:

  Handige tips en het is tegenwoordig zo ontzettend lastig! ik wil gewoon gelijk kunnen laten zien wie ik ben en wat ik kan!

 5. Romy says:

  Dit artikel heb ik even opgeslagen, ik merk inderdaad dat het vinden van een baantje nu wel moeilijk is geworden en dat je op je 20ste al een ellenlange CV moet hebben met enorm veel ervaring, echt belachelijk..

 6. haha, herkenbaar! Ik dacht dat assessments de uitzondering waren, maar ze blijken de regel :') Ik heb heel veel tijd in mijn cv gestoken en hem met Photoshop gemaakt zodat hij er strak uitziet. Nog een tip trouwens: als je zelf niet zo handig met Photoshop bent, kun je ook een mooie format op Etsy.com kopen. Sommige zijn (voor veel bedrijfstakken) misschien te creatief, maar ik heb ook echt een aantal goede designs voorbij zien komen. Komt professioneel over en je onderscheidt jezelf er gelijk mee!

  • admindiolifestyle says:

   Dat is wel een goede! Ik heb mijn C.V. de afgelopen tijd wel erg aangepast, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarnaast val je met een mooi C.V. dat gemaakt is in Photoshop of Indesign meer op.

 7. Alexandra H says:

  Hmm, ik moet zeggen dat ik zelf nooit zoveel gesprekken heb gehad, kan misschien ook aan het soort bedrijf liggen? En tja, dat de eisen hoger worden is aan de ene kant wel logisch met meer werkzoekenden, maar aan de andere kant wel kak :/

  xx

  • admindiolifestyle says:

   Ik geloof best dat het aan de verschillende bedrijven ligt. Zelf ben ik op zoek naar een bedrijf in de marketingcommunicatie, PR, reclamebureau etc. Dat is natuurlijk ook wel een populaire tak. Maar ach, ik vind vast wel een baan. Een beetje meer geduld hebben.

 8. Sas says:

  Vervelend joh, dat solliciteren. Ook jaren na elkaar moeten doen. Gelukkig nu niet meer nodig 🙂 Hoewel ik pas mijn C.V en sollicitatie brief intern voor een vacature heb gestuurd. Goede tips geef je!

 9. Sabsstyle says:

  Verschrikkelijk vind ik het, en dan werk ik al 15 jaar in de detailhandel..Nu op zoek naar een baan voor een paar dagen ivm het opbouwen van mijn eigen bedrijfje..eerste reactie al gehad dat er idd een video bij moet, 1 ding wat het meest onnatuurlijk overkomt is een video. En ik heb notabene ontelbare sollicitatiegesprekken moeten voeren in de stoel van de werkgever. Snap dat alles strenger word maar het gaat soms echt te ver.

 10. Bianca says:

  Enerzijds denk ik: wat een gedoe voor "gewoon" een baan, voor hetzelfde geld vind je kort na je eerste baan iets veel leukers. Maar anderzijds snap ik het ook wel dat ze de juiste persoon willen. Alleen mogen bedrijven misschien ook wel eens gewoon afgaan op gevoel en niet in zo'n stresserende situatie met allerlei testen en opdrachten komen.

 11. Lisanne says:

  Ik had er laatst 4. Ongelooflijk, maar ben uiteindelijk door gegaan. Met een goed cv kom je een heel eind. Ben aangenomen op een hbo functie terwijl ik toch echt mbo had. De aanhouder wint zeggen ze, al lijkt het uitzichtloos. Gewoon doorgaan Dionne! je komt er wel!

 12. Annette says:

  Ik vind 4 gesprekken wel erg veel. Ik ben al heel wat jaren HRM'er maar zoveel doen wij nooit en ik heb bij diverse grote multi-nationals gewerkt, maar veel succes en ik hoop dat je snel iets leuks vind

Comments are closed.