Spanje | De andere kant van de medaille

Spanje | De andere kant van de medaille

Ondertussen vertoef ik alweer ruim drie weken in het Spanje en heb ik het nog steeds naar mijn zin. Toch zijn er ook een aantal dingen opgevallen. Zo dichtbij, en eigenijk toch ook weer zo ver weg. Hoewel Nederland qua kilometers niet zo ver is vanuit Spanje, is er een groot verschil. Er zijn tientallen, misschien wel honderden dingen die ik allemaal kan opnoemen die mijn ogen hebben geopend. Spanje is niet zoals Nederland.

De afgelopen weken die ik nu hier in Spanje ben, heb ik al ontzettend veel dingen mee gemaakt. Geen vervelende dingen, maar ik heb voornamelijk heel veel indrukken opgedaan. Een land is heel anders als je geen toerist bent, of in ieder geval op plekken komt waar je als toerist normaal gesproken niet zo snel komt. Natuurlijk, ook ik ben een toerist in Spanje, maar toch verblijf in andermans huizen. Huizen van Spanjaarden en slaap ik niet in een hotel in een toeristisch gebied, maar midden in woonwijken. Alleen al door deze ervaringen geeft het een andere dynamiek, want wat de toeristen zien is niet altijd wat het is. Het is al te merken aan de bizar grote verschillen tussen Barcelona en Valencia, want zo mag ik ze wel noemen. Het klimaat is niet alleen anders. De crisis heeft Valencia vele malen harder getroffen dan Barcelona. Dit zie je niet alleen het onderhoud van openbare ruimtes, de straten en de hoeveelheid afval op straat, maar aan de hoeveelheid dak- en thuisloze, want die zijn er veel.

Terwijl ik nog vrolijk tegen mijn vriend via FaceTime vertelde dat het écht beter gaat met Spanje en dat ik in Barcelona haast geen zwerver of bedelaar heb gezien, is dit in Valencia en in Madrid wel andere koek. De mensen in Valencia en Madrid zijn armer. Als je in een vuilcontainer zit en op zoek gaat naar spullen die nog enigszins iets van waarde hebben, schrik ik. Ik schrok niet alleen van het feit dat er iemand in(?!) een grote vuil containter zat, want had niet verwacht, maar ik schrok ook van het feit dat het blijkbaar nodig is. Het is nodig om in afvalcontainers te zitten en op zoek te gaan naar spullen. Laten we eerlijk zijn, niemand maar ook echt niemand zal voor zijn of haar plezier in een vieze, stink container gaan zitten als het niet nodig is. Nee. Als je dit moet doen, dan is de nood hoog. Ik heb het niet een keer of twee keer gezien, maar tientallen keren. Als het het niet nog meer is. Ook zie je veel mannen en vrouwen die een grote mand achter op hun fiets gemaakt hebben om spullen in te doen die ze vinden op straat. 


In zowel Valencia en in Madrid heb ik een protest meegemaakt. Niet dat ik daar voor mijn plezier heen ging kijken, maar ik kwam toevallig langs toen er geprotesteerd werd. Het protest in Valencia en Madrid ging om hetzelfde. Binnenkort volgt er een fusie tussen twee bedrijven in Spanje waardoor 1300 mensen worden ontslagen en op straat worden gezet. De sfeer tijdens zo’n protest is grimmig en ik krijg er kippenvel van. Nog meer mensen die hun baan verliezen. Alsof er in Spanje niet al genoeg mensen zijn die geen baan meer hebben en daardoor in de problemen komen.
 Er zijn nog tientallen dingen die mij tijdens mijn verblijf in Spanje zijn opgevallen. Opmerkelijke dingen, dingen die ik niet begrijp. Ik vraag mij dan ook sterk af hoe het zit met de sociale zekerheid? Hebben de inwoners van Spanje geen recht op een uitkering of bestaan er andere sociale wetten? Ik weet het niet.
Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest 

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

19 comments

 1. Claudia says:

  Wat interessant om te lezen. Ik zat er aan te denken om volgend jaar een rondreis door Spanje en Italie of Portugal te maken. Ik ben benieuwd of ik het dan ook zo zou ervaren.

 2. Svenja says:

  Bijzonder en goed dat je die kant van het land ook ziet, dat is toch een ervaring die je als toerist niet snel krijgt inderdaad!

  • admindiolifestyle says:

   Ik denk dat 'leuke blog' niet past bij de inhoud van het artikel.. 😉

 3. strop says:

  De sociale zekerheid in Spanje is geen lachertje , beperkt kindergeld ( 3 jaar ) , beperkte werkloosheidsuitkering ( na 2 jaar niks meer ) bovendien lage lonen . Wat betreft de ziekenzorg , die vind ik goed

  • admindiolifestyle says:

   Ontzettend vervelend om te weten dat het niet zo is zoals in Nederland en dat de wachttijden zo ontzettend lang zijn..

 4. Roelant says:

  En dan heb je het alleen nog maar over de grote steden:meer naar het zuiden en in de binnenlanden is het véél erger…En JÁÁ,de sociale wetgeving is echt héél anders als in NL..In het allergunstigste geval heb je recht op 6maanden wat bij ons WW is,dat is hier 70% van het gemiddelde wat je de afgelopen 2 jaar verdiend hebt,Dan 6 maanden 50%,of 1 jaar dat weet ik niet precies meer.Na deze "uitkering heb je gewoonweg niets meer.Alleen gezondheidszorg.En als je aan heel veel dingen voldoet,kun je nog 1 jaar lang 426€ per maand krijgen,maar ja,zult inmiddels wel gezien hebben dat de huren hier misschien wel iets lager zijn als in NL,maar niet echt veel…Spanje is echt een land van kontrasten(ik woon er nu 25 jaar):Zaterdag gingen we naar een groot winkelcentrum in Bcn,"la maquinista"..Er zijn iets van 50 restaurants waar je overal een half uur of meer voor in de rij moest staan.Bij H&M,die kledingzaak,zijn er 6 kassa´s operatief maar een rij om te betalen tot buiten de winkel aantoe,bijna.

  • admindiolifestyle says:

   Klopt! Op dit moment ben ik ook in het zuiden van Spanje (Sevilla) en ik zal ook nog verder reizen naar Málaga en Marbella.

   Vooral die contrasten is iets wat ik veelvuldig heb meegemaakt. Ik reis door Spanje met een Interrrail kaart. Iedere keer als ik met de trein wil reizen moet ik mijn trein reserveren. Iedere keer, op welke plek dan ook, is het ontzettend druk. Rijen vol met loketten waar er maximaal vijf open zijn. Dit heeft tot het gevolg dat ik vaak 1 uur(?!) moest wachten voordat ik aan de beurt kon. Daarnaast verbaas ik mij iedere keer weer over het aanbod relatief duurdere winkels, o.a. El Corte Inglés. Ik bedoel, de gemiddelde Spanjaard heeft niet veel geld om daar veel te kopen. Terwijl het assortiment heel uitgebreid en luxe is. Ook het contrast van winkelcentra zijn groot. Ik kan nog uren praten/schrijven over de situatie in Spanje. Ik ben tijdens mijn reis voor geschrokken. Geschrokken van het feit dat er in Spanje best veel arme mensen wonen en dat er een groot verschil bestaat tussen de rijke en de arme Spanjaarden. Vervelend om te zien en het heeft zeker mijn ogen geopend.

 5. Jennifer Elbert says:

  Die contrasten heb ik ook gezien en daar heb ik me over verbaasd. Hoeveel mensen voor luxe op vakantie gaan naar Spanje en hier niet eens de hoofdprijs voor hoeven te betalen (oké, het zijn geen prijzen à la all inclusive Turkije) terwijl een freelance schoonmaakster bij het toilet je eurocentjes vangt voor het toiletbezoekje en voor het hoofdinkomen zorgt in het huishouden. Toch een heel andere wereld, maar zo dichtbij …

  • admindiolifestyle says:

   Het verschil tussen arm en rijk is groot, heel groot. Daarnaast verbaast het mij om te zien dat mensen 'lekker' op vakantie gaan naar een resort of hotel ergens aan de kust, ver weg van alle problemen, want met al die problemen wil je natuurlijk de toeristen niet mee opzadelen. Hierdoor krijg je als toerist wel een ander beeld van het land. Een beeld dat niet fair is. Waar, want als je kijkt hoeveel je moet neer tellen voor een vakantie en wat de mensen die er werken uiteindelijk maar verdienen is dat een schrijntje.

 6. liliane jonckheere says:

  in Fugeres heb ik gezien een man mt de fiets die naar de kledingbakken ging en met een haak alles probeerde uit te halen.
  Maar hb ook gehoord over de armoede en werklozen, naar het schijnt word er daar nogal veel in het zwart gewerkt.Wij gaan geen bloemen kopen op de markt als we het moeilijk hebben, en op zondagen zitte de restaurants ginder vol.Dus wat moet je ervan denken?

  • admindiolifestyle says:

   Dat is iets wat ik ook niet snap. Veel mensen hebben wel geen geld, maar willen wel ergens buiten de deur eten. Dan nog maar te zwijgen over de drukte in de winkels op een zaterdag. Toch denk ik dat ook heel veel mensen daar geen geld voor hebben. De échte arme mensen kunnen zich dat niet permitteren. Het verschil tussen arm en rijk is heel groot hier in Spanje.

 7. Richelle says:

  Schijn ophouden is voor Spanjaarden heel belangrijk, dus liever de hele week droog brood en toch op zondag de lunch in je vaste restaurant, opdat toch vooral al je vrienden en kennissen je daar zien…

  • admindiolifestyle says:

   Naar om te horen, maar wel de realiteit. Wat ik mij dan weer af vraag, wáárom is die schijn zo belangrijk?

  • Paula says:

   Schijn ophouden ………is typisch Spaans… woon hier al 30 jaar en werk momenteel vrijwillig in een tweedehands kleeding zaakje………allerlei nationaliteiten komen er kopen behalve Spanjaarden……………de buren, vrienden,
   familie mochten het eens zien!!!!! Zielig hoor!!!!

 8. Alexa Op 't Land says:

  Wat fijn dat dit een eyeopener is, ik ben in valencia geweest toen viel het mij niet heel erg op dat ze armer waren maar dat komt denk ik ook doordat ik in een periode was dat ze misschien minder op straat zijn ik weet het niet!

  • admindiolifestyle says:

   Persoonlijk denk ik niet dat het komt 'omdat ze in die periode minder op straat zijn', maar ik denk dat het komt omdat je als toerist op plekken komt waar de schijn hoog gehouden wordt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je daar niet persé naar kijkt en het niet opvalt. Deze arme mensen zitten er altijd, ook in het hoog seizoen, maar als toerist kom je niet je niet zo snel op plekken waar veel zwervers zitten.

 9. Mariska says:

  Ik heb wel eens een protest in Valencia meegemaakt, was daar toevallig een paar dagen op vakantie. Dat de verschillen binnen een land zo groot kunnen zijn! Verder heb ik er ook weinig verstand van.

Comments are closed.