Voldoen aan verwachtingen

Voldoen aan verwachtingen

Iedereen kent het wel, verwachtingen. En iedereen doet het ook; het scheppen van verwachtingen. Het begint bij je geboorte. Vanaf dat moment verwachten mensen dingen van jou als persoon. Het begint klein en eindigt groot. Om maar een paar voorbeelden  te noemen; mensen verwachten dat je netjes je middelbare school afmaakt, gaat studeren, ergens tussendoor een partner tegen het lijf loopt, gaat samenwonen en afstudeert, carrière gaat maken, een huis koopt etc. Mensen die niet voldoen aan deze verwachtingen worden al snel afgeschilderd als anders, apart of gek. Is een verwachtingspatroon nog wel van deze tijd? Ik denk van niet.

Doen wat er van je verwacht wordt

Waarom zou je precies datgene doen wat andere mensen van jou verwachten? Waarom zou je alles afvinken zodat je straks logischerwijs alle stappen in je leven hebt gevolgd? Volgens mij wordt het dan een saaie bedoeling. Het is vast geen verrassing, maar ik vind het onzin om te voldoen aan al die verwachtingen. img_4757

Zelf ben ik niet van de standaard regels als het gaat om verwachtingen. Ik wil zelf bepalen wat ik wel doe en wat ik niet doe, want waarom zou je jezelf willen vergelijken met andere mensen? Nu ik bijna 25 ben (jeetje, wat klinkt dat oud), hebben mensen verwachtingen van mij. Ze nemen aan dat ik op den duur een huis ga kopen of op zoek ga naar een vaste baan (die heb ik al). Toch heb ik zelf nog niet zo’n behoefte aan al die vastigheid. Ik zie het juist als een uitdaging als je bijvoorbeeld weet dat je contract nog maar twee maanden loopt en je hebt nog geen nieuwe baan. Of als je weet dat je je huis uit moet, maar je hebt nog geen alternatief. Het leven moet wel een beetje avontuurlijk blijven. Anders kom je nu al in zo’n soort burgerlijk riedeltje.

Interrailen met een vriendin

Om nog maar een voorbeeld te noemen. Eind mei ga ik 2,5 week interrailen met een vriendin door Oost-Europa. Nee, ik ga niet met mijn vriend. Waarom? Omdat hij niet zo reislustig is als ik. Je moest eens weten hoeveel gekke opmerkingen ik heb gekregen van mensen die dit niet begrijpen. Mensen die verwachten dat zodra je samenwoont en een vaste baan hebt, je niet zomaar met een vriendin 2,5 week weggaat. Gelukkig is mijn vriend net zo ruim denkend als ikzelf. We kunnen het heel goed met elkaar vinden, maar weten ook heel goed wat we niet willen en hebben sterk de behoefte om ons eigen leven nog te hebben naast onze baan en elkaar.img_4857

Is anders zijn gek?

Vaak wordt anders als gek gezien, gelukkig leven we in 2016 en zie je dat dit langzaam aan het veranderen is. En maar goed ook. Doordat mensen verwachtingen van je hebben, had ik een tijd lang het idee dat ik al die dingen moest doen, omdat ik anders mensen teleur zou stellen. Ondertussen weet ik wel beter. Het gekke is wel, dat ikzelf ook dingen verwacht van andere mensen. Als ik kijk naar een aantal mensen uit mijn omgeving, “verwacht” ik daar bepaalde dingen van. Maar eigenlijk is het niet reëel en ook niet eerlijk om dit van iemand te verwachten, omdat je niet hoe diegene daar over denkt. Ik ben daar een goed voorbeeld van.

Voldoe jij aan verwachtingen van anderen?

Volg mij via Facebook – Twitter  Instagram – Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

One comment

  1. Darina says:

    Wat een herkenbaar artikel. Goed geschreven. Ik heb het ook heel erg dat ik juist iets anders doe dan de ander van mij zou verwachten. Als je juist een ander pad inslaat, kom je juist andere nieuwe dingen tegen die heel inspirerend kunnen zijn. Gaaf dat je gaat interrailen!

Comments are closed.