20 handige tips voor elke startende blogger

20 handige tips voor elke startende blogger

Elke keer als piloten aan een nieuwe vlucht beginnen, maken ze een flight plan en dit flight plan moeten ze een uur voor vertrek indienen bij de luchtverkeersleiding. Waar vliegen we heen? In welke richting stijgen we op? Over welke landgrenzen vliegen we? Wat is het vluchtnummer? En ga zo maar door. Allemaal logische stappen om te zorgen dat de vlucht succesvol uitgevoerd kan worden. Als je er zo over nadenkt, is het bijna gek waarom we dit veel vaker toepassen in ons dagelijks leven. Daarom vind je in dit artikel 20 handige tips voor elke startende blogger.

De basics

Voor je met je blog start, zijn er een aantal zaken belangrijk. Zo moet je nadenken over een goede, pakkende naam die makkelijk te onthouden is. Het is daarbij verstandig om een aantal mensen uit je omgeving te vragen wat zij van de naam vinden. Bekt het lekker, is het een logisch naam voor datgene waar je over wilt schrijven en is het makkelijk te onthouden. Zodra je een naam hebt gevonden die je aanspreekt, moet je checken of de URL nog beschikbaar is. Dit kun je doen via o.a. Hostnet.nl. Vervolgens koppel je een hosting aan je URL, zodat je ook allerlei data zoals blogs, foto’s en andere informatie op je blog kunt opslaan. Vervolgens kies je een CRM systeem. De meest gebruikte en ook meest aan te raden CRM systeem is WordPress.

Zodra dit bovenstaande allemaal klaar staat, kun je beginnen met het bouwen van je website. Via WordPress heb je een aantal gratis thema’s die je kunt gebruiken, maar je kunt ook WordPress thema’s kopen via Etsy of via Creatieve Market. Deze WordPress thema’s kun je in een paar stappen installeren en finetunen, zodat je blog er tip top uitziet precies naar jouw stijl. 

Are you ready for take-off?

Voordat je officieel live gaat, is het slim om iemand anders naar je blog te laten kijken. Samen zie je meer dan alleen. Zie het als een second opinion. Laat diegene alle links en teksten checken, zo voorkom je dat je live gaat terwijl er nog spelfouten in staan of links die niet werken. Ook is het handig om te checken of je blog mobiel vriendelijk is én of hij eenvoudig navigeert.

Om je live-gang te vieren, is het handig om van te voren social media kanalen aan te maken. In de maanden voordat je live gaat, kun je al beginnen met het opbouwen van een community. Zodra je blog online staat, is het leuk om dit heugelijke nieuws te delen via je social media kanalen door middel van een leuke, creatieve post. Denk bijvoorbeeld aan een flitsend GIF’je.

Checklist met 20 handige tips voor elke startende blogger

 • Is de laadsnelheid van je blog goed?
 • Zijn je social media kanalen gekoppeld aan je blog?
 • Is de content makkelijk share-a-ble?
 • Is je blog mobiel vriendelijk?
 • Heb je genoeg blogs klaar staan voor de komende tijd?
 • Is je hosting pakket groot genoeg als er opeens veel bezoekers naar je blog komen?
 • Heb je genoeg foto’s en video’s voor bij je blogs en social media kanalen?
 • Wat is je taal die je doelgroep spreekt?
 • Wat wordt jouw niche?
 • Hoe zorg je dat je anders bent dan alle 100.000 andere bloggers?
 • Hoe zorg je voor kwaliteit?
 • Heb je al een knop om je aan te melden voor de nieuwsbrief?
 • Heb je een ‘about’ en ‘contact’ pagina op je blog?
 • Heb je Google Analytics geïnstalleerd?
 • Installeer een SEO plugin
 • Maak gebruik van categorieën op je blog
 • Schrijf gastblogs
 • Meld je aan bij Facebook groepen waar je je blog mag spammen (hier een overzicht)
 • Verdiep je in de technische kant van bloggen
 • Zorg voor structuur
 • Ga direct aan de slag met e-mailmarketing
 • Zet Pinterest meteen in voor je blog

Wil je weten hoe ik duizenden bezoekers naar mijn website trek via Pinterest én hoe ik honderden euro’s per maand(!) verdien met Pinterest? Koop mijn e-book ‘Haal alles uit Pinterest’ en leer hoe jij dit ook voor elkaar bokst.

Dit artikel vol met handvaten en tips om te zorgen dat je een goede blog neerzet, is het flightplan voor elke starende blogger. Of je nu besluit een blog over ondernemen te beginnen of een blog over planten. De tips zijn voor elke branche en elke niche hetzelfde. Een goed fundament is key voor een succesvolle blog.Wat is jouw ultieme blogtip?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

6 comments

 1. Anne says:

  Helaas nog geen ultieme blogtip. Zou graag wat meer lezers willen maar ik snap ook goed dat het lastig is dat voor elkaar te krijgen met het overschot aan bloggers 😉

 2. Anne says:

  Ah thanks! En ja, mooie foto’s moet ik echt eens mee aan de slag, daar heb ik nog geen kaas van gegeten.

 3. AnneAelise says:

  Leuke blog om even mijn geheugen op te frissen. Zelf heb ik geleerd dat hoe dichter je bij jezelf blijft – hoe meer lezers je trekt. Dit hoeft niet te betekenen dat je je hele privé leven (inclusief vuile was) online gooit, maar op z’n minst wél dat het je niet enkel en alleen om geld/statistieken/volgers draait.. Call me oldfashioned, maar ik zie bloggen als hobby/passie/creatieve uitlaatklep.. al is een mooi aantal lezers natuurlijk nooit mis 😉

  • Yes! Deel ik! Schrijf wat jij kwijt wil, niet wat jij denkt dat je lezers willen lezen want dan krijg je zielloze eenheidsworst. En trek je niet te veel aan van alle mogelijke do’s en don’ts. En vooral: geniet ervan, het moet je plezier brengen!

 4. Tessa says:

  Mijn enigste en belangrijkste tip waar ik me aan hou is er plezier er in hebben! Als het niet lukt of ik heb geen zin in laat ik het liggen omdat voor mij een hobby is. Wil je het heel serieus aanpakken zijn dit hele goeie tips.

Comments are closed.