6 tips om uitstelgedrag te voorkomen

6 tips om uitstelgedrag te voorkomen

We hebben allemaal wel eens te maken met uitstelgedrag. Soms zien we heel erg op tegen een bepaalde opdracht. Maar hoe meer je er tegenop ziet, hoe vervelender het wordt. Daarom is het slim om die vervelende opdrachten als eerste te doen, zodat je ervan af bent. En vergeet niet, die opdrachten waar je tegenop ziet, kosten achteraf vaak minder tijd dan gedacht. Dus waarom zou je nog uitstelgedrag vertonen? Hup, aan de slag en begin elke dag met je “vervelendste” klusjes. Zo voorkom je ook dat je in een negatieve vibe terecht komt en de hele dag aan het piekeren bent. Want dan kun je ook niet alle energie en creativiteit inzetten voor andere opdrachten. In dit artikel vind je 6 tips om uitstelgedrag te voorkomen.

1. Als je het meteen doet, ben je er vanaf af

Zoals hierboven ook al aangegeven, doe het meteen. Weet je dat je vandaag een vervelende klus moet klaren waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Doe het dan meteen, want dan hik je er niet de hele dag tegenaan en voorkom je dat je de drempel voor jezelf alleen maar hoger maakt. En vergeet niet; achteraf valt het 9 van de 10 keer reuze mee. 

2. Onderzoek wat de oorzaak is van je uitstelgedrag

Ga na waar het uitstelgedrag vandaan komt. Heb je bel angst of kost deze (freelance) opdracht veel meer energie dan dat je ervoor terug krijgt? Probeer te onderzoeken waarom je juist bij die ene opdracht zoveel weerstand voelt, zodat je daar voor een volgende keer aan kan werken en het minder energie kost.

3. Maak elke dag een planning

Voordat je aan je werkdag begint, is het fijn om een planning te maken zodat je weet wat je die dag allemaal te wachten staat. Zo creëer je overzicht en structuur en weet je ook meteen wat je vervelend vindt om te doen, zodat je daar als eerste mee kan beginnen.

Tip: de deskplanner van de Hema is heel fijn om te plannen.

4. Beloon jezelf als je een vervelende klus hebt gedaan

Je moet het wel een beetje leuk houden natuurlijk. Beloon jezelf als je die vervelende klus gedaan hebt. Ga een kwartiertje iets anders doen en kom even op een andere gedachte, zodat je erna weer vol goede (en positieve) moed aan de slag kunt met de rest van je werk.

5. Voorkom dat je afgeleid raakt

Als je lekker productief wilt werken, is het belangrijk dat je door zo weinig mogelijk dingen afgeleid kunt raken. Want als je iets moet doen dat je niet leuk vindt, is het opeens heel leuk om je huis schoon te maken of administratieve dingen te gaan doen. Alleen dit zorgt dat je nog langer je vervelende opdracht uitstelt.. Dus voorkom afleidingen en ga meteen aan de slag.

6. Split de “vervelende” opdracht in kleine stapjes

Maak het voor jezelf behapbaar en splits de opdracht op in verschillende kleine taken. Hierdoor voelt de drempel minder hoog en kun je iedere keer kleine stapjes in de goede richting zetten. Mocht het echt een grote opdracht zijn, kun je het ook verdelen over twee dagen. Maar zorg dat je het wel zo snel als mogelijk afmaakt, zodat het klaar is.
Zo. Met deze 6 tips om uitstelgedrag te voorkomen moet het wel lukken om sneller van die “vervelende” klussen af te komen. Probeer het zelf maar uit. Achteraf valt het heel vaak heel erg mee en ben je opgelucht dat het klaar is.

Wat is jouw ultieme tip om uitstelgedrag te voorkomen?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

3 comments

 1. Dinja says:

  Uitstelgedrag komt me heel bekend voor! Ik ga meestal dan dingen doen (bijvoorbeeld in het huishouden) wat ik eigenlijk normaal gesproken niet leuk vind. Soms werk ik wel met een planning, vaak op een vrije dag zodat ik wat meer leuke dingen kan doen in de vrije uurtjes (in plaats van dingen uit te stellen en dan op het laatste moment een paar minuten over heb om iets leuks te doen).
  De andere 5 tips zijn ook hele goede tips 😀

 2. alexa says:

  ah ik ben het perfecte voorbeeld van uitstellen, alleen met sporten heb ik het minder maar als ik dingen iet wil doen stel ik ze liever uit al weet ik ook wel dat het makkelijker is om het meteen te doen.

 3. Layla says:

  Uitstelgedrag komt bij mij ook vaak voor. Meestal heb ik dan een deadline voor een bepaalde taak, toets, … die ik echt niet leuk vindt. Daarom moet ik dan alles op het laatste moment afwerken. Hoewel het dit jaar al wat beter gaat, is het nog een werkpunt :))

Comments are closed.