Afgestudeerd | De onzekerheid: Het vinden van een baan & woonplek

Afgestudeerd | De onzekerheid: Het vinden van een baan & woonplek

Ruim twee en een halve maand geleden ben ik afgestudeerd en ontving ik mijn diploma. Tijdens het afstuderen zelf heb ik heel vaak uitgekeken naar het moment dat ik eindelijk mijn diploma in ontvangst mocht nemen. Toch ligt dit moment alweer even achter mij en ben ik klaar voor de volgende stap in mijn leven.

Aangezien ik na het behalen van mijn HBO diploma niet verder wilde studeren, ben ik op zoek gegaan naar een baan. Iets waar ik tijdens het afstuderen ook enorm naar uitgekeken heb. Dan ben je eindelijk afgestudeerd, ligt de wereld aan je voeten, kun je kiezen uit allerlei leuke en uitdagende banen en ga je er financieel op vooruit. Helaas, niets is minder waar. 

Solliciteren als een male
Het is nu 2,5 maand geleden dat ik afgestudeerd ben en in de tussentijd heb ik (natuurlijk) niet stil gezeten. Naast het feit dat ik heel wat uren (bijna fulltime) gewerkt hebt op het kinderdagverblijf, heb ik ook uren achter de computer doorgebracht. Een heuse zoektocht naar een ‘échte’ baan. Hoewel ik natuurlijk werk heb in de kinderopvang, wil ik mijzelf graag verder ontwikkelen en op zoek gaan naar een baan in de marketing, communicatie of redactie categorie. Ik dacht écht dat er hordes vacatures zouden zijn door het hele land. Aangezien ik eerst op zoek ga naar een baan en dan pas naar een woonplek, heb ik samen met mijn vriend ervoor gekozen om overal te solliciteren in Nederland. Weliswaar tot een bepaalde hoogte; een lijn van Amsterdam – Amersfoort en alle steden die daar onder zitten. Ik dacht dat dat perspectief bood en dat ik een ruim aanbod had aan allerlei vacatures die mij interessant leken. Toch is het lijstje met vacatures maar mager. 

Ik wil natuurlijk niet te snel de moed op gegeven, dus ik ben gaan solliciteren op allerlei marketing, communicatie en redactionele functies in Nederland. Wat mij opvalt is dat je bar weinig reacties krijgt van bedrijven. Al is het maar een bericht ‘Helaas, je behoort niet tot de selectie’, toch krijg ik dit bericht maar heel weinig. Jammer vind ik dat, want het geeft mij het gevoel dat weinig met de sollicitaties gebeurd.

De onzekerheid
Ik ben iemand die wil weten waar ik aan toe ben. Kortom ik hou van zekerheid. Naast het feit dat ik geen zekerheid heb over een baan, heb ik dat net zo min over een woonruimte. Ik werk in de kinderopvang en heb een contract tot 1 december, hierna is het de vraag of mijn contract verlengd word. Daarnaast moet ik per 1 februari uit het studentenhuis, want ik ben immers geen student meer. Logisch ook, maar dat betekent dat ik ook niet weet waar ik ga wonen. Nog een onzekerheid erbij. Dit vind ik soms lastig. Aan de ene kant heb ik enorm veel zin in alles wat komen gaat, (een leuke en uitdagende baan, een nieuwe woonplek (hopelijk samen met mijn vriend)), maar soms vind ik de onzekerheid ook lastig. Af en toe komt de verstandige ik om de hoek kijken die graag wilt weten wat haar te wachten staat. Ik moet leren dat je niet altijd zekerheden hebt in het leven.

Het komt vast allemaal wel goed. Wellicht dat ik over een jaar met een grote glimlach terugkijk op dit artikel en ontzettend blij ben met mijn baan en huis. Wie weet. De toekomst zal het leren.

Houd jij van onzekerheid?

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

14 comments

 1. Nicky says:

  Mij hebben ze ooit aangeraden om onderaan je brief/mail duidelijk om antwoord of bevestiging van ontvangst te vragen. Zo weet je zeker dat ze je mail/brief goed ontvangen hebben, en dat er daar niets foutgelopen is. Ik vind het ook zonde dat veel bedrijven amper reageren, terwijl ze wel vacatures uitstaan hebben. Of ze hebben vacatures uitstaan die allang ingevuld zijn, of waarvan ze denken in de toekomst iemand nodig hebben, maar niet nu. Jammer! Ik wens je in ieder geval nog veel succes in je zoektocht! En je weet: de aanhouder wint!

 2. Wat een lastige situatie! Ik hoop dat je toch snel een job vind die je aanstaat meid! Ik heb er nog geen ervaring mee, ik zit nog op school, maar ik hou mijn hart al vast voor later!

 3. Lysanne says:

  Ik herken je situatie helemaal. Ik ben ruim twee jaar geleden afgestudeerd. Toen was ik net 20. Ik ben al gaan solliciteren voordat ik mn diploma had. Wel honderden sollicaties gestuurd… Je wordt er moedeloos van. Ik ben uiteindelijk naar 6 uitzendbureaus gegaan. Gewoon binnen gestapt. Binnen een week had ik werk. Uiteindelijk heb ik 8 weken echt thuis gezeten. Helaas geen werk waar ik voor geleerd heb, maar het is iets. De afgelopen twee jaar ben ik door blijven solliciteren maar helaas nog altijd zonder resultaat. Ik hoop voor je dat het bij jou wat soepeler gaat en dat je snel iets vindt dat bij je past en waar je voor geleerd hebt. Scheelt veel onzekerheid en bovendien wordt je dan beloond door gestudeerd te hebben. Heel veel succes met het vinden naar je droombaan!!

 4. Kirsty ten Bos says:

  Wat een lastige situatie! De onzekerheid vind ik zelf ook erg moeilijk; ik wilde naar mijn bachelor gaan werken, maar ik kon niks vinden binnen het gebied dat mij aanspreekt en waar ik voor opgeleid ben, dus ga ik toch een master doen. Dat lijkt mij leuker dan werk doen wat ik stiekem niet leuk vind. Ik hoop echt voor je dat je snel wat leuks vindt, want niet weten waar je aan toe bent is echt niet fijn. Succes!

 5. Kimsbloglife says:

  Heel herkenbaar! Ik ben nu ook pas afgestudeerd en vind het ook heel eng dat ik niet weet wat er nu gaat komen, hoe lang het zal duren voor ik werk vind, wat voor werk dat zal zijn, waar, en wanneer ik dan eindelijk kan gaan samenwonen met mijn vriend… Maar ja, we kunnen alleen ons best doen! 🙂 Veel succes nog met de zoektocht!

 6. Keys of Anouk says:

  Wat een lastige situatie, maar voor nu lekker genieten van je welverdiende vakantie! Ik hoop dat snel iets leuks op je pad komt 🙂 Gelukkig heb je in ieder geval voor nu een plek waar je terecht kunt! xo

 7. admindiolifestyle says:

  Dank je wel voor jullie lieve en uitgebreide comments! <3 Doet me goed!

 8. Elseniek says:

  Super lastig lijkt me dat om niet direct iets te kunnen vinden. Zelf had ik het geluk direct in te kunnen stromen bij een baan die aansloot bij mijn studie. Mijn tip is om te gaan voor invalbasis/ zwangerschapsvervangingen, meestal kun je daarna perfect doorgroeien in de juiste functie. Maar voornamelijk ook contacten via via helpen nog altijd het beste! Gebruik linkedin en laat het in je omgeving weten. Natuurlijk weten ze dat je afgestudeerd bent maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat je ook opzoek bent. Zorg dat je brief niet te standaard is. Begin met een originele eerste zin dit bepaald al voor 50% of ze geboeid zijn. Succes!! Het gaat je vast en zeker lukken!!

 9. Natasa S. says:

  Ik begrijp je onzekerheid, ik heb een vriendin die net hetzelfde doormaakt qua job (ze woont nog thuis). Ze solliciteert nu ook al bijna 3 maanden en kan maar niets vinden, wat ervoor zorgt dat ze de moed wat verliest. Toch moet je blijven doorbijten en volhouden 🙂 Wanneer je er energie in steekt en blijft zoeken naar een job, dan zal die ook je pad kruisen. Liefs! x

Comments are closed.