Afgestudeerd | De zoektocht naar een baan

Afgestudeerd | De zoektocht naar een baan

Het is november, dat betekent dat het vijf maanden geleden is dat ik mijn HBO diploma in ontvangst heb mogen nemen. Helaas heb ik nog geen baan gevonden en loopt de zoektocht naar een baan gewoon verder. Vandaag vertel ik iets over de zoektocht naar een uitdagende baan in de marketingcommunicatie.

Al ruim vier jaar werkte ik bij Mickey’s, een kinderdagverblijf. Na mijn afstuderen kon ik daar fulltime aan de slag. Ik mocht iemand vervangen die met zwangerschapsverlof ging. Ontzettend fijn, want dat betekende dat ik de komende maanden veel moest werken en dat wilde ik wel. Hoewel ik mijn werk in de kinderopvang altijd als een bijbaantje zag, werd het opeens mijn (tijdelijke) fulltime baan. Het werken beviel mij eigenlijk wel. Ik leerde de kinderen goed kennen, de collega’s, de ouders en ik vond het een prima oplossing. Zeker omdat ik ook niet hoefde te klagen over mijn loon. 

Ik had er bewust voor gekozen om na het behalen van mijn diploma niet meteen op zoek te gaan naar een baan die aansluit bij mijn HBO opleiding. Hier had ik meerdere redenen voor. Ik had plannen om in september en oktober een tijdje door Spanje te reizen. Het zou dan niet handig zijn om op zoek te gaan naar een fulltime baan. Dat zou betekenen dat ik na een maand werken, weer bijna twee maanden weg zou gaan. Niet handig. Daarnaast vond ik mijn werk in de kinderopvang prima. Hoewel ik niet van plan ben mijn hele leven in de kinderopvang te werken, vond ik het voor nu wel een goede oplossing. Ook was het nog eens zo dat ik ook een beetje schrok van alle verantwoordelijkheid die je bij veel HBO banen kreeg. Ik besloot mijn zoektocht naar een HBO baan op een laag pitje te zetten. 

Ik werkte de maanden juni, juli, augustus en de eerste week van september fulltime bij Mickey’s, zodat ik en veel ervaring kon opdoen en omdat ik op die manier ook genoeg geld verdiend had om mijn reis naar Spanje te betalen. Op 12 september begon mijn grote Spanje avontuur. Een avontuur om nooit te vergeten. Helaas kreeg ik op 24 september (onverwachts) het bericht dat mijn werk, Mickey’s, failliet was verklaard. Dit gooide roet in het eten, want naast het feit dat ik nog steeds van twee maanden loon moet krijgen, betekende het ook dat wanneer ik weer terug in Nederland zou zijn, dat ik werkloos was. Daar gaat je zekerheid. De laatste week van mijn verblijf in Spanje ben ik begonnen met het doorspitten van vacature sites en heb ik verschillende brieven gestuurd.

In mei 2015 werkte ik nog op twee kinderdagverblijven. Helaas werd bij eentje het contract niet verlengd. Toen viel een baan weg, gelukkig had ik er nog eentje. Omdat ik die laatste baan ook wegviel, vond ik dat wel lastig. Hoe ga je alles betalen? Ik woon op mijzelf en moet de vaste lasten ook betalen. Natuurlijk bestaat er een WW-uitkering, maar het is niet cool om er eentje aan te vragen als je net afgestudeerd bent. Tenminste dat vind ik. 

Halverwege oktober was ik weer terug in Nederland. Vanaf het moment dat ik terug was in Nederland ben ik pas echt goed gaan zoeken naar een baan. Ik heb heel veel brieven geschreven en ook al verschillende gesprekken gehad. Ik heb al verschillende keren gemerkt dat de vacaturetekst mij aan sprak, maar nadat ik het gesprek had gehad, het gevoel kreeg dat dit geen baan voor mij was. Ook heb ik al een keer meegemaakt dat ik het eerste gesprek heel prettig vond, maar dat ik na het tweede gesprek een heel ander beeld kreeg van een bedrijf.

Het is lastig om een baan te vinden. Dat heeft ermee te maken dat ik Social Management gestudeerd heb. Een HBO opleiding die voor veel mensen onbekend is. Daarnaast solliciteer ik op functies als ‘online marketing’, ‘junior marketing, communicatie & PR manager’, ‘content marketing’ of ‘junior product manager’. Bij bijna alle vacatures vragen ze voor relevante opleidingen, alleen dat heb ik niet. Dan val ik met Social Management al meteen door de mand. Het is een onbekende studie en het woordje ‘social’ schrikt ook veel bedrijven af. Natuurlijk heb ik marketing vakken gevolgd, stage bij een marketing, communicatie en PR bureau gelopen én heb ik de minor marketingcommunicatie gevolgd. Toch zien bedrijven dat niet altijd.

Afgelopen week had ik voor het eerst een gesprek waarbij ik het gevoel had van ‘Wauw, dit lijkt mij een ontzettend toffe functie’. Nu maar duimen dat ik daar op tweede gesprek mag komen! 

De zoektocht naar een baan gaat goed. Ik ben ruim twee weken terug uit Spanje en heb al redelijk veel gesprekken gevoerd. Van al die gesprekken leer je alleen maar. Nog even geduld en dan vind ik vast een baan die bij mijn hart ligt, want dat vind ik het belangrijkste!

Vind je het belangrijk om een baan te hebben die bij je hart ligt?

Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

14 comments

 1. Linda says:

  Hopelijk is die functie jou op het lijf geschreven en ziet het bedrijf dat ook! Ik denk wel dat je werk moet hebben wat je leuk vind of waar je een uitdaging uit kunt halen. Zo werk ik prima met mijn handen in de zorg. Maar zet mij niet hele dagen achter een computer administratief werk te doen. Niets voor mij! haha

 2. Anne-Sterre says:

  Ik vind het wel belangrijk een baan te hebben die bij me past, maar ik denk ook dat je zeker in het begin niet te veeleisend kunt zijn en ervaring opdoen belangrijker is.

 3. Jinn says:

  Het is niet te geloven HOE herkenbaar. Ik heb ook mn redenen gehad om niet gelijk naar een baan te zoeken die aansluit op mn opleiding. Ik heb Japans gestudeerd en is ook natuurlijk pittig aangezien het best specifiek is, maar ik ben ook opgeleid in marketing&communicatie. Ik solliciteer ook voor dat soort banen, maar same story. Er zijn altijd kandidaten die beter in het profiel passen, echt mega zuur. Ik wens je heel veel succes en hoop dat je snel een leuke baan vindt ! <3

 4. Bianca says:

  Mooi gezegd, een baan die bij je hart ligt. Ik zit ook zo ongeveer met hetzelfde probleem. Jaren zelfstandige geweest en nu solliciteer ik terug voor een baan als werknemer omdat ik mijn verstand wil volgen want dat is financieel interessanter, maar anderzijds, mijn hart en mij gevoel zeggen dat dat echt niks voor mij is. Mehh, zo lastig! Maar we komen vast wel op onze pootjes terecht 🙂

 5. Lemontierres says:

  Ik vind het leuk om de artikeltjes over een zoektocht naar een baan te lezen. Hoewel ik nog lang niet in die fase van mijn leven zit, kan ik me voorstellen dat het enorm lastig is. Mij lijkt het enorm belangrijk om een baan te hebben die je leuk vindt en je dagelijks weer inspireert: het lijkt me echt verschrikkelijk om iedere dag opnieuw naar een plek te gaan waar je veel geld verdient maar niet gelukkig van wordt.

 6. Melissa says:

  Ik ben in augustus afgestudeerd (herexamens) en ben in juni reeds aan het solliciteren gegaan. Na veel brieven, telefoontjes en veel te veel afwijzingen, viel er een tijdelijke job uit de lucht. Ik ben begonnen in augustus en blijf nog tot februari. Ik vind het super jammer dat ik niet kan blijven, want ik doe het graag en werk er ook echt graag.Ik ben nu dus al opnieuw aan het solliciteren. Ik begrijp je struggles.

Comments are closed.