Als freelancer werken in het buitenland? 5 tips

Als freelancer werken in het buitenland? 5 tips

Door de komst van het internet en door het opengooien van de grenzen in Europa, is het makkelijker dan ooit om als freelancer te werken in het buitenland. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het met de belasting, moet je je wel of niet uitschrijven in Nederland en hoe regel je betalingen in het buitenland? Om je een beetje te helpen, vind je in dit artikel antwoorden op de vragen als je als freelancer gaat werken in het buitenland.

1. Uitschrijven in Nederland

Als je langer dan 8 maanden in één jaar tijd in het buitenland bent (dit hoeft geen aan een gesloten stuk te zijn), dan moet je je uitschrijven in Nederland. Als je als freelancer wilt werken in het buitenland, is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Want als je je uitschrijft in Nederland, vervalt ook je recht op zorgverzekering en moet je dat regelen in het desbetreffende land waar je op dat moment woont.

Als je een jaar op wereldreis gaat, is het dus een ingewikkeld ding waar je rekening mee moet houden.

Als freelancer werken in het buitenland? 5 tips

2. Werken voor bedrijven in een ander land

Je kunt prima als freelancer werken in het buitenland voor Nederlandse klanten. Als je naar de andere kant van de wereld verhuisd waar je te maken hebt met een ander tijdschema, is het slim om na te denken of dat haalbaar is. Maar verder zijn er weinig beren op de weg.

Zodra je besluit als freelancer te werken voor bedrijven in andere landen, moet je je BTW verleggen naar dat desbetreffende land. Wat prima is, want je hoeft daar ook geen BTW over te betalen.

Maar zodra je besluit in dienst te gaan bij een bedrijf in een ander land, heb je een identificatienummer nodig. Een soort BSNnummer van dat land. En als je dat nodig hebt, mag je de papierwinkel induiken. Houd er rekening mee dat het een lang proces kan zijn.

Nieuwsgierig hoe je geld kunt verdienen met je blog? De mogelijkheden zijn eindeloos.3. Andere betaalmiddelen

Zodra je als freelancer gaat werken in het buitenland, moet je er rekening mee houden dat het land – afhankelijk van de plek waar je naar toe gaat – andere betaalmiddelen heeft. Zo kun je niet overal met je Nederlandse pinpas betalen en is het aan te raden om een creditcard aan te schaffen.

Omdat aan een creditcard vaak maandelijkse kosten verbonden zitten, zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden voor een prepaid creditcard. Je betaalt geen vast bedrag of activatie kosten, maar alleen €1,- per maand. That’s it. En wat ook heel chill is aan deze prepaid creditcard van Weststein, is dat je geen BKR registratie krijgt.

Daarnaast is het in het buitenland ook handig om een internationale rekening te openen. N26 is een Duits bedrijf waarbij je een gratis(!) internationale rekening kunt afsluiten. Doordat het Duits is, is het ook betrouwbaar en door het internationale karakter is het voor freelancers absoluut een aanrader.

4. Discipline

Als freelancer werken in het buitenland klinkt natuurlijk voor veel mensen als muziek in de oren en dat is ook het natuurlijk ook. Maar het vergt wel discipline. Je moet wel kunnen werken, terwijl het buiten heerlijk weer is en iedereen is op het strand ligt.

Er is niemand die zegt dat je moet werken, je bent eigen baas dus je moet het ook zelf fixen.

5. Internet is niet zo best als in Nederland

Nederland is zo verkeerd nog niet.. 😉 Nederland staat in de top 5 van landen met de beste internetverbinding. Zeker als je thuis gewend bent om een supersnel internet te hebben, moet je er rekening mee houden dat internet in het buitenland vaak niet beter is.. Je hebt een beetje extra geduld nodig.

Dus als freelancer werken in het buitenland is heel cool, maar je moet wel een aantal dingen in acht nemen. Net als de standaarden. Die zijn gegarandeerd niet zo hoog als in Nederland.

Droom jij ervan om als freelancer te werken in het buitenland?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Als freelancer werken in het buitenland? 5 tips

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

7 comments

  1. Anna says:

    Wat een fijne en bruikbare tips! Ik wil echt nog eens een paar maanden in het buitenland wonen en werken!

Comments are closed.