Ben ik koop verslaafd? | Na 2,5 maand gestopt met mijn NO BUY

Ben ik koop verslaafd? | Na 2,5 maand gestopt met mijn NO BUY
In december kwam ik tot de conclusie
dat spullen (en geld) mij niet gelukkig maken, maar dat het gaat om de mensen om
je heen. Dit was voor mij een leermoment. Daarom besloot ik per 1 januari als
goed voornemen dat het radicaal anders moest. Ik laste een NO-BUY in. Omdat ik teveel spullen heb. Mijn goede voornemen stond zelfs in het landelijke AD, in de zaterdag editie. Een enorme mijlpaal voor mijn blog, want opeens stond ik met mijn artikel in een landelijke krant. 
Ben ik koop verslaafd?
1 januari begon ik
fanatiek met mijn NO-BUY. Ik werd zelfs erg enthousiast. Ik ging winkelen in
mijn eigen kledingkast, kwam erachter wat voor een beauty producten ik nog
allemaal op voorraad had (veel) en vond het maar al te leuk als ik iets op maakte. Mijn beauty, make-up en kleding ‘voorraad’ is bizar groot. Zonde.
Laat ik nu eerst deze spullen opmaken, gebruiken of dragen. 

Ik begon het als maar leuker te vinden.
Toch was er ook een keerzijde. Per maand gaaf ik bergen geld uit aan kleding,
schoenen, beauty producten en andere accessoris en toch hield ik geen extra geld
over. Hoe kon dat nou? Ik kocht toch niks? Dit zorgde voor een dip.
De afgelopen drie maanden ben ik drie keer ‘op vakantie’ geweest. Iets wat natuurlijk ook geld kost. Zo ging ik in januari naar Madrid, in februari naar
Leuven en in maart naar Dublin. Daar ging natuurlijk mijn ‘gespaarde’ geld.

Op dit moment ben ik druk met afstuderen. Dat is tevens ook een zwak punt, want op drukke en stressvolle momenten wil ik mij altijd verwennen. Niet in de vorm van
lekker eten, maar nieuwe spullen. Van nieuwe spullen werd en word ik nog steeds
heel blij. Helaas, die vlieger ging niet op, althans…

De eerste maand van mijn NO-BUY verliep
zonder problemen. Bijna zonder dat ik het wist was de maand januari al voorbij.
Een maand waar ik op eten na, niks kocht. Toen was het tijd voor de tweede
maand, februari. Ook deze no-buy maand verliep soepeltjes. Natuurlijk zag ik
mooie dingen verschijnen in allerlei winkels, maar kocht niks. Vervolgens was het
tijd voor de derde NO-BUY maand, maart. In maart liep het anders. Het begon aan
mijn te knagen. Ik wilde weer geld uitgeven. Ik wilde de nieuwste
trends shoppen en ik wilde ook de nieuwste make-up producten van Essence en Catrice in slaan. Waarom? Gewoon om te hebben, want hoewel ik zelf genoeg make-up producten heb, wilde ik óók de nieuwe collectie hebben. Deze gedachte in combinatie met de
stress rondom mijn afstuderen, leidde er toe dat ik ging shoppen. Een zwak moment. Ik kocht nieuwe producten van Essence. Twee nagellakken en een lippenstift om precies te
zijn. Thuis aangekomen had ik spijt. Spijt van mijn aankopen. Waarom heb ik dit gedaan? Ik was
net zo goed bezig.
Een enorm baal moment volgde. Toch voelde ik na een dag helemaal geen spijt meer, maar was ik blij. Ik was
blij met deze mooie en nieuwe producten. Ondanks ik meer dan 100 potjes
nagellak heb en meer dan 25 lippenstiften, was ik blij. Want uiteraard, deze
kleur nagellak en deze kleur lippenstift had ik écht nog niet, want ze waren net weer een tikkeltje anders dan al die andere…
Ik merkte dat ik weer wat opvrolijkte
van mijn nieuwe spullen, hoe klein ze ook waren. Zeker omdat ik in een
drukke periode zit met afstuderen was het een fijn gevoel. De
euforie van nieuwe spullen. Na mijn eerste aankoop begon het nog
meer aan mij te knagen. Ik wilde eigenlijk ook wel een tuinbroek, een
zomerjas en nieuwe schoenen..

Een tuinbroek had ik nog niet gevonden,
maar wel een zomerjas. Ik werd verliefd op een lange zomerjas. Hoewel het
buiten nog lang geen zomerjas-weer was, werd ik toch verliefd, verliefd op een jas.
Er was geen houden meer aan. Ik wilde die jas hebben. Spijt?! Totaal niet. Ik was maar al te blij dat ik met mijn nieuwe zomerjas. Ook hier was de euforie van nieuwe spullen groot. 
Toen stond mijn tripje Dublin voor de
deur. In Dublin kocht ik op wat basic tops na niks.   Eenmaal terug in Nederland wist ik het
zeker. Ik wilde shoppen. 

Tijdens de Nationale Glamourday plaatste ik een online bestelling bij de H&M
waar ik o.a. een tuinbroek en nog een aantal andere ge-wel-dig-e items in mijn
shoppingbag gooide. Want ‘O’ wat had ik toch nieuwe kleren nodig… Niet dus. Ook bestelde ik een prachtige blouse bij de Esprit. Opeens was ik weer het gelukkige
meisje. Het meisje dat dol is op nieuwe spullen; nieuwe kleding, schoenen, beauty producten, accessoires en ga zo maar door.

Natuurlijk heb ik wat geleerd van mijn
NO-BUY. Ik ben wel degelijk wat zuigiger op mijn spullen. Maar ik ben bang dat het in
de aard van het beestje zit: ik vind het té leuk om nieuwe spullen te kopen. De euforie van nieuwe spullen vind ik gewoon een ontzettend fijn gevoel. Daarnaast wil ik als fashion blogger wel mee gaan met de laatste mode.. 🙂

Heb jij wel eens een NO-BUY gedaan?
Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

20 comments

 1. Mariëlle M. says:

  Ik denk dat we onszelf ook niet moeten verbieden om wat leuks te kopen, maar zuinig ben ik zeker!

 2. Kimsbloglife says:

  Zo herkenbaar! Ik probeerde met je mee te doen en in januari en februari lukte het min of meer (ik maakte er een 'buy less' van ipv een 'no buy' :-D). Helemaal niets kopen lukte me niet, maar 1 keer in de maand eens een paar spulletjes kopen in 1 winkel deed ik wel, en dan was ik weer gelukkig voor die maand 🙂 ik voelde me wel een beetje schuldig maar maar was tegelijk ook blij! In februari ging het ongeveer hetzelfde, in maart werd het moeilijker. En vanaf april is het eigenlijk helemaal de mist in gegaan, want nu heb ik nog meer dan anders gekocht haha! Maar dat heeft ook wel te maken met het mooie weer denk ik, ik wilde echt wel wat nieuwe lente- en zomerkledij. Ik ben gisteren nog eens goed gaan shoppen maar nu heb ik me voorgenomen om tot eind juni niets meer te kopen, ik ben benieuwd! 🙂 Superleuk trouwens dat je hiermee in de krant kwam 🙂

 3. Alexa Op 't Land says:

  Ik vind 2,5 maand nog best lang maar je moet toch ooit jezelf weer gaan verwennen ik vind het best kunnen en vind dat je het nog bijzonder lang hebt uitgehouden. Denk dat het zeker met de stress van je afstuderen soms goed is om iets voor jezelf te kopen omdat je jezelf dan op die manier kan motiveren misschien. Zelf ben ik ook echt koop verslaafd dus een no buy maand zou er voor mij niet in zitten. Dan zou ik eerder meer gaan sparen en minder proberen te kopen!

 4. Renske says:

  Tof dat je met jouw no-buy in het AD kwam! Ik vind het knap dat je het zo lang vol hebt kunnen houden. Ik weet niet of ik dat kan, haha. Net als Kim zegt: misschien moet ik een keer een tijdje 'buy less' uitvoeren. 😉

 5. Anna says:

  Wat leuk en goed geschreven, ik vind het knap! Ik heb soms wel een maand dat ik onbewust niet veel koop en de andere maand juist wel.

 6. Sanne says:

  zo herkenbaar, je hebt het wel geprobeerd.
  Iets wat ik zelf niet zou kunnen. En af en toe je zelf verwennen, kan toch geen kwaad.

 7. Justine A says:

  Goed dat je het in elk geval hebt geprobeerd! Kan me voorstellen dat je in zo'n dipje komt als je merkt dat er niet heel veel meer over blijft dan normaal. De no-buy heeft wel voor wat mooie inzichten gezorgd, dus voor niets heb je het niet gedaan hoor meis! Ben het overigens ook met je eens: lekker verwennen moet kunnen haha 🙂

 8. Lisa Walen says:

  Ik heb het een maandje gedaan en eerlijk gezegd viel het me mee! Echt onwijs veel respect dat jij het zo lang volhield. Uiteindelijk is er ook niks mis mee als je blij ben met nieuwe dingen, alleen moet het niet alles voor je gaan betekenen.

 9. Juliet says:

  Heel knap dat je het zo lang volgehouden hebt! Ik kan het écht niet, al ben ik wel veel selectiever geworden in wat ik koop.

 10. Manon Boerakker says:

  Super dat je zo lang hebt volgehouden.! Ik heb nu ook een no buy maand, de maand is net begonnen en het knaagt al hahahah

 11. Julia Rose says:

  Super dat je het zo lang nog hebt volgehouden! Ik kan mezelf er niet toe zetten niets meer te kopen. Overal zijn verleidingen, die ik niet kan (en wíl) weerstaan. Nieuwe spullen maken me mega happy, al denk ik dat het ook wel een keer goed is om een maandje over te slaan.

 12. Iep says:

  Super knap dat je het zo lang hebt vol gehouden.. Mij lukt het tot nu toe nog steeds niet hihih!
  Ik vind alles veel te mooi en te leuk!
  Liefs Iep

 13. marlies neerinck says:

  Wauw, heel herkenbaar! Toen ik studeerde gaf ik nog niet zoveel uit, maar sinds ik werk… Ohjee 😉
  Goed geschreven ook! 🙂 En wat fijn dat je in de krant stond!

  Liefs,
  Marlies – Golden Mirrors & Pink Bows

 14. Anne-Sterre says:

  Haha onwijs herkenbaar. Ik heb ook altijd zo veel moeite om de winkels links te laten liggen, soms MOET ik gewoon iets kopen. Gelukkig ben ik dan wel weer goed in het verzinnen van redenen om iets niet te kopen, dus dat houdt het nog enigszins in balans. Ik kom dus niet snel met een miskoop thuis 😛

 15. timetolivex says:

  Alsof je me een spiegel voorhoud en ik mezelf zie tijdens het lezen van dit artikel 🙂 Ik heb een NO-BUY periode nooit geprobeerd en ik vrees dat dit echt niets voor mij is. Sinds ik getrouwd en verhuisd ben naar Montenegro, merk ik wel dat ik minder koop (voor mezelf dan toch). Terwijl ik nog in Antwerpen woonde, kon er echt geen enkel weekend voorbij dat ik niet op de Meir liep (en natuurlijk ook iets kocht). Nu ben ik de komende 2 maanden opnieuw in Antwerpen en jawel hoor, dag 3 en ik heb al leuke spulletjes gekocht 🙂 Dus een no buy, nee dank je 😉 Liefs! x

 16. Jennifer says:

  Gaaf dat je in de AD stond! Ik heb best vaak en no-buy maar dat is puur omdat ik elk dubbeltje moet omdraaien :') anders zou het wel anders zijn geweest haha.

Comments are closed.