Binnen een week in de financiële problemen…

Binnen een week in de financiële problemen…

Vorige week zondag (15 maart) kondigde minister Rutte nieuwe, vergaande maatregelen aan te zorgen dat het Corono virus zich niet nog sneller verspreid: alle horeca en sportscholen moeten dicht tot en met maandag 6 april. Iedereen moet zoveel als mogelijk thuiswerken en reizen met het openbaar vervoer mijden.

Dat was ook het moment dat veel bedrijven kritisch zijn gaan kijken naar freelancers en ander extern personeel. Logisch, want dat is het voordeel van een flexibele schil. Maar veel hoogopgeleide zzp’ers raakten afgelopen week meteen in paniek: hun inkomen viel weg waardoor ze direct in de financiële problemen kwamen… De eerste gedachte die in mij op kwam: “Hoe zit het dan met je financiële buffer…?”

Disclaimer

Voordat ik verder ga, wil ik eerst een disclaimer delen. Dit artikel is geschreven vanuit mijn persoonlijke mening en wat ik de afgelopen week gezien heb op o.a. social media. Met zzp’ers bedoel ik hoogopgeleide zzp’ers die er vrijwillig voor gekozen hebben om als freelancer te werken. Dus niet de bezorgers van Deliveroo of mensen in de zorg, event, reisbranche of horeca. Maar hoogopgeleide zzp’ers die werken in de consultancy wereld, online marketing (waaronder ikzelf), maar ook de talloze tekstschrijvers, content marketeers, social media specialisten en ga zo maar door. Zzp’ers die het eigenlijk helemaal niet zo slecht hoeven te hebben, maar misschien eens wat kritischer naar hun bedrijf moeten kijken.

Binnen een week in de financiële problemen...

Paniek

Afgelopen week was er vooral heel veel paniek. Paniek vanwege het Corona virus. Paniek omdat opdrachtgevers de flexibele schil aan de kant zetten. Paniek om dat het inkomen (tijdelijk) wegvalt. Paniek omdat zzp’ers in de financiële problemen komen.

Het is begrijpelijk dat je schrikt als freelancer. Want laten we eerlijk zijn: de omstandigheden waarin we ons op dit moment bevinden zijn uiterst bijzonder met desastreuze gevolgen voor de gezondheid en de economie.

Hoe kan dit nou?!

Via social media heb ik de nodige wanhoop berichten voorbij zien komen. Zzp’ers die geen inkomen meer hebben en daardoor opeens heel creatief werden en een nieuwe cursus lanceerden, hun dienst of product tegen een torenhoge korting aanboden of mensen die zelfs spullen gingen verkopen (camera’s, kleding, computer accessoires) om zo tóch nog geld te kunnen verdienen.

Het enige wat ik dacht: “Hoe kan dat nou?”. Je werkt als freelancer, dan weet je toch dat er mindere tijden zijn? En dat je al-tijd een financiële buffer hebt waar je op zijn minst drie á vier maanden mee vooruit kan? Waar is al dat geld gebleven dat je omgezet hebt de afgelopen maanden of jaren?

>> 17 manieren om passief inkomen te verdienen

Werken als zzp’er? Creëer een financiële buffer!

Toen ik besloot om fulltime te gaan ondernemen, had ik één doel voor ogen. Voordat ik écht de sprong kan wagen, heb ik geld nodig. Een financiële buffer wel te verstaan. Online heb ik mij talloze keren ingelezen wat de hoogte van je buffer moet zijn en daarnaast heb ik een Instagram cursus van Charlotte van het Wout hierover gevolgd, zodat ik precies wist hoeveel geld er op mijn financiële buffer spaarrekening moest staan.

Inkomen voor vier maanden

Toen ik een buffer had voor ruim vier maanden, heb ik een sprong in het diepe gewaagd en ben ik begonnen met ondernemen. En die buffer heb ik nog steeds en daar kom ik niet aan. Die buffer is namelijk rete handig als je tijdelijk geen of minder inkomen hebt, zoals nu.

Te weinig inkomen

Wat ik online veel voorbij zag komen, is dat er hoogopgeleide zzp’ers zijn die elke maand maar net rondkomen en daardoor nu in de problemen zitten. Maar als je als hoogopgeleide zzp’er maar net rondkomt, dan gaat er bij mij al een belletje rinkelen. Hoe kan dat?

Nu is het een goed moment om je werkzaamheden onder de loep te nemen en te onderzoeken waarom je maar net rondkomt of geen financiële buffer hebt.

  • Meer geld vragen: onderzoek of je uurtarief of je pakketprijs wel marktconform is;
  • Meer werken: als jij maximaal drie dagen per week wilt werken, prima. Maar dan moet je natuurlijk wél zorgen dat je genoeg geld omzet of ervoor kiezen om vier of vijf dagen te werken;
  • Je kennisniveau verhogen: beschik je over (te) weinig kennis om je prijs omhoog te gooien? Ga dan nu aan de slag met een training, cursus of opleiding, zodat je straks wel meer geld kunt vragen;

Is bedrijf wel levensvatbaar?

Mocht er echt niet meer inzetten en kun je je omzet met geen enkele manier verhogen? Dan is het heel goed om je af te vragen of je bedrijf wel levensvatbaar is. Want laten we eerlijk zijn: het moet wel rendabel zijn.

Het ministerie heeft dan wel economische maatregelen aangekondigd voor zzp’ers die op dit moment niet rondkomen zodat ze drie maanden lang het minimumloon krijgen, maar is dat nu écht waar je op te wachten zit? Waar is die zelfredzaamheid gebleven? En daarnaast: bij een recessie kun je niet bij de overheid aankloppen en je hand openhouden… Dan ga je sowieso in de financiële problemen komen.

We zaten in de hoogtijdagen

Heb je er eigenlijk wel bij stilgestaan dat we ons de afgelopen maanden en jaren in hoogtijdagen bevonden? Oftewel dat onze economie op volle toeren draaide en het economisch onwijs goed ging. Dus het is niet gek dat het nu tijdelijk wat minder gaat.

Als zzp’er moet je te allen tijde voorbereid zijn op een eventuele recessie of een andere economische tegenslag. Of dat nu een klant is die wegvalt of een Corona crisis.

Mijn advies

Ga bij jezelf na hoe je ervoor kunt zorgen dat dit je niet nog een keer overkomt en hoe je meer geld kunt verdienen als zzp’er zonder dat je opeens 60+ uur per week moet werken. Zie het als een waardevolle ondernemersles.

Ga aan de slag met een spaarplan om je financiële buffer op te zetten en realiseer je dat het niet verstandig is om maar één inkomstenbron te hebben als zzp’er. Onderzoek hoe je meerdere inkomstenbronnen kunt creëren. Lees regelmatig artikelen in het Financieel Dagblad en andere relevante media om op de hoogte te blijven wat er speelt in de economie. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen komt.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

7 comments

  1. Evy says:

    Helemaal met je eens, al denk ik dat het nu een beetje te laat is voor sommige zzp’ers. Een buffer van 3-4 maanden vind ik nog steeds te weinig! Dan heb je maar kort de tijd om iets te bedenken. Zelf heb ik bij een buffer van 12 maanden een prettig gevoel!

  2. Deisy says:

    Mooi artikel meis. Ook al ben ik geen freelancer, ben natuurlijk wel ondernemer. Heb zelf ook buffer van meer dan jaar. Ik heb zelf een kwartaal & jaarbegroting en kan daardoor zien of bepaalde dingen in mijn bedrijf wel of niet kunnen. Zodat ik zowel lasten van mijzelf als van mijn vriend op te vangen (die is namelijk gestopt met werken en werkt samen met mij nu). Vind inderdaad dat meer ondernemers zich echt daarvan bewust mogen worden: van het opstellen van begroting en daarmee een duurzame en liquide bedrijf uitbouwen.

  3. Anna says:

    Ik ben het met je eens dat een buffer eigenlijk onmisbaar is als zzp’er. Ik heb zelf ook een buffer, maar ik kan me ook goed voorstellen dat er zzp’ers en freelancers zijn die dat niet hebben. Wellicht hebben ze de laatste tijd al veel financiele tegenslagen gehad of gaat het privé niet goed etc, daar kunnen/mogen wij eigenlijk niet over oordelen. Ik hoop in ieder geval dat er voor hen een passende oplossing is. Ik hoop ook dat je met dit artikel toch nog een aantal zzp’ers hebt kunnen helpen! 🙂

  4. sabrina says:

    Ik ben het er helemaal mee eens! Als je hiervoor zelf kiest (soms met hele hoogdravende argumenten) moet je er ook voor zorgen dat je het een tijdje kunt uitzingen. Dan hoef je ook niet hoog van de toren te blazen en compensatie te gaan eisen! Dan is het wel de lusten maar niet de lasten, maar nu de lasten bij de overheid leggen. Ik kan hier niet zo goed tegen! En dit geldt idd alleen voor mensen die er vrijwillig voor hebben gekozen.

  5. Willemijn says:

    Een buffer is altijd een goed idee. Ik worstel wel een beetje met de benodigde omvang van de buffer.
    Want, als ik een heel grote buffer aanhoud en dat bedrag op een spaarrekening zet, kan ik er tegelijk niets mee doen (zoals beleggen), Ik probeer dus een buffer aan te houden van niet meer dan 6-9 maanden en verder te beleggen. Mocht ik langer dan die tijd in de problemen komen, dan kan ik mijn beleggingen liquideren, al is dat uiteraard niet ideaal.

Comments are closed.