Wat is passief inkomen? + 12 voorbeelden van passief inkomen

Wat is passief inkomen? + 12 voorbeelden van passief inkomen

Je hebt het vast al een keer ergens voorbij zien komen; mensen die op zoek zijn naar manieren om passief inkomen te genereren. En dat is niet gek. Maar wat is passief inkomen? Simpel gezegd betekent het dat je ergens eenmalig tijd, energie en geld aan besteedt en vervolgens kun je achteroverleunen en verkoopt het product of de dienst zich vanzelf en verdien je geld vanuit je luie stoel. Je kunt op allerlei manieren geld verdienen door middel van passief inkomen. In dit artikel vind je 12 voorbeelden van passief inkomen. 

1. Foto’s verkopen via Stock foto websites

Ben je een fotograaf of vind je het leuk om af en toe foto’s te maken? Goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende websites waar je je foto’s op kunt zetten en kunt verkopen. Als iemand jouw foto’s mooi vindt, moet diegene ervoor betalen. Als je veel foto’s hebt, kun je op een simpele manier geld verdienen.

Een aantal websites waar je dit kan doen zijn Foap.com en Scroopshot.com.

2. Affiliatie marketing

Eén voor de hand liggende manier om een passief inkomen te genereren is via affiliatie marketing. Je kunt op je blog of website werken met affiliatie links. Zodra mensen iets shoppen vanaf jouw website, ontvang je daar een commissie over. Meestal is dat 10%.

Je kunt ook een website bouwen die lijkt op een echte webshop. Je zet alle producten in de webshop, maar zodra mensen gaan betalen, gaan ze naar een andere website. Op die manier ontvang jij commissie. Een voorbeeld hiervan is de website Biano.

Een andere manier om heel veel geld te verdienen met affiliatie marketing zijn websites met bijvoorbeeld kortingscodes en vergelijking websites als Beslist.nl en Startpagina.nl. FashionChick.nl is één van de grootste én bekendste website die volledig draait op affiliatie marketing.

Ik maak gebruik van Linkpizza en dat levert mij elke maand honderden euro’s aan affiliatie inkomsten op. Geld dat ik verdien doordat mensen iets shoppen via links in mijn artikel. Tip dus! Schrijf je HIER in.

Daarnaast kun je ook via Pinterest of via social media geld verdienen met affiliatie marketing als je een linkje deelt met daarachter een extra stukje code om de aankopen te tracken.

Meer lezen? Lees hier artikel met 3 tips om geld te verdienen met affiliatie marketing.

3. Aanschaffen slimme URL’s

Vooral aan het begin van het online tijdperk hebben heel veel mensen belangrijke en slimme URL’s (domeinnamen) gekocht. Sommige mensen bezitten alleen URL namen en als er dan een partij is die deze URL wil kopen, kun je hier geld voor vragen. Als er ook nog een website aangekoppeld is met traffic, kunnen de bedragen hoog oplopen.

Iets anders wat je met die slimme URL’s kunt doen, is het maken van een website vol met Google Adsense of affiliatie marketing, zodat je er op die manier geld aan kunt verdienen. Een voorbeeld van zo’n website met een slimme URL is Parkeren in Roermond.nl, Parkeren in Sittard.nl, Parkeren in Delft of Parkeren in Alkmaar. Mensen zoeken vaak online naar de mogelijkheden om hun auto te parkeren. Je maakt eenmalig een website aan, zet hem vol met informatie en advertenties en vervolgens update je hem af en toe en ondertussen verdien je geld aan de inkomsten. Ideaal.

4. Online cursus opzetten

Het opzetten van een online cursus is een goed voorbeeld van passief inkomen. Je besteedt er aan het begin heel veel tijd en energie aan; je zet de cursus op en je gaat aan de slag met de marketing, zodat mensen zich gaan inschrijven. Vanaf dat moment ben je ‘klaar’ en verdien je geld. Uiteraard moet je de online cursus af en toe aanscherpen, up-to-date maken én af en toe wat marketing activiteiten verrichten, maar verder hoef je er niet veel aan te doen. Het geld komt binnen en ondertussen kun je je zinnen zetten op een nieuw project om geld te verdienen.

Nieuwsgierig hoe je als digital nomad geld kunt verdienen? Hier vind je 11 tips!

5. Het schrijven van een boek of e-book

Het schrijven van een boek of e-book valt eigenlijk in dezelfde categorie als het opzetten van een online cursus. Je besteedt er eenmalig tijd aan en vervolgens verkoopt het product zich vanzelf en hoef je eigenlijk alleen af en toe de (online) marketing te doen en het geld stroomt binnen.

Tip! Als je een boek zelf uitbrengt, dus als er geen uitgeverij tussen zit, kun je er veel meer mee verdienen.


Wil je weten hoe ik duizenden bezoekers naar mijn website trek via Pinterest én hoe ik honderden euro’s per maand(!) verdien met Pinterest? Koop mijn e-book ‘Haal alles uit Pinterest’ voor maar €19,95 en leer hoe jij dit ook voor elkaar bokst.


6. Start met beleggen

Veel mensen vinden het maar eng of denken dat je alleen met mega grote bedragen kunt beleggen. Beleggen is risicovoller dan wanneer je geld op een spaarrekening hebt staan, maar juist doordat je risico durft te nemen en dus te beleggen kun je er veel geld mee verdienen. Je hebt twee soorten manieren van beleggen; je kunt kiezen om aandelen van een bepaald bedrijf te kopen zoals Facebook, maar je kunt ook kiezen voor ETF (exchange-traded funds). Dit is een mandje vol verschillende bedrijven in een bepaalde sector. Hierdoor spreid je het risico over de verschillende bedrijven.

Bij DEGIRO kun je al beleggen voor €50,- en bij Brand New Day kun je al starten met een tientje. Hoe meer geld je inzet, hoe meer geld je kunt verdienen, maar groter het risico wordt. Alle bedrijven maken elk kwartaal hun omzet en winst bekend en op dat moment ontvang jij als aandeelhouder ook een klein percentage dividend. Let op; bij slechte cijfers kunnen bedrijven besluiten de dividend niet uit te betalen en bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. De hoogte van het percentage aan dividend dat je krijgt verschilt per aandeel, maar ligt vaak tussen de 2% en 3,5%. Dit is een veel hoger percentage dan de rente die je krijgt als je het op je spaarrekening zet.

Vergeet niet: aandelen worden op de lange termijn altijd meer waard. Disclaimer: ik ben geen expert, ik deel alleen mijn eigen ervaring.

Op zoek naar inspirerende boeken voor ondernemers? Deze boeken moet je lezen.

7. Deposito sparen

Als je veel geld hebt, kun je het op een spaarrekening zetten alleen krijg je daar nog maar heel weinig rente voor. Als je liever niet wilt beleggen, maar wel meer rente wilt ontvangen, kun je kijken naar deposito sparen. Je zet een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd vast (6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar etc.). Doordat je het voor langere tijd vastzet (en er dus niet bij kunt) ontvang je hier een hoger rentebedrag over. Hoe langer je het geld vastzet, hoe meer rente je krijgt.

Leaseplan bank is een optie waar je allerlei deposito spaarrekeningen kunt openen. Het fijne aan Leaseplan bank is dat ze een bankvergunning hebben. Dat betekent dat ze onder toezicht van de Nederlandse Bank staan. Mochten ze om wat voor een reden failliet gaan, ben je tot €100.000 verzekerd.

8. Investeer in vastgoed

Als je echt veel geld hebt, is het verstandig om geld te investeren in vastgoed. Koop een tweede (of derde) huis, kantoor of ander gebouw om het vervolgens op te knappen en weer door te verkopen of door het te verhuren. De huur die de mensen betalen is vaak hoger dan je hypotheek, waardoor je elke maand extra geld verdient met niks doen. Uiteraard moet je af en toe dingen repareren die stuk zijn of het huis opknappen, maar op de lange termijn gaat je dit geld opleveren.

9. Verhuur je huis via AirBnB

Ga je binnenkort op vakantie of een weekendje weg? Verhuur je huis via AirBnB. Als je er toch niet bent, kun je het net zo goed verhuren. Terwijl je op vakantie bent, passen andere mensen op je huis die er ook nog eens voor betalen. Win-Win situatie. Je kunt veel geld verdienen met AirBnB; zeker als het huis op een goede locatie ligt of veel ruimte biedt. Echter moet je hier wel voor open staan. Niet iedereen vindt het fijn als er een vreemd iemand in zijn of haar huis is.

10. Maken een eigen product

Ben je een graphic designer, maak je sieraden of maak je andere producten? Deze producten kun je eenvoudig verkopen via allerlei websites. Eén van de bekendste platformen om zelfgemaakte spullen te verkopen is Etsy. Maak je iets grafisch? Verkoop het dan via Creative Market. Door de grote internationale bekendheid, is de kans groot dat je (veel) spullen verkoopt. Ga af en toe aan de slag met de marketing van je online shop en ondertussen verdienen je geld met bijvoorbeeld WordPress thema’s die je ontworpen hebt.

11. Website met Google Adsense

Als je een beetje kennis hebt van WordPress, kun je eenvoudig een website bouwen met daarop meer informatie over de parkeervoorzieningen in een bepaalde stad, de openingstijden van de winkels, kortingscodes en noem het maar op. Je bouwt eenmalig een website, zet er vervolgens diverse Google Adsense blokken op en je verdient geld vanuit je luie stoel.

Let op: als je dit wilt doen, moet je niet verwachten dat je binnen een paar weken veel geld gaat verdienen. Google moet je website eerst indexeren, je moet aan de slag met je SEO om hoger in Google te komen en daarnaast is het handig om aan de slag te gaan met marketing en linkbuilding, zodat je nieuwe mensen naar je website trekt en werk aan je merkbekendheid. Daarna begint het balletje langzaam te rollen en voor je het weet verdien je elke maanden honderden euro’s.

Ook hier zijn parkereninSittard.nl en parkereninRoermond.nl weer een goed voorbeeld van. Je verdient geld terwijl je aan het koken bent, en dus een ideaal voorbeeld van een passief inkomen.

Meer bezoekers naar je website of blog? Deze tips helpen je om meer bezoekers naar je site te trekken.

12. Verdien geld met online spaarprogramma’s

Er zijn online allerlei manieren hoe je door middel van het invullen van enquêtes of klikken op e-mails, geld kunt verdienen. Simpel gezegd is het een online spaarprogramma waarmee je punten spaart. Deze punten kun je vervolgens laten uitbetalen.

Je hebt talloze online spaarprogramma’s, EuroClix is de meest bekende. Elke dag ontvang je een mail waar je vervolgens op een aantal links moet klikken. Daarnaast kun je enquêtes invullen. Hier kun je ook geld mee verdienen. Je aantal clicks worden uiteindelijk omgezet in een bepaald bedrag. Hoe langer je wacht met het uitbetalen van dit bedrag, hoe meer geld je krijgt. Nieuwsgierig geworden? Meld je hier aan voor EuroClick en dan ontvangen we allebei 150 clicks die €1,95 waard zijn. Dat is makkelijk verdiend.

Hoe jij net als ik elke maand geld kan verdienen met EuroClix inclusief een inkijkje hoeveel geld ik er elke maand mee verdien, lees je in het uitgebreide artikel over EuroClix.

Zo. Dit zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden van passief inkomen. Er zijn nog 1000 andere mogelijkheden. Dus waar wacht je nog op?!

Wat vind jij de grootste voordelen van een passief inkomen?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Wat is passief inkomen? + 12 voorbeelden van passief inkomen

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

8 comments

 1. Sanne says:

  Ik hoor inderdaad steeds vaker iets over dit begrip. Toch heel interessant en iets waar ik meer naar zou willen kijken nog. EuroClick deed ik “vroeger” altijd, maar ben er helaas nooit echt rijk mee geworden haha. Een e-book schrijven zou ik ooit nog best willen doen, maar waarover… 😉

  • Diolifestyle says:

   Het is ook steeds populairder aan het worden, omdat meer mensen nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden om een passief inkomen te genereren. Euroclick kan best snel gaan, als het langer laat staan wordt het meer geld waard en daarnaast gaat het best snel met enquêtes. Er zijn bloggers die verdienen op die manier honderden euro’s per maand mee

 2. Veerlez says:

  Ik ga toch eens kijken naar het slimme url’s! 🙂 Leuk projectje!
  Verder verdien ik inderdaad met online spaarprogramma;s een behoorlijk zakcentje. Ik heb een artikel op mn blog gehad wat viral ging, dat telde behoorlijk op bij elkaar. Er zijn meer programma’s dan Euroclix (je hebt daar ook een spelfoutje)
  Ik ben ook nog bezig met een ebook en een cursus!
  Dus gaat lekker het passieve inkomen!

  • Diolifestyle says:

   Shit, meteen aangepast. Dat is echt aan te raden. Ik heb de afgelopen jaren echt heel veel soorten URL gekocht. Met de meeste doe ik nog niets, maar met een aantal wel dat levert een paar tientjes per maand per website op. Toch mooi meegenomen.

   Je bent lekker bezig zeg! Keep up the good work!

Comments are closed.