Bloggen | Invloed op je Koopgedrag

Bloggen | Invloed op je Koopgedrag

Ken je dat? Tijdens je vaste blog rondje zie je allemaal mooie producten, kleding of andere leuke hebbedingetjes voorbij komen. Het ene make-up is nóg beter dan de vorige en het ene kledingstuk is toch écht veel mooier dan al die anderen. Herkenbaar?
Zelf maak ik mij er ook een beetje schuldig aan, want mijn nieuwe kleren zijn altijd veel mooie, beter en hipper dan al mijn andere kleding. Terwijl met mijn ‘oude’ kleding eigenlijk niks mis mee is..
Dat is nog niet eens alles, door al positieve artikelen en reviews, raak ik als bezoeker van een blog geïnteresseerd in sommige producten. Ik wil zelf ook wel ervaren hoe goed die producten wel niet zijn, of hoe mooi dat ene jurkje wel niet is.


Invloed op je koopgedrag
Mijn blog bestaat nu ruim een jaar, voordat ik een eigen blog begon heb ik een tijd lang allerlei verschillende soorten blogs gevolgd. Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan. Het viel mij wel op dat  je op veel blogs bijna allemaal positieve reviews kon lezen. Dat vond ik gek, want het kan toch niet zo zijn dat élk kledingstuk een perfecte pasvorm heeft en dat alle nieuwe producten geweldig zijn?
Sinds in het blogwereldje ben binnen gestapt heb ik gemerkt dat al die lovende reviews invloed hebben op mijn eigen koopgedrag. Hoe dan? 
Simpelweg omdat ik nieuwsgierig en geïnteresseerd raakte in allemaal mooie producten en kledingstukken. Zo heb ik de afgelopen tijd een aantal spullen gekocht die ik zeker niet gekocht had als ik niet al die reviews gelezen had. Natuurlijk zit er ook wel een beetje zelf discipline achter. Je moet ook zelf discipline hebben om niet alles te kopen, maar toch – onbewust – gebeurd het. 
Zo kocht ik laatst nog twee palettes, een Sleek palette (mijn eerste Sleek) en de W7 in the nude palette. Terwijl ik eigenlijk nooit(!) oogschaduw gebruik, maar ik was zó nieuwsgierig door lovende reviews, dat ik het niet kon laten om hem niet te kopen. Dit heb ik ook met nagellak, haarproducten, kleding van een bepaald merk, sieraden en noem het maar op.  

Zo zie je maar wat een blog voor een invloed kan hebben en dat het voor de mensen en bedrijven die reclame maken op je blog heel gunstig kan zijn als er zo’n mensen als mij de blog bezoeken en vatbaar zijn voor al die nieuwe producten. Het is slecht voor mijn portemonnee, maar ik ben meestal heel blij met de spullen én het is goed voor de economie. Toch denk ik dat ik er wat meer op moet letten. Zeker kijkend naar die oogschaduw palettes, die ik normaal nooit gebruikt, maar waarom nu wel? Mijn kast staat vol met allemaal nieuwe beauty producten, zo vol dat het lijkt op een kleine Etos. 

Koop jij soms ook spullen die je eigenlijk niet nodig hebt?
Volg mij op BloglovinFacebookTwitter of Instagram.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

25 comments

 1. Karlien Vermeersch says:

  Ik heb dat enorm met beauty producten ook, ik word gewoon zo nieuwsgierig
  maar ik heb me tot nu toe toch wel al goed kunnen inhouden. Ik draag zelf ook niet enorm veel oogschaduw en ik heb mij het Naked3 palette gekocht. Op zich nog wel handig want met nude oogschaduwen ben je altijd wel wat 🙂

  Liefs
  Karlien

 2. Eline says:

  Ik kocht voordat ik blogs (en blogde) las ook heel veel, maar dan keek ik naar tijdschriften, nu beïnvloeden bloggers, en het zelf bloggen, meer. Ik ben wel gelukkig met mijn stash 😉

 3. Petra says:

  Ik denk dat iedereen dat wel heeft maar dat het wel is zoals jij al beschrijft,….
  Hoe stevig jij zelf in je schoenen staat. Ik zelf draag vrij veel oogschaduw, maar niet alles vind ik mooi..

  .Ik zou bv niet erg snel het Naked 3 palette kopen, want de tinten die er in zitten spreken mij persoonlijk niet aan. Dat houd niet in dat ik het niet mooi vind, maar het triggert mijn "hebben, hebben kliertje" totaal niet…Ook heb ik een behoorlijk ontwikkeld " let op je budgetspiertje" en die heeft in de loop der jaren een behoorlijke zelfbeheersing ontwikkeld..

  Herkenbaar dat je dit hier beschrijft denk ik voor vele mensen….
  Goed artikel, Petra

  • admindiolifestyle says:

   Dank je wel. Ik denk dat het inderdaad voor veel mensen herkenbaar is..

 4. Mariëlle M. says:

  Ik herken dit wel, maar ik vind dat het zeker voordelen heeft. Ik weet namelijk door blogs ook heel goed wat ik niet wil kopen, daardoor voorkom ik miskopen!

  • admindiolifestyle says:

   Daar heb je zeker gelijk in. Er zitten ook voordelen aan, zo koop je inderdaad minder snel miskopen! 😀

 5. Manon Boerakker says:

  herkenbaar dit en ik vaak wilde ik ook dingen kopen om het uit te testen voor mijn blog maar ik kan mij nu wel vaak genoeg ook inhouden

 6. Tessa | Raspberry & Ripped Jeans says:

  Ooh dit is echt zo herkenbaar! Altijd als ik een review lees op andere blogs wil ik het meteen kopen! Outfitposts zijn ook heel slecht voor mijn geld haha

 7. Lizzy says:

  Wat een ontzettend herkenbaar artikel! Zonder blogs was ik nooit op het W7 In The Nude palette gekomen, had ik nooit EOS lipbalsems gehad en had ik niet zoveel Lipsmackers! Ik word geïnspireerd door blogs, en daardoor ga ik het kopen!

 8. Alexa Op 't Land says:

  Ik koop vaak dingen die ik niet nodig heb maar als ik er dan over gelezen hebben en ze zijn enthousiast en ik ook moet ik heb vaak wel kopen!

 9. Denise says:

  Leuk geschreven! Grappig dat het zoveel invloed heeft op je koopgedrag. Bij mij valt het nog mee. Maar het is me weleens overkomen dat ik bij iemand iets leuks zag en toen ook wilde hebben ('t laatste was een agenda).

 10. Esmée says:

  Zo herkenbaar! Sinds dat ik een blog heb puilt mijn beautycollectie nog meer uit als eerst. Ik hou wel regelmatig een opruiming, zodat ik producten weg doe die ik niet meer gebruik en er genoeg plaats blijft voor de mooie producten. Toch leer ik het de laatste tijd steeds meer weerstaan, want het geld kan ik ook aan andere leuke dingen uitgeven. x

 11. Christine Wijmans says:

  Haha herkenbaar. Soms sta ik in een winkel een jurkje te passen en is het niet echt een praktisch jurkje om te dragen, maar ik wil hem dan zo graag gebruiken voor een outfit post dat ik het dan toch koop! 🙂

  xxx
  Christine
  http://www.myrunwayfashionworld.com

 12. GLAMOURMOES says:

  Het is wel herkenbaar. Maar ik wil soms ook wel eens een wat minder positieve review schrijven, voorkomen dat mensen een miskoop doen.

  Ik heb heel vaak de drang om nieuwe dingen te kopen, omdat ik bang ben dat ik anders nergens over kan praten op mijn blog haha. Maar dat is helemaal niet zo, er zijn genoeg andere dingen!

 13. Rani says:

  Guilty! Tegenwoordig heb ik mijn notitieboekje al standaard naast mijn laptop liggen als ik blogs ben aan het checken! Mijn wishlist groeit met de dag. Ik merk wel dat ik nu ook steeds meer budgetproducten kan appreciëren door sommige reviews, dus dat is dan wel weer voordeliger!

 14. Macblogster says:

  Haha, dit is wel herkenbaar. Zo heb ik onlangs een 30 dagen lipstick challenge gedaan, waarbij ik geen nieuwe lipstick meer mocht kopen, gedurende een maand, en elke dag 1 andere lipstick moest opdoen. Erg goed voor mijn portemonnee, maar ook goed om koopgarant in de hand te houden. Daarbij vraag ik me bij veel dingen af of ik het daadwerkelijk nodig heb en ga gebruiken. En of ik de prijs acceptabel vind.

 15. Zeker herkenbaar! Haha, ik koop nu ook dingen die ik eigenlijk nooit eerder heb gebruikt. Je leest veel goede dingen daarover op andere blogs en je wilt het toch ook zelf ervaren en je bent nieuwsgierig. En dan is het natuurlijk ook weer leuk dat je daar zelf ook weer over kan bloggen :).

 16. Bo says:

  Haha herkenbaar, ik heb ook veel producten gekocht om dat ik erover had gelezen op andere blogs.

 17. Nilou says:

  Vaak koop ik spullen waarover ik wil bloggen, maar niet bij andere blogsters heb gezien. Dat heb je ook nog 😛

 18. Laura says:

  Dit is zo herkenbaar! Vooral dat ik dingen koop waarover ik wil bloggen. Laat ik het voorbeeld nemen van mijn laatste advertorial. Ik heb outfits geshowd van een bepaald kledingmerk en kwam niet zonder lege handen de winkel uit. Oeps! Eigen schuld… Nu heb ik ook maar besloten om wat oude kleren te verkopen.

 19. Eva Realitijd says:

  Ja hoor, ook bij mij is dat zo. Ik koop ook wel eens dingen op aanraden van anderen die ik eigenlijk niet nodig heb. maar weet je, in het leven heb je eigenlijk helemaal niet veel nodig dus ik vind het gewoon een luxe dat ik dat kan, en ik apprecieer dat, en ik gebruik alles met liefde. Als ik iets kocht dat ik dan eeecht niet zou gebruiken, dan geef ik het weg aan een vriendin die het wel heeft. Ik vind het helemaal niet erg om af en toe jezelf te verwennen zolang je maar niet in problemen komt en je grenzen kent!

 20. Herkenbaar! Maar toch ben ik wel kritisch wat ik wel en niet koop. Alhoewel draag ook weinig make up en heb vorige week toch maar de w7 in the buff gekocht 😛 Het is wel handig om eerst vooronderzoek te doen op blogs, zodat je weet wat je kan verwachten van een product 🙂 Ik doe dat eigenlijk met alles wat ik wil kopen ook op electronica gebied, daar dan op de speciale reviewssites van electronica.

Comments are closed.