Dit herkent iedereen die introvert is

Dit herkent iedereen die introvert is

Simpel gezegd bestaan er twee soorten persoonlijkheden; introvert en extravert. Veel mensen denken dat het een psychologische aandoening is, maar dat is niet zo. Het is een beschrijving van je persoonlijkheid. Simpel gezegd is het manier waarop mensen zich sociaal gedragen. Iedereen is anders, en maar goed ook, daardoor zal iedereen introvert of extravert op een andere manier ervaren of interpreteren. Er bestaan diverse beschrijvingen over de introvert en extravert. Hieronder kun je ze lezen en daarnaast vind je vijftien dingen die iedereen herkent die introvert is. Kijk je mee?

Verschil tussen introvert en extravert

Introverte personen zijn sterk gericht op hun innerlijk leven. Ze denken vaak na over de zin van dingen, ze krijgen energie door alleen te zijn en ze voeren liever een diepzinnig gesprek met een goede vriend dan dat ze een praatje maken met een onbekende. Het grootste vooroordeel over mensen die introvert zijn is dat er gezegd wordt dat ze asociaal of verlegen zijn. Dat is onzin. Ze vinden alleen de kwaliteit van contacten belangrijker dan de kwantiteit. Naar schatting is ongeveer een derde tot de helft van de mensen introvert.

Extraverte personen zijn daarentegen op de buitenwereld gericht. Zij verzamelen veel vrienden om zich heen en voelen zich prettig in grote groepen. Zij krijgen energie door nieuwe mensen te ontmoeten en hebben elke week een druk sociaal programma.


Dit herkent iedereen die introvert is…

1. Een avondje alleen thuis zijn is héél fijn

2. Je hoeft niet elk weekend te partyen en de bloemetjes buiten te zetten

3. Je hebt liever een paar goede vrienden die je goed kent

4. Alleen ergens op vakantie gaan is voor jou geen big deal

5. Netwerken en dus afstappen op onbekende mensen vind je verschrikkelijk

6. Aan het begin bij iets nieuws kijk je altijd de kat uit de boom

7. Als je iemand vertrouwt, ben je heel loyaal

8. Van me-time word je heel blij

9. Te veel (sociale) afspraken, waardoor je haast geen me-time hebt, is de horror

10. Je houdt er niet van om in een team te werken

11. Je beschikt over verborgen talenten

12. Je prikt snel door “neppe” mensen heen

13. Je bent niet asociaal of verlegen

14. Je kunt je goed concentreren

15. Je kunt goed praten en luisteren

Wat voor een persoon je ook bent, introvert of extravert, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je je goed voelt bij de dingen die je doet. De scheidingslijn is niet zo zwart-wit. Als ik naar mijzelf kijk, vind ik het héérlijk om alleen op vakantie te gaan en zijn avondjes alleen thuis hemels, maar anderzijds durf ik wel op onbekende mensen af te stappen, vind ik het geen probleem om te bellen en kan ik soms helemaal uit mijn dak gaan. Zolang de balans maar in orde is tussen sociale activiteiten en me-time.

In welke dingen herken jij je het meest?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

13 comments

 1. Kimberly says:

  Ik herken alles! Ik ben zeker introvert, maar mijn man is een echte extrovert. Door getrouwd met hem te zijn ben ik erachter gekomen dat ik introvert ben Hahahaha !

 2. Simone says:

  Laatste puntje: Je kant, haha! Foutje denk ik. Ik denk dat veel dingen wel kloppen, maar bijvoorbeeld elk weekend partyen en de bloemetjes buiten zetten heeft niets te maken met introvert of extravert denk ik, maar meer aan je eigen, persoonlijke behoeftes.

  • Bedankt voor je berichtje! Introverte mensen zijn meestal niet zo’n party-animals. Of je de bloemetjes buiten zet is inderdaad een tweede.

   Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast.

 3. evelien says:

  Ik ben meer extravert maar ik herken zeker een aantal puntjes zoals liefde voor me-time, heerlijk <3
  Liefs,
  Evelien

 4. Forever38.com (Vera) says:

  Ik heb heel duidelijk beide aspecten. Ik kan er enorm van genieten alleen te zijn (heb ik ook echt nodig), maar tegelijkertijd kan ik het soms ook fijn vinden juist in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik ben dan ook een zogenaamde Ambivert

 5. Daphne says:

  Ik voel me altijd een mix tussen beide! Ik ben door de jaren heen heel wat ‘socialer’ geworden dan voorheen, maar ik kan alsnog toeleven naar een lekker avondje voor mezelf op de bank, en ik hoef zeker niet constant te partyen (al vind ik dat altijd wel heel gezellig!). Daarentegen houd ik er juist heel erg van om in een team te werken (mits iedereen een bijdrage levert natuurlijk, en dit valt nogal eens tegen!) en kan ik me helaas niet supergoed concentreren, haha!

 6. Manon says:

  Ik ben een echte introvert en ik kan mij helemaal in deze dingen vinden. Ik heb vooral puntje 9 nu last van

 7. Fleur says:

  in een aantal puntjes kan ik me wel vinden. Zo vind ik het heerlijk om alleen thuis te zijn en kom ik inderdaad pas een beetje los nadat ik alles een beetje heb bekeken. En zo zijn er nog wel wat puntjes die ik ja knikkend heb zitten lezen:).

 8. Darina says:

  Ik herken alles uit het rijtje! Ik vind het echt heerlijk om alleen thuis te zijn en me bezig te houden met mijn hobby’s. En de kat uit de boom kijken is ook niet onbekend voor mij 🙂

 9. Mireille says:

  Ik ben een echte introvert, overdag dan toch. ‘S avonds heb ik soms behoefte aan wat gezelschap. De me time van overdag is genoeg.

Comments are closed.