Fashion Friday | Duurzame kleding kopen

Fashion Friday | Duurzame kleding kopen

Naarmate je ouder wordt, ga je ook steeds meer nadenken over de dingen in het leven. Kwaliteit komt steeds vaker boven kwantiteit te staan. Zelf merk ik ook dat ik nu andere dingen belangrijker vindt dan vroeger. Om maar een paar voorbeelden te noemen: ik vind het nu heerlijk om uitgebreid te tafelen en daar ook de tijd voor te nemen, in plaats van even snel bij de pizza boer een pizza naar binnen te werken. Dit geldt ook voor kleding. Daarom is het tijd voor duurzame kleding.

Kwaliteit boven kwantiteit

Vroeger toen ik vooral heel veel kleding wilde hebben, maakte mij het niet uit waar ik ze kocht. Of dat nu bij de Zara, H&M, Primark of de Mango was. Het jammere aan deze goedkope kleding is dat het na een paar keer wassen uit model is of begint te pullen. Ondertussen ken ik mijzelf en weet ik dat ik die kleding dan niet meer draag. Als het er niet meer goed uit ziet, is het kledingstuk in mijn ogen afgeschreven. Dit kun je onzin vinden, maar ik vind het belangrijk om kleding te dragen die er goed uit ziet. 


Ontspullen

De afgelopen tijd heb ik veel opgeruimd. Veel kleding verkocht en veel spullen gedoneerd en dat voelde goed. Toch zaten er redelijk veel kledingstukken bij die ik slechts een paar keer had aangehad. Dat heeft mij aan het denken gezet. Het is eigenlijk zonde al die kleding die ik maar af en toe draag. Fast fashion in mijn ogen. Ik besloot dat het tijd werd kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Zeker nu ik een fulltime baan heb, en hierdoor meer geld te besteden heb, dan toen ik student was, heb ik besloten minder kleding te kopen van betere kwaliteit. Ik ben wel nog zoekende wat goede kwalitatieve merken zijn, maar de studio collectie van Costes, Maison Scotch, Tommy Hilfiger (ik zweer bij hun jeans), CKS, &Other Stories zijn merken die een stukje duurder zijn. Daarnaast heeft de Bijenkorf veel merken in het hogere segment.

Het is vast een H&M’tje

De komende tijd wil ik onderzoeken welke van deze merken het beste bij mij passen en van goede kwaliteit zijn. Het gaat er nu niet meer om hoeveel kledingstukken ik heb, maar om een paar duurdere mooie kledingstukken. Wees niet bang: ik ga écht niet opeens alleen nog maar kleding kopen van Chanel en Prada. Nee, maar een beetje meer kan geen kwaad. Daarnaast vind ik het gruwelijk irritant als iemand op straat of laat staan op het werk(!) precies dezelfde blouse, top of broek aan heeft en dat je tot de conclusie komt: ‘Het is een H&M’tje’. Uch, dat wil ik niet meer.

Gek genoeg koop ik eigenlijk al jaren alleen maar kwalitatief goede schoenen. Ik draag áltijd leren schoenen of van een bepaald merk. Ik koop nooit schoenen bij de Zara of H&M, maar dit komt omdat mijn moeder daar vroeger al op hamerde dat goede schoenen ontzettend belangrijk zijn.

Edit: merkkleding staat niet garant voor betere kwaliteit, wel is het meestal zo dat kleding die wat duurder is, ook kwalitatiever wat beter is. Ik ga dit zelf onderzoeken.

Waar koop jij je kleding het liefst?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

5 comments

  1. Sam says:

    Hi Dio, leuk blog. Nu he toch wat meer geld wil uitgeven denk dan eens aan Nukuhiva, the Alchemist, Armed Angels, kortom eerlijke (en hippe) kleding. Blijft jou niet alleen mooi staan maar is ook goed voor alle anderen in de keten die een bijdrage hebben geleverd aan deze mooie kleding. Shop ze!

  2. Darina says:

    Dit is iets waar ik ook al langer over nadenk. Ik wil nu ook andere merken gaan proberen om me ook een beetje te onderscheiden. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

  3. Jessica J. says:

    Dit ben ik ook aan het doen; ik heb al even geen kleding meer gekocht, alleen als ik écht iets nodig heb. Sinds begin dit jaar koop ik enkel nog maar fair fashion. Niet alleen gaat die kleding langer mee, maar ook voel ik me er beter bij.

  4. Misschien leuk om je ook te verdiepen in duurzame en eerlijke kleding? Dus niet per se duurdere merken maar kleding die onder eerlijke omstandigheden is gemaakt? Dat vind ik zelf de laatste tijd erg interessant. Je kunt er veel info over vinden op de blog van KouweKleren en het is echt mooi spul ook 🙂

Comments are closed.