Geen internet in het buitenland? Zo los je het op!

Geen internet in het buitenland? Zo los je het op!

Ga je binnenkort op vakantie, een weekendje weg met je werk of familie opzoeken in het buitenland? Dan is het verstandig om je te verdiepen hoe het ook alweer zit als je je mobiele telefoon in het buitenland gebruikt. Want sinds juni vorig jaar zijn de regels veranderd en heb je in Europa altijd toegang tot internet. Alleen werkt dit niet altijd. Geen internet in het buitenland? Zo los je het op!

Wat doet je telefoon als deze in het buitenland is?

Zodra je in het buitenland bent, maakt je simkaart contact met een lokaal mobiel netwerk. Je mobiele verkeer wordt dan via het lokale netwerk doorverbonden naar het Nederlandse mobiele netwerk. Dit noem je roaming. Simpelweg de naam voor het gebruiken van een ander netwerk dan je eigen netwerk. In de Europese Unie zijn daar sinds juni 2017 geen kosten meer aan verbonden. Dit betekent dat je jouw bundel ook in andere EU-landen kunt gebruiken.


Hoe werkt het?

Om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt maken van je bundel, moet je de optie ‘roaming’ inschakelen. De term verschilt per telefoon; de één noemt het ‘roaming’, andere telefoons noemen het ‘gegevensroaming’ of ‘dataroaming’, maar dit betekent hetzelfde. Op je telefoon hoef je geen optie in te schakelen om in het buitenland te kunnen bellen.

Hieronder vind je instructies voor het instellen van roaming. Voor zowel internetten als bellen in het buitenland selecteert je telefoon automatisch het juiste netwerk. Mocht het toch nodig zijn om handmatig een netwerk te kiezen, dan lees je hier hoe dat moet.

Android telefoons;

  1. Open het instellingenmenu > bellen en internetten in het buitenland Android
  2. Druk op ‘Verbindingen’
  3. Druk op ‘Mobiele netwerken’
  4. Schuif de slider naast ‘Gegevensroaming’ naar rechts om roaming in te schakelen

iOS telefoons;

  1. Bellen en internetten in het buitenland iOS > Open de ‘Instellingen’-app
  2. Druk op ‘Mobiel netwerk’
  3. Druk op ‘Opties mobiele data’
  4. Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts om roaming aan te zetten

Werkt het nog niet? Pas de APN aan

Staat roaming aan, maar kun je niet internetten? Dit komt omdat je waarschijnlijk geen toegang tot de APN (Access Point Name) hebt. De APN is het toegangspunt van jouw telefoon tot het mobiel internet. Door zelf een APN toe te voegen op je telefoon los je het probleem op.

APN toevoegen op Android

  1. Open het instellingenmenu
  2. Druk op ‘Verbindingen’
  3. Druk op ‘Mobiele netwerken’
  4. Druk op ‘Namen toegangspunten’
  5. Druk rechtsboven op ‘Toevoegen’

Je kunt nu een APN toevoegen. Op een Android-smartphone doe je dat als volgt:

  1. Vul bij ‘Verbindingsnaam’ in: ‘Mobiel Internet’
  2. Vul bij ‘APN’ in: ‘portalmmm.nl’
  3. Vul bij ‘Poort’ in: ‘5080’
  4. Selecteer bij ‘Verificatietype’: ‘PAP’
  5. Druk daarna rechtsboven op de drie puntjes
  6. Druk op ‘Opslaan’
  7. Selecteer nu de APN die je zojuist hebt toegevoegd

APN toevoegen op iOS

  1. Open de ‘Instellingen’-app
  2. Druk op ‘Mobiel netwerk’
  3. Druk op ‘Opties mobiele data’
  4. Druk op ‘Mobiele datanetwerk’
  5. Vervolgens kun je een APN toevoegen voor ‘mobiele data’, ‘MMS’ en ‘persoonlijke hotspot’

Je hoeft alleen een APN voor ‘mobiele data’ toe te voegen. Vul onder ‘mobiele data’ daarvoor de volgende gegevens in:

  1. Naast ‘APN’: vul ‘portalmmm.nl’ in
  2. Naast ‘Gebruikersnaam’: vul ‘KPN’ in
  3. Naast ‘Wachtwoord’: vul ‘GPRS’ in




Vind je telefoon geen mobiel netwerk?

Maakt je telefoon in het buitenland niet automatisch verbinding met een plaatselijk netwerk? Zet ‘m dan eerst even een paar minuutjes uit en daarna weer aan. Je simkaart probeert zich dan opnieuw aan te melden. Mocht het daarna nog niet lukken? Zoek dan handmatig een mobiel netwerk.

Android telefoon

  1. Open het instellingenmenu
  2. Druk op ‘Verbindingen’
  3. Druk op ‘Mobiele netwerken’
  4. Druk op ‘Netwerkoperators’
  5. Druk op ‘netwerken zoeken’

Je Android-smartphone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.

iPhone

  1. Open de ‘Instellingen’-app
  2. Druk op ‘Aanbieder’
  3. Schuif de slider naast ‘Automatisch’ naar links

Je iPhone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.

Krijg je geen verbinding met het door jou gekozen mobiele netwerk? Dan heeft je provider geen roamingsovereenkomst met het plaatselijke mobiele netwerk. Wees niet bang: er zijn vrijwel altijd plaatselijke mobiele netwerken waarmee je provider wél een roamingsovereenkomst heeft.

Nog steeds geen verbinding..?

Neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Het zou ook kunnen dat, dat je in ‘the middle of nowhere’ bent en geen mobiel netwerk beschikbaar is. Die plekjes bestaan nog in de wereld. Soms even offline is ook niet verkeerd.. 🙂




Wat zijn de kosten?

Je kunt jouw internetbundel overal in de Europese Unie en een paar andere landen gebruiken. Dit zijn de Zone 1-landen. Dit kost niets extra, de MB’s gaan gewoon van je normale internetbundel af. Houd er wel rekening mee dat het buitenlandse mobiele netwerk je verbruik mogelijk met een vertraging doorgeeft aan je Nederlandse mobiele netwerk. Houd dus goed in de gaten wat je doet. Ga je op vakantie naar een land uit een andere zone? Dan betaal je een ander, hoger tarief.

Waarom kost bellen naar het buitenland nog wél extra?

Omdat roamingkosten zijn afgeschaft, kun je in andere EU-landen bellen en internetten met minuten en MB’s uit je bundels. Let op: wil je vanuit Nederland naar het buitenland bellen? Dan kost dit wél extra. Dit komt omdat je dan niet aan het roamen bent. Je belt dan via je normale mobiele netwerk en in dat geval zijn er nog wel kosten verbonden aan het bellen naar het buitenland of naar een buitenlands nummer. Voor meer informatie over internetten en bellen in het buitenland kun je kijken op het blog van Simyo

Zo. Dit was een artikel boordevol tips om te je te helpen als je in het buitenland bent en geen toegang hebt tot het internet. Deze tips kunnen je helpen om het probleem op te lossen.

Wat wordt jouw volgende bestemming?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.