Geld maakt gelukkig. Of toch niet?

Geld maakt gelukkig. Of toch niet?

De kwestie of geld gelukkig maakt, is misschien wel één van de meeste besproken stellingen, want zorgt meer geld ervoor dat je gelukkiger wordt? Het gros van de mensen roept altijd heel hard dat geld niet gelukkig maakt. “Ik hoef geen Ferrari op de oprit te hebben staan” of “Op vakantie naar Turkije vind ik prima, ik hoef niet naar de andere kant van de wereld om vakantie te vieren..”. Maar wáárom associëren mensen rijkdom meteen met een dikke auto, elk jaar op wereldreis of wonen in een miljoenen villa? In dit artikel gaan we dieper in op de kwestie of geld gelukkig maakt. Of toch niet?

Afhankelijkheid van geld

Je kunt er helaas niet zonder. Je hebt geld nodig voor je vaste lasten, om op vakantie te gaan, als je wilt uiteten en noem het maar op. Ondanks dat het maar relatief is, in verhouding met landen in Afrika, heerst er in Nederland ook armoede. Ook in Nederland zijn er mensen die moeilijk rond kunnen komen en elke maand alle eindjes aan elkaar moeten knoppen, maar besef goed dat je dan nog steeds tot de 10% rijkste mensen ter wereld behoort. Ja, precies dat lees je goed.

Heel veel mensen (vooral die wat minder toebedeeld zijn) zeggen of beter stellen dat geld niet gelukkig maakt. Maar het zou toch fijn zijn als je je niet meer iedere keer zorgen hoeft te maken of je het einde van de maand wel haalt?


Verkeerde associatie

Zoals hierboven ook al benoemd wordt, wordt veel geld en dus rijkdom vaak geassocieerd aan luxe bolides, dure designer tassen en vakanties op een luxe resort ergens op een bounty eiland. Maar deze associatie klopt niet helemaal, want er is ook nog een middenweg. Een middenweg tussen wel je rekeningen kunnen betalen elke maand, af en toe uiteten en je kids verwennen op dagje naar de dierentuin.

Podcast Michael Pilarczyk

De meeste mensen hebben vast wel een keer van Michael Pilarczyk gehoord, maar misschien ook niet. Michael is een positiviteits goeroe die mensen helpt hun droom en dus hun levenspassie achterna te gaan. Ooit begonnen als ‘station voice’ op radio Veronica, maar ondertussen is het een grote media ondernemer geworden die diverse boeken geschreven heeft en regelmatig op het podium staat om mensen te inspireren.

Ook hij produceert regelmatig podcasts en dat is niet gek. Zoals ik vorige week schreef, zijn podcasts booming. Een tijdje terug heeft bij een podcasts gemaakt over geld; “Gelukkig met geld”. Daarin gaat hij dieper in op het feit dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Veel mensen die minder geld te besteden hebben, zeggen vaak dat ze hun huidige leven prima vinden. Ze genieten van de tijd die ze hebben met hun geliefden. Anderzijds zeggen ze dat ze het fijn vinden om af en toe te gaan eten met vrienden of iets leuks te doen met hun kinderen.

Maar daar gaat het fout. Bijna ALLE dingen die je wilt doen, kosten geld. Uiteten kost geld, een bezoek aan de dierentuin kost geld, op vakantie gaan kost geld, nieuwe kleren kosten geld en ga maar door. Hier gaat het dus mis, want in theorie heb je dus wel degelijk geld nodig in je leven om dingen te doen waar je (blijkbaar) gelukkig van wordt.

Om nog maar niet te beginnen over de uitdrukking als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje, want dat is in mijn ogen écht de grootste onzin. Als je bereidt bent hard te werken en ervoor te gaan, is alles mogelijk. En dus ook succesvol worden en veel geld verdienen.

Schatrijk – Straatarm

Een tijdje terug was er een televisie programma waarin schatrijke gezinnen een week ruilden met straatarme gezinnen. De arme mensen ervaarden hoe het is om heel rijk te zijn en andersom. Voor de arme gezinnen ging een wereld open. Opeens konden ze allemaal dingen doen die ze eerst nooit konden doen. Maar wat viel op? Aan het eind zeiden bijna alle gezinnen dat ze niet wilden ruilen met de rijke gezinnen. Zij vonden hun vrije tijd belangrijker dan geld.

Aan de ene kant snap ik dit natuurlijk, want dat is een politiek correct antwoord en het is natuurlijk een beetje gek als je in een televisie programma zegt dat je liever rijk bent. Maar het is toch raar dat mensen blijkbaar liever stress hebben om geld, dan een ruimer budget?

Conclusie: geld maakt gelukkig

Ik ben van mening dat geld gelukkig maakt, maar dat wil niet zeggen dat ik in de nieuwste Audi hoef te rijden, moet winkelen op de P.C. Hooftstraat en elk jaar de meest luxueuze vakanties moet maken. Maar geld is wel iets waar je niet zonder kunt. Als je wat meer geld te besteden hebt, kun je ook meer leuke dingen doen; vaker uiteten, vaker op vakantie, mooie kleding kopen en bijvoorbeeld je huis mooier inrichten. En ja, daar word ik gelukkiger van. Het is gewoon een prettig gevoel dat ik mij geen zorgen hoef te maken of ik mijn huur wel kan betalen en ruimte heb om leuke dingen te doen.

Van weinig geld word je creatiever en hecht je meer waarde aan andere, kleine dingen. Maar in the end heb je altijd geld nodig. En nee, het lijkt mij niet fijn als je iedere keer jezelf de vraag moet stellen of je het deze maand redt…

Maakt geld gelukkig volgens jou?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

11 comments

 1. Rinette says:

  Geld maakt gelukkig als je daardoor niet na hoeft te denken of je een rekening wel kunt betalen. Niet genoeg geld hebben om een rekening te betalen kan veel stress veroorzaken denk ik. Of miljoenen op de bank je echt gelukkiger maken dan gewoon een net inkomen waar je goed mee rond kunt komen en af en toe wat leuke dingen mee kunt doen weet ik niet.

  • Dat denk ik dus ook. Je hoeft niet meteen een miljoen op je bankrekening te hebben staan, maar het is wel erg fijn als je je geen zorgen hoeft te maken hoe je rond komt lijkt mij.

 2. Sabine says:

  Ik ben het helemaal eens met wat je zegt hoor. Natuurlijk word ik ook gelukkig van een boswandeling, maar ik word ook mega gelukkig van een dineetje. Het is wel altijd zoeken naar balans. Eerst werkte ik meer dan fulltime en toen had ik meer geld. Daar werd ik niet echt gelukkiger van. Nu werk ik niet zoveel meer, maar heb ik minder om uit te geven. Vrije tijd is ook wat waard. Tot nu toe heb ik altijd kunnen doen wat ik wil, dus ik mag me gelukkig prijzen.

 3. Ik ben het er ook mee eens dat geld gelukkig maakt, tot op zekere hoogte. De mensen die miljonair zijn, zijn vast ook gelukkig, maar ik geloof niet dat je alleen gelukkig kan zijn als je miljoenen op de bank hebt staan. Wel is het inderdaad zo dat je geld nodig hebt voor bijna alle leuke dingen om te doen en natuurlijk voor je rekeningen en levensonderhoud. Als ik helemaal geen geld zou hebben, zou ik ook niet gelukkig kunnen zijn (geen huis, eten, kleding, etc.)

 4. Lisanne says:

  Goed geschreven! Dit zijn altijd discussies en die zullen er altijd blijven. Ik ben van mening dat geld wél gelukkig maakt! Ik woon nu op mezelf en kom nét rond, maar heb weinig geld om echt leuke dingen te doen. Ik ben niet zielig hoor, heb genoeg vrienden, eet regelmatig bij ouders, ben heel milieubewust bezig; maar wat zou het fijn zijn om ook eens uitbundig uit eten te kunnen, lekker winkelen zonder uit hoeven te rekenen hoeveel je kwijt bent en noem maar op…

 5. Inez says:

  Mijn vader zegt altijd: geld maakt niet gelukkig… maar je hebt het wel nodig. En ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen!

 6. Sandra says:

  Geld maakt niet echt gelukkig. Maar het zorg wel voor een stuk minder problemen als je er genoeg van heb (vind ik). Ik hoef ook geen dikke auto voor m’n deur. Maar ik zou wel erg blij zijn dat in niet steeds zorgen hoef te maken of ik wel genoeg geld heb, en dat ik genoeg geld over hou aan het eind van de maand. Maar ik zou ook wel een wereldreis willen maken :p

 7. alexa says:

  Ik ben van mening dat geld wel degelijk kan helpen bij het feit om je gelukkiger te maken. Omdat je dan wat meer een onbezonnen leven kunt leiden en kan gaan en staan waar je wilt. Niemand zit erop te wachten om geen geld te hebben en echt moet vechten voor zijn/haar plaatsen. Ik denk alleen niet dat materialistische dingen je perse gelukkiger maken zoals bijvoorbeeld die dure auto, het is altijd iets tijdelijks.

 8. Quirina says:

  Geld maakt zeker je gelukkiger, alleen al om je rekeningen te kunnen betalen, ergens heen kunnen gaan zoals vrienden en familie, je huisdieren verzorgen of je kinderen verzekeren van een een goede toekomt door de studie te betalen. Feit blijft wel dat je moet genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een boswandeling of totaal iets anders wat geen geld kost. Alleen als het om materialistische dingen gaat, zal het je zeker niet gelukkiger maken

 9. Demi says:

  Goed artikel! Ik ben het grotendeels met je eens. Als voormalig aardrijkskunde docent waarbij ik veel les heb gegeven over favela’s, bekijk ik jouw visie wat betreft voor een dubbeltje geboren worden echter iets anders. Uiteindelijk zit hem daar de kern denk ik: of geld gelukkig maakt, is per persoon verschillend. Omgevingsfactoren, zowel materiële en immateriële, en een door de maatschappij bepaalde standaard spelen denk ik een grote rol. 🙂

 10. Het is absoluut fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over je geld, maar ik denk dat andere dingen bepalen of je echt gelukkig bent. Mijn vriend en ik hebben ook wel tijden gehad dat we ons geld bij elkaar moesten leggen, maar ik heb me geen moment ongelukkig gevoeld. Ik word daarentegen wel weer heel erg blij van een fijne vakantie, een etentje of nieuwe schoenen.

Comments are closed.