Hoe kies je een goede domeinnaam?

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Leuk hoor een eigen bedrijf starten, maar hoe kies je nu voor een goede domeinnaam? Waar moet je rekening mee houden en nog belangrijker hoe zorg je ervoor dat mensen je domeinnaam van je bedrijf kunnen onthouden? Wel zo belangrijk natuurlijk. Dit en nog veel meer tips vind je in dit artikel. Lees je mee?

Is het nog vrij?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je eenmaal een domeinnaam hebt gevonden, is door te checken of deze domeinnaam nog wel vrij is. Het kan nog zo zijn dat je een hele toffe domeinnaam bedacht hebt, maar als die al bezet is, heeft dat niet zo veel zin. Soms kun je wel een domeinnaam overkopen als die te koop is, maar dat gaat een stuk lastiger als iemand die betreffende url ook daadwerkelijk gebruikt.

Daarnaast – laat je niet direct uit het veld slaan. Het kan zijn dat de .nl of de .com versie van de domeinnaam die je graag wilt niet meer beschikbaar is, maar je kunt altijd kijken naar alternatieven. Denk aan .online of een afkorting. Let wel op dat het bedrijf dat de .nl of de .com domeinnaam heeft, niet exact hetzelfde doet wat jij ook wilt gaan doen. Want dat kan voor gedoe zorgen. 😉

Bekt het lekker?

Wel zo belangrijk. Is die domeinnaam die je graag wilt wel lekker uit te spreken? Oftewel bekt het lekker? Als het voor mensen lastig uit te spreken is, kan dit een probleem zijn. En je wilt natuurlijk het liefste dat de domeinnaam waar je voor gaat goed uit te spreken is.

Is het internationaal?

Leuk hoor zo’n domeinnaam in het Nederlands, maar het is wel echt heel verstandig om uit te zoeken of de domeinnaam goed uit te spreken is in het Engels. Neem als voorbeeld Swapfiets. Iedereen kent ondertussen het bedrijf waar je een fiets kunt leasen. Ondertussen is het een internationaal bedrijf. Alleen heet het overal Swapfiets. En laat het woordje ‘fiets’ nu niet zo goed uit te spreken zijn in andere talen. Niet zo handig dus.

Is het makkelijk te onthouden?

Een andere hele belangrijke tip als je een goede domeinnaam wilt kiezen, is dat de domeinnaam makkelijk te onthouden is. Als je kiest voor een moeilijke naam met allerlei koppel tekens of een hele lange naam, gaat niemand het onthouden. Probeer het daarom zo simpel mogelijk te houden.

Is de domeinnaam duidelijk?

De laatste tip voor het kiezen van een goede domeinnaam is het kiezen voor een domeinnaam die duidelijk laat zien wat je doet. Dus verklapt de domeinnaam het soort werk dat je verricht? Dat is geen vereiste, maar wel soms rete handig. Voor nieuwe klanten bijvoorbeeld.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.