Je eerste huis kopen: 3 tips

Je eerste huis kopen: 3 tips

Het is geen nieuws dat de huizenmarkt op dit moment erg gespannen is. De vraag is enorm, maar het aanbod is helaas niet zo groot. Dit zorgt ervoor dat je diep in je buidel moet tasten om een fijn huis op de kop te tikken. Je hebt te maken met mensen die heel veel geld overbieden, maar je hebt ook te maken met veel geïnteresseerden voor een huis of appartement. Maar hoe kun je het – gezien de huidige marktomstandigheden – het beste aanpakken? Hieronder vind je 5 tips als je je eerste huis gaat kopen.

1. Wees voorbereid

Cliché, maar waar. Zorg dat je voorbereid bent. Dat betekent dat je weet hoeveel hypotheek je maximaal kunt lenen, maar dat je ook voor jezelf al bepaald hebt hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan je huis. Dat je alle papieren die je nodig hebt om je hypotheek aan te vragen op orde hebt en dat je je verdiept hebt in de materie voor het geval dat het zover is. Je hebt namelijk maar heel weinig tijd om een bod uit te brengen als je je droomhuis tegenkomt. Daarom is het des te belangrijker dat je alles al klaar hebt. Als je je droomhuis gevonden hebt en je maakt kans op een bod te plaatsen, maar je moet nog je hypotheek berekenen of je het überhaupt kan betalen ben je eigenlijk al te laat.

2. Weet wat je al

Klinkt ook als een open deur misschien, maar het is zo belangrijk dat je precies weet wat je wil. Waar moet het toekomstige appartement of huis zich bevinden, hoeveel slaapkamers moet het hebben, hoe groot moet het zijn etc. etc. Als je dat heel duidelijk weet, weet je ook veel beter waar je wel en niet naar moet kijken.

3. Settle down for less?

Maak met jezelf de afspraak hoe ver je wilt gaan in het proces. Hoeveel wil je maximaal overbieden? En stel jezelf telkens de vraag: is dit echt mijn droomhuis? Doordat we op dit moment in een overhitte markt zitten, is het makkelijk om te kiezen voor een huis dat je okay vindt, zodat je tenminste iets hebt. Maar vergeet niet dat een huis een plek is waar je heel veel tijd doorbrengt en dat verhuizen van de meeste mensen niet hun favoriete hobby is. Denk daarom heel goed na of het écht je droomhuis is of dat je niet stiekem aan het kiezen bent voor de optie settel down for less omdat je nu eenmaal graag een huis wilt. Dit is heel belangrijk als je je eerste huis gaat kopen. Verhuizen is ook niet bepaald goedkoop. 😉

Conclusie

Wat je ook gaat doen, als je besluit om je eerste huis te kopen, is het slim om je goed voorbereiden op de papierwinkel, goed te weten wat je wel en niet wilt en niet te snel laten overweldigen en daardoor sneller akkoord te gaan met een huis dat je eigenlijk maar oké vindt. Soms moet je het ook even de tijd geven om jouw droomhuis te vinden.

Woon jij op dit moment in jouw droomhuis?

*Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.