Persoonlijk | Heb ik een afstandsrelatie?

Persoonlijk | Heb ik een afstandsrelatie?

Vandaag deel ik een persoonlijk artikel over de afstandsrelatie die mijn vriend en ik hebben. Hoewel ik lang getwijfeld heb of ik dit artikel wel online wilde zetten, heb ik het vandaag toch gedaan. Ik heb dit artikel al een aantal maanden geleden geschreven, vlak voordat ik mijn scriptie moest inleveren, maar hij bleef al die tijd in mijn concepten staan. 

Mijn vriend en ik zijn ondertussen al ruim 6 jaar samen. We hebben elkaar op de middelbare school leren kennen. Ik zat op 4-havo en hij op 5-vwo. Na het behalen van onze diploma’s gingen we beide studeren. Mijn vriend verhuisde naar Eindhoven en ik verhuisde naar Amersfoort. Amersfoort is voor mijn gevoel heel ver weg vanuit Limburg. Niets is minder waar, want Amersfoort ligt bijna 200 kilometer verderop. Een reis waar je met het openbaar vervoer ruim 3 uur over doet. 

Een afstandsrelatie..?
De eerste 1,5 jaar van onze relatie woonden we zo’n 10 minuten fietsen van elkaar vandaan. Toen wij in 2011 besloten op kamers te gaan, werd het ineens andere koek. Een enkele reis Amersfoort – Eindhoven duurt al snel 2 uur van deur tot deur. Dat was zeker in het begin erg wennen en niet altijd even leuk. Naarmate de tijd voorderde zijn wij hier aangewend geraakt. Want ja, we konden niet anders. We zagen elkaar elke woensdagavond en in het weekend op zaterdagavond en/of zondagavond. 

Toch veranderde dit naarmate we onze studie voorderde. We hadden steeds vaker andere plannen, apart van elkaar. Mijn vriend in Eindhoven en ik in Amersfoort, waardoor  woensdagavonden af en toe kwamen te vervallen. Ook bleef ik regelmatig weekenden in Amersfoort, terwijl mijn vriend naar Limburg ging. Daarnaast liep ik in het derde jaar van mijn studie stage in Amsterdam. Donderdag was mijn vaste stagedag waardoor als ik op woensdagavond bij mijn vriend sliep, de dag erna al om 5.30 op moest staan om op 9.00 op stage te zijn. Dit heb ik meerdere keren gedaan, maar prettig was het niet. Toch heb je het ervoor over om elkaar te zien. 

Tijdens het laatste jaar van mijn studie zijn de momenten waarop we elkaar zien steeds minder geworden. Het eerste halfjaar studeerde ik in Zwolle en het tweede halfjaar was ik heel druk met afstuderen. Woensdagavonden en weekenden samen kwamen te vervallen, met als gevolg dat we elkaar regelmatig twee weken of anderhalve week niet zagen. Het lijkt alsof ik het heel normaal vind en dat is misschien ook wel zo, maar toch vind ik het zeker niet altijd leuk. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, vind ik dat mijn vriend en ik een afstandsrelatie hebben. 

Op dit moment ben ik alweer ruim 2,5 maand afgestudeerd (bizar hoe snel de tijd gaat), toch is er niet veel veranderd. We hebben elkaar de afgelopen twee maanden nog steeds heel weinig gezien. Het afgelopen weekend zou mijn vriend het weekend naar Amersfoort komen en zouden we er samen iets leuks van maken. Ik had mij al enorm erop verheugd.  Wegens omstandigheden kon het helaas niet doorgaan. Heel erg balen, want dat betekent dat we elkaar pas komende donderdag zien. Dan hebben we elkaar weer bijna twee weken niet gezien… Wel gaan we vrijdag op vakantie, dat is iets waar ik heel erg naar uit kijk. 

Er zijn een aantal mensen uit mijn omgeving die zich het helemaal niet kunnen voorstellen, zo’n relatie die mijn vriend en ik hebben. Af en toe krijg ik ook een opmerking van mensen die zich afvragen hoe onze relatie stand houdt of hoe ik het volhoud. Zelf kan ik mij daar erg opwinden, want ik heb er niet voor gekozen om een afstandsrelatie te hebben. Toen ik een relatie kreeg met mijn vriend woonde hij heel dichtbij, maar doordat we gingen studeren veranderde dat. Daarbij vind ik het belangrijk dat we toen beide voor onze eigen weg hebben gekozen. Studeren gaat voor, want vier jaar geleden wisten wij natuurlijk ook niet of onze relatie stand houden tijdens onze studententijd.  

Naast de nadelen zitten er natuurlijk ook voordelen aan een afstandsrelatie. Ik weet dat de band die mijn vriend en ik hebben heel sterk is en niet zomaar stuk gaat. Door onze afstandsrelatie weten we ook wat we aan elkaar hebben. Daarnaast is het eigenlijk altijd leuk om elkaar te zien, omdat je iedere keer uit kijkt naar het moment dat je elkaar weer ziet, omdat je elkaar vaak mist.

Heb jij ook een afstandsrelatie?
Volg mij op BloglovinFacebookTwitterInstagramYoutube en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

29 comments

 1. Aaah wat een enorm lastige situatie moet dat zijn! Ik heb er al moeite mee dat mijn vriend en ik 30 minuten rijden van elkaar verwijderd zijn รฉn dat we zo af en toe keuzes moeten maken ten koste van elkaar. (Lees: afspraken maken, dingen doen zonder rekening te houden met elkaar) Zelf vind ik dit erg lastig en heb ik me wel eens afgevraagd of ik zo'n relatie wel wil. Je hebt namelijk altijd het beeld voor ogen dat je zoveel mogelijk bij elkaar wilt zijn. (En dat is ook datgene wat ik altijd hoor van mensen uit mijn omgeving) Grr, erg lastig, maar wanneer je van elkaar houdt, heb je er veel voor over. Bovendien weet ik dat het niet zomaar over zal zijn. Goed om te lezen dat je ondanks alles nog zo sterk in je relatie staat. Ik weet niet of ik dat had gekund! Luister naar jezelf en je eigen gevoel! Goed dat je dit zo van je af hebt geschreven.

 2. Melissa says:

  Zo dichtbij maar ook zo ver weg, maar erg goed dat jullie het samen zou volhouden. Het is alleen erg jammer dat je elkaar soms niet zoveel kan zien maar het maakt jullie ook sterker. Geniet van jullie vakantie vrijdag, het is jullie gegund! ๐Ÿ™‚ Ik heb het zelf ook mee gemaakt, ik woonde in Emmen en hij in Utrecht en met geluk kon je elkaar zien in het weekend, erg vervelend maar wel de moeite waard geweest ๐Ÿ˜‰

  xxx
  http://www.rockinheels.com

 3. Amy says:

  Ik had een uurtje reistijd dus snap wel hoe je je voelt! Ik vind het juist altijd heel bijzonder, mensen met een afstandsrelatie, ondanks je eigen plannen, eigen vrienden en omgeving, neem je toch altijd de tijd om samen te zijn! Ik geloof zeker dat de band die jullie hebben heel sterk is ๐Ÿ™‚ Ik hoop dat jullie een super fijne vakantie samen zullen hebben!

  • admindiolifestyle says:

   Dat is waar! We hebben inderdaad beide ons eigen leven, maar daardoor hebben we ook een sterke ban. Dank je wel, dat gaat vast goed komen!

 4. robin says:

  ik woon vlakbij rotterdam en mijn vriend in amsterdam, dus we doen er ook 2,5 uur over van deur tot deur. als de NS niet rot doet dan.. tja, ik denk maar zo.. later kan je 24/7 samen zijn toch? wij zijn ook afhankelijk van de weekenden maar het is niet anders ๐Ÿ™ veel plezier op vakantie!

 5. Mooi geschreven :)! ik denk inderdaad wel dat het zeker ligt aan wat je gewend bent. Ik zelf zou het wel heel moeilijk vinden om elkaar zo weinig te zien. Nu wonen we samen dus is dat al wel weer anders, het is zo'n gewenning ook dat je continu bij elkaar bent :). Maar als het voor jou werkt is het prima en gelukkig met al die skypes etc. lijkt het allemaal ook dichterbij hihi.

  liefs, Esmeralda

  http://www.esmeraldaattema.com

 6. Ysanne says:

  Poeh lastig! Ik denk idd wel dat je er aan went, maar leuk is anders? Ik heb een halfjaar in oslo gestudeerd, was ook raar om elkaar dan opeens maar 3 keer te zien in een halfjaar. Wรฉl een goede test haha.

 7. montevie says:

  Wat een lastige situatie. Respect hoe jullie hiermee omgaan. ๐Ÿ™‚ Ik weet niet of ik dat zou kunnen! Het lijkt me wel een fijn idee om naar het moment dat je elkaar kunt zien uit te kijken. Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie samen! Geniet ervan! ๐Ÿ™‚

 8. Nina Koch says:

  Toch knap dat je dit deelt ๐Ÿ™‚ Misschien herkennen mensen zich hierin. Mij persoonlijk lijkt het wel moeilijk, maar ik zit dan ook niet in die situatie. Dus ik zou niet weten of het voor mij zou werken. Wel fijn om te zien dat het voor jullie werkt. En hopelijk op termijn vaker samen <3

 9. Mylou - The blog next door says:

  Pfoe, ik weet niet of ik het zou kunnen hoor. Ik denk dat het er aan de ene kant wel voor kan zorgen dat je relatie langer stand houdt, aangezien je je elke keer weer verheugd op het moment. Desalniettemin vind ik het erg knap van je.

 10. Sarah H says:

  Knap dat je hier een artikel over schrijft. Mijn vriend en ik wonen ook een heel eindje van elkaar en zien elkaar alleen in het weekend. Wij hebben er zelf niet zoveel problemen mee (onze relatie werkt heel goed zo), maar andere mensen hebben het er wรฉl vaak over. "Hoe doen jullie dat?" "Ik zou het niet kunnen!" … Heel vervelend is dat. Nu ja, zolang je zelf maar gelukkig bent natuurlijk. Dat is het belangrijkste ๐Ÿ™‚

  • admindiolifestyle says:

   Ja, klopt. Die vragen zijn soms heel vervelend. Maar ach, nog even volhouden.

 11. Cindy says:

  Herkenbaar. Alhoewel ik nu ruim 3,5 jaar samenwoon, woonden mijn vriend en ik meer dan 100km van elkaar vandaan voordat we gingen samenwonen. Gelukkig hadden we allebei een auto, maar mijn vriend had onregelmatige werktijden in het begin, waardoor we elkaar soms ook 2,5 week niet zagen. Uiteindelijk had hij de weekenden vrij en dat was wel heel fijn. Ik vind het knap van je, wij wilden toch wel snel gaan samenwonen.

 12. Julia Rose says:

  Heel vervelend dat mensen uit je omgeving soms zo weinig begrip tonen! Ik heb een afstandsrelatie gehad, zo'n bijna 4 jaar zagen we elkaar alleen in het weekend en soms gewoon een paar weken niet.. Toch ging het vaak prima en je went er ook wel aan. Gewoon lekker genieten van de momenten dat je elkaar wรฉl ziet! Fijne vakantie! ๐Ÿ˜€

 13. Manon Boerakker says:

  Wat een lastige situatie en ook vervelend als je altijd heel dichtbij elkaar hebt gewoond Ik vind dat een afstandrelatie wel degelijk kan en jullie bewijzen dat ook en dat geeft ook aan dat jullie graag met elkaar zijnen willen blijven. Je moet van de momenten genieten wanneer je samen kan zijn.

 14. Wauw, respect! Ik ben ook zes jaar samen met mijn vriend, maar wij zijn vanaf moment 1 samen. Ik ben vrij snel bij hem ingetrokken. Toch doen we ook dingen apart hoor, zoals sommige vakanties. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als mijn vriend ver weg zou wonen. Ik denk dat dit juist bewijst hoe sterk jullie relatie is en dat is de basis!!

 15. Claudia says:

  Pff ik vind het wel knap hoor! Ik heb nu 4 jaar met mijn vriend en we hebben 3 jaar samengewoond. En nu gaan we over op een afstandsrelatie. Het is fijn om doordeweeks je eigen ding te doen, maar ik heb hem toch liever gewoon bij me. Je hebt ook altijd weer verplichtingen in het weekend waardoor je elkaar soms weinig ziet. Daar moet ik echt aan wennen.

  • admindiolifestyle says:

   Heel herkenbaar, ik kan mij goed voorstellen dat je daar erg aan moet wennen!

 16. Natasa S. says:

  Wat een prachtig artikel om te lezen! Ikzelf heb 2 jaar lang een lange afstandsrelatie gehad, alleen waren de kilometers nog groter: 2500 km. Ik woonde in Antwerpen (Belgie) mijn vriend in Montenegro. We hadden elkaar leren kennen tijdens mijn jaarlijkse vakantie in Montenegro en na 1 maand was ik al terug naar Antwerpen. Niemand had verwacht dat het stand zou houden, ikzelf was de eerste. Ik had zelfs een deadline gezet en gewed op mijzelf! We hebben elkaar pas na 1 jaar (!) opnieuw gezien. Skypen ging niet omdat internet hier toen echt crappy was dus we hadden alleen Facebook, smsen en bellen. Gemakkelijk was anders. Na anderhalf jaar heb ik een hele moeilijke beslissing genomen: ik heb alles achtergelaten in Antwerpen en ben verhuisd naar Montenegro. Ik woon hier nu 3 jaar, we hebben ons eigen huisje en zijn getrouwd ๐Ÿ™‚ Op 1 augustus waren we 5 jaar samen en geloof me: niemand had dit verwacht. Ik kan je alleen maar zeggen: hou vol. Op een dag komt er een oplossing aankloppen aan de deur waardoor je plots niet meer zover van elkaar bent. Laat anderen maar praten, ze weten niet wat het is. Ik heb allerlei commentaren aangehoord, mensen die mij aanspoorde om het gedaan te maken want "wat weet jij nou wat hij doet 2500 km verderop?". Mijn eigen moeder was zelfs een voorstander van het gedaan maken! Zolang jullie van elkaar houden, zolang jullie vertrouwen hebben in elkaar en in jullie relatie doet het er niet toe wat anderen zeggen. Ik heb enorm veel respect voor jullie want ik weet dat het niet altijd even gemakkelijk is ๐Ÿ™‚ Liefs! x

  • admindiolifestyle says:

   Beste Natasa, bedankt voor je uitgebreide comment. Zo ontzettend leuk om te lezen dat het bij jou zo goed uitgepakt heeft. Dit geeft mij alleen maar meer kracht om nog even door te zetten en ervoor te gaan. De aanhouder wint, dat zie je wel weer. Vervelend dat je in het begin weinig begrip kreeg, maar gelukkig ben je nu samen. Veel geluk!

 17. Mariska says:

  Ik heb relaties kapot zien gaan door afstand, dus het zegt echt HEEL veel over jullie relatie dat jullie dit volhouden! Hoewel je natuurlijk vaker bij elkaar wilt zijn, maakt het de momenten die je samen hebt ook specialer ๐Ÿ™‚

 18. Debby van Boxtel says:

  Heftig hรจ, zo'n afstand. Moet je voorstellen dat er nog een oceaan, 8 uur tijdverschil, een vlucht van zo'n โ‚ฌ1000 tussen zit en een toegestane verblijfsperiode van maximaal 90 dagen. My story :') waar een wil is, is een weg. al moet ik wel zeggen, ik wil dit niet veel langer volhouden zo. Ik hoop gauw die kant op te emigreren.

Comments are closed.