Podcasts, de marketing trend van dit moment

Podcasts, de marketing trend van dit moment

Misschien is het je al opgevallen, podcasts zijn booming. Het is zelfs dé marketing trend van dit moment. Steeds meer mensen besluiten een podcast op te nemen in plaats van een video. En weet je waarom? Een podcast kunnen mensen overal waar ze ook zijn, beluisteren. Tijdens een autorit, in de trein of tijdens een wandeling of als ze aan het sporten. Dat zijn allemaal ideale momenten om een podcast van je favoriete krant, tijdschrift of influencer op te zetten. Maar waarom zijn podcasts, de marketing trend van dit moment?

Wat is een podcast?

Een podcast is simpel gezegd een radio programma dat je online kunt beluisteren. Net zoals iedereen een video kan maken en deze op Youtube kan plaatsen, kan ook iedereen een podcast opnemen en deze plaatsen op bijvoorbeeld iTunes. Heel simpel. Je kunt vervolgens alle podcasts van iedereen over de hele wereld die je ook maar interessant vindt, volgen en beluisteren. 


Podcasts, de marketing trend van dit moment

Nu hoor ik je denken. Zijn podcasts niet heel erg 2010? Misschien wel, maar daar vindt nu een transitie plaats. Voorheen (en nu nog steeds) was het heel belangrijk om mooie video content te maken, maar we leven in een hele drukke maatschappij. We werken gemiddeld 60 uur per week, we hebben een groot sociaal netwerk, doen aan sporten, bezoeken regelmatig familieleden en van de tijd die daar nog van overblijft, doen we dingen die we leuk vinden om te doen. Een boek lezen, blogs schrijven, video’s kijken en ga maar door. Omdat de makers van de video content in de gaten hadden dat veel van hun video’s minder goed bekeken werden, zijn ze op onderzoek gegaan.

Wat blijft? Als er gekozen moet worden, valt het bekijken van een video vrij snel af. Je vrije tijd is immers nihil en zeer kostbaar. Om ervoor te zorgen dat iedereen toch op de hoogte blijft en weet wat er in de video’s verteld wordt, zijn de podcasts weer uit de kast getrokken. Dit is tijdbesparend en veel eenvoudiger om naar te luisteren dan een video. De NRC merkte de trend ook op en schreef er een artikel over. Zij hebben zelfs besloten om een heel team neer te zetten die aan de slag gaan met het maken van podcasts.Aanbod groeit hard

Door de toenemende vraag en de trend rondom podcasts, groeit het aanbod hard. Steeds meer bedrijven – maar ook radio’s, influencers en televisie programma’s zijn te beluisteren via een podcast. Als je een aantal podcasts gevonden hebt die je interessant lijken, kun je je daar op abonneren.

Heb je een iPhone? Dan staat er standaard een podcast app op. Je zoekt hem boven in de balk op en vervolgens zie je de app. Daarin kun je op zoek naar je favoriete podcasts en deze toevoegen aan je afspeellijst. Ditzelfde geldt ook als je een Android telefoon hebt. Je zoekt het op en volgt je eigen favorieten.

Podcasts die je interessant zijn

 • Gary Vaynerchuk; wie kent hem niet? Gary is een ondernemer in hart en nieren. Hij heeft vier bestellers uitgebracht, geeft allerlei lezingen en trainingen en maakt zelf heel veel content via Facebook, Youtube, Instagram, Twitter en noem maar op. Hij is echt een influencer als het gaat om trends in ondernemen en online marketing.
 • Podcasts van Frankwatching; ben je nieuwsgierig wat de trends zijn in online marketing, maar ook voor social media, communicatie en tech? Dan zijn dit interessante podcasts
 • Podcasts van de Correspondent; ze lichten allerlei maatschappelijke onderwerpen toe waar jij ook mee te maken hebt in het dagelijks leven. Ze maken kwalitatieve podcasts over actuele dingen die er op dit moment spelen in de wereld. Interessant als je wat meer over de wereld en de maatschappij te weten wilt komen. Tip: het boek ‘Gratis geld voor iedereen‘, ook van de Correspondent, is écht een aanrader.

Edit: sinds kort ben ik fan van de podcast van Thijs Lindhout en zijn 100% inspiratie podcast. Als er iemand zorgt dat je geïnspireerd raakt en datgene gaat doen waar je al lang van droomt, is hij het. Een dikke vette aanrader!

De Flair schreef een tijdje terug ook over de podcast-trend en deelde een aantal van hun favorieten. Zo zie je maar dat niet alleen online marketing en kranten degene zijn die podcasts maken; heel veel mediabedrijven gaan ermee aan de slag. Je vindt het artikel hier.

Conclusie

Podcasts zijn een ideale manier om toch op de hoogte te blijven van zaken die er zich in de wereld spelen. Daarnaast is het echt eenvoudig om ze te beluisteren. Zelf reis ik veel met de trein en laat dat nu een fijn moment zijn voor een podcast. Ik ben fan van Gary. Ik volg hem op veel social media kanalen, beluister graag zijn podcasts en bekijk zijn Youtube filmpjes. Ik vind het erg inspirerend en hij haalt als gedreven ondernemer alle obstakels weg waar je als ondernemer over kunt twijfelen. Ook Micheal Pilarzcyk is een inspirerende podcast ‘maker’, net als zijn boek Master your mindset.

Beluister je wel eens een podcast?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

4 comments

 1. Fleur says:

  Jaaa! Ik ben groot podcast fan en ben heel blij met dit lijstje aangezien ik weer opzoek was naar nieuwe leuke podcasts! Heerlijk!

 2. Bodycoach says:

  Ik zou het wel willen, maar voor de Engelstalige moet ik mij te veel concentreren.
  Ik ben ook zo snel afgeleid. ik speel dan intussen een spelletje op de ipad, of tijdens het strijken of zo gaat mijn aandacht al snel verloren.
  Ik kan me wel goed voorstellen dat het ideaal is voor in de trein. Maar aangezien ik van thuis uit werk ….

 3. Manon says:

  Ik was het eerlijk gezegd weer een beetje vergeten, ik heb er ooit wel een paar geluisterd maar ik heb niet zo vaak een moment dat ik rustig kan luisteren, onderweg in de auto zou een goede uitkomst zijn maar dat kan mijn radio niet aan hahah. Thuis neem ik er niet snel de tijd voor dan lees ik liever een gewoon boek, maar wellicht moet ik het weer een keer proberen als het de toekomst is 🙂

 4. Ik heb door jou de podcast van Gary Vaynerchuk ontdekt. En nu denk ik: hoe had ik hem kunnen missen; inmiddels is hij immens beroemd. Je artikel beschrijft nog niet hoe je zelf een podcast kunt maken. Misschien goed om in je bericht te zetten, voor wie het zelf aandurft om (misschien) ook zo beroemd te worden… Maar… Kleine stappen kunnen ook, zoals jij ook je doelen stelt en beschrijft. Groet van een lezer, Gerben G van Dijk.

Comments are closed.