Samenwonen met een vriend(in)- hoe pak je dat aan?

Samenwonen met een vriend(in)- hoe pak je dat aan?

Een paar weken geleden plaatste ik een oproepje dat ik op zoek was naar een aantal gastbloggers en Daisy is één van de gastbloggers. Een paar weken geleden kwam haar eerste blog online en vandaag is het tijd voor haar tweede blog. Meer weten over Daisy? Je kunt haar hier volgen via Instagram. Nieuwsgierig naar haar tweede blog? Kijk snel mee!

Ik woon nu vijf maanden met een vriendin in een mooi appartementje in Rotterdam. Omdat het samenwonen met een vriend(in) toch wel anders is dan alleen wonen of met je partner, leek het me leuk om te vertellen hoe wij dit hebben aangepakt, en welke dingen belangrijk zijn om te overwegen als je samen met je beste vriend(in) een huisje gaat zoeken.

Samenwonen met een vriend(in)- hoe pak je dat aan?

Ruim een half jaar geleden kwamen een vriendin en ik op het idee om samen te gaan kijken voor een appartementje. We hadden allebei een studentenkamer in Rotterdam en waren hier allebei wel een beetje op uitgekeken. Met een full time baan, en dus meer inkomen, was het tijd voor iets anders. Omdat ik een appartementje voor mezelf te duur vond, en ook wel een beetje spannend (je bent dan écht alleen) zijn we samen iets gaan zoeken. We wilden allebei graag een plekje in Rotterdam maar hadden verder niet zoveel eisen. Na even zoeken vonden we in augustus een appartementje in het mooie Oude Noorden. We wonen er nu alweer vijf maanden en zijn er nog steeds ontzettend blij mee!

Het bevalt mij ontzettend goed, en met mijn ervaringen zou ik je graag de volgende tips mee willen geven. Lees je mee?wood-landing-stage-boat-lake


  • Zoek iemand met wie je in dezelfde levensfase zit

Dit is denk ik de eerste en belangrijkste tip die ik mee zou willen geven. Kies, naast iemand met wie je het natuurlijk goed kunt vinden, ook iemand die (een beetje) in dezelfde levensfase zit. Als de een nog flink aan het studeren is met alle bijbehorende (huis-)feestjes terwijl de ander al een drukke baan heeft, kan dit voor spanning zorgen. Mijn huisgenootje en ik zijn ongeveer tegelijkertijd full time gaan werken, waardoor we redelijk hetzelfde ritme hebben. Bij ons geen feestjes door de week….

  • Bespreek wat je van elkaar verwacht

Best spannend, zo met elkaar gaan wonen. Je bent allebei anders en hoewel je elkaar misschien vaak zag, is het toch anders om met iemand in een huis te wonen. Het is dan ook belangrijk dat je met elkaar van te voren bespreekt wat je van elkaar verwacht. Willen jullie elke avond samen eten? Hoe doen jullie het met de boodschappen? Wat verwachten jullie van elkaar in de zin van schoonmaken, of het huis opruimen? En hoe doe je het met meubels kopen? Mijn huisgenootje en ik kenden elkaar al vrij goed, en we merkten dat we over veel dingen hetzelfde dachten. Dat was fijn! We vinden het gezellig om samen te eten, maar als het even niet uitkomt, is dat ook prima. Qua meubels kopen hebben we allebei een aantal meubels gekocht zodat we allebei een aantal items hebben die van ons zijn en later niet hoevel te gaan verdelen.Samenwonen met een vriend(in)- hoe pak je dat aan?

  • Geef de ander ruimte

Iedereen heeft zijn maniertjes en gewoontes. En deze kunnen best eens botsen met die van jou. Is je huisgenoot een sloddervos? Of moeten alle plantjes juist perfect naast elkaar staan? Dit zijn dingen waar je je aan kunt irriteren, maar probeer de ander ruimte te geven. Als iemand een keer de afwas heeft laten staan, zal hij of zij het wel druk hebben gehad. Probeer niet op ieder klein dingetje te letten. Zo houd je het leuk voor de ander, en voor jezelf! Loslaten heet zoiets geloof ik…. 😉  • Vergeet niet leuke dingen met elkaar te doen!

Het ‘gevaar’ is een beetje dat als je samen in een huis woont, je thuis wel dingen met elkaar doet (zoals samen eten) maar verder samen weinig leuke dingen buitenshuis onderneemt. Dat is soms ook wel lastig, met drukke schema’s die soms net niet op elkaar aansluiten. Ik merk dat ik hier ook wat meer op moet letten. Het is heel leuk om samen te eten of een serietje te kijken op de bank, maar samen naar de film gaan of een drankje doen is ook erg leuk!

Ik vind het erg gezellig om samen te wonen met mijn huisgenootje en ik denk dat als je een beetje rekening met elkaar houdt, het een hele leuke ervaring is.

Woon jij samen met een vriend(in)? Wat lijkt jou hier leuk en minder leuk aan?

Volg mij via Facebook – Twitter  Instagram – Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

3 comments

  1. Hee wat gezellig, nog een gastblogger! Het lijkt mij super om eens samen te gaan wonen met wat vriendinnen, dat moet zo gezellig zijn. Vind de tip van de levensfase ook heel goed, dat lijkt mij ook erg belangrijk! Malou x

  2. Je geeft hele waardevolle tips. Ik heb ook met een vriend samengewoond en het kan soms wel voor irritaties zorgen. Het is inderdaad belangrijk elkaar de ruimte te geven!

Comments are closed.