You have no items in your cart. Want to get some nice things?
Go shoppingVeganistisch koken stijgt de laatste jaren flink in populariteit. Vooral in de Randstad schieten de vegan eettentjes als paddestoelen uit de bodem. En dat is niet gek: de voedselindustrie moet anders. Gezonder, maar vooral milieuvriendelijker. Iedereen kan zijn of haar steentje hier aan bijdragen. Een van de manieren is o.a. vegan koken, maar ook minder voedselverspillen thuis en bijvoorbeeld regelmatig een TooGoodToGo pakket bestellen of Overblijvers pakket halen van de Albert Heijn.
Wat is vegan?
Vegan koken is een voedingsstijl waarbij alle dierlijke producten worden vermeden en er dus alleen plantaardige producten worden gegeten. Dit betekent dat er geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing of andere dierlijke producten worden gebruikt in de maaltijden.
De populariteit van vegan koken is de laatste jaren sterk toegenomen vanwege verschillende redenen. Allereerst zijn er steeds meer mensen die bewuster willen leven en eten, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen, dierenwelzijn, het milieu of ethische overwegingen. Vegan koken sluit hier goed bij aan, omdat het bijdraagt aan een duurzame en diervriendelijke levensstijl.
Daarnaast zijn er steeds meer veganistische alternatieven beschikbaar, waardoor het makkelijker is om vegan te koken. Denk hierbij aan veganistische melk, kaas, vleesvervangers en andere producten die de smaak en textuur van dierlijke producten nabootsen.
Voordelen vegan koken
Vegan koken kent vele voordelen. Naast het feit dat het gezond is en ook is voor het milieu zijn er nog veel meer voordelen die vegan koken met zich meebrengt:
- Gezonder eten: een veganistisch dieet is over het algemeen gezonder omdat het rijk is aan groenten, fruit, volle granen, noten en zaden. Het is ook laag in verzadigd vet en cholesterol.
- Milieuvriendelijk: een veganistisch dieet is beter voor het milieu omdat de productie van dierlijke producten meer water, land en energie vereist dan de productie van plantaardige producten.
- Dierenwelzijn: een veganistisch dieet is diervriendelijk omdat het geen dierenleed veroorzaakt.
- Economisch: vegan koken kan goedkoper zijn dan koken met dierlijke producten omdat veel plantaardige eiwitten minder duur zijn dan vlees, vis en zuivelproducten.
- Veelzijdigheid: veganistisch koken biedt veel variatie, omdat er zoveel verschillende soorten groenten, fruit, granen, noten en zaden zijn om uit te kiezen. De beste vegan kookboeken vind je onderaan dit artikel.
- Gewichtsbeheersing: een veganistisch dieet kan helpen bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht omdat het vaak minder calorieën bevat en rijk is aan vezels, wat helpt om je langer vol te voelen.
- Vermindert risico op bepaalde ziekten: een veganistisch dieet kan het risico op bepaalde ziekten verminderen, zoals hartziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker.
Conclusie: door veganistisch te koken, kun je niet alleen gezonder eten, maar ook bijdragen aan een betere wereld voor dieren en het milieu. Iets wat toch steeds belangrijker wordt.
15 beste vegan kookboeken
Hieronder vind je een lijstje met de 15 beste vegan kookboeken als je op zoek bent naar lekkere, gezonde en/of simpele vegan gerechten om te koken. Mijn ultieme favoriet is toch wel Vegan Vibes vanwege de diversiteit aan gerechten die redelijk simpel zijn om te maken. Aanrader: verras je familie een keer tijdens Pasen, het Suikerfeest of Kerst met een vegan maaltijd.
- Every Day Vegan Budget Friendly
- Vegan Vibes
- Vegan soul food
- Vegan JapanEasy
- Heel Holland Bakt Vegan
- Gewoon vegan
- Vegan in één pan
- Vegan East
- Vegetalia
- De Groene Meisjes: vegan voor iedereen
- Every Day Vegan
- TLV Vegan
- OTK 2 – Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker
- Funky Vegan Bakboek
- Deliciously Ella Het plantaardige kookboek
Wat is jouw favoriete vegan kookboek?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvang ik daar een commissie over. Jou kost het niets extra.