Vermogen opbouwen als ondernemer

Vermogen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Natuurlijk kun je aan pensioensparen doen of aan pensioenbeleggen, maar heb je ooit nagedacht om te investeren in vastgoed? Oftewel een tweede huis kopen en deze vervolgens verhuren? Investeren in vastgoed voor je pensioen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Om je een handje te helpen, vind je hieronder tips om je vermogen op te bouwen als ondernemer.

Waar te beginnen?

Als ondernemer kun je op allerlei manieren vermogen opbouwen. Je kunt investeren in bedrijven, crypto’s, maar je kunt ook gaan beleggen, starten met pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Als laatste is investeren in vastgoed iets interessants om naar te kijken. Uiteraard zijn er nog talloze andere opties, maar in dit artikel lichten we (pensioen)beleggen, pensioensparen en investeren in vastgoed toe.

Vermogen opbouwen als ondernemer
Vermogen opbouwen als ondernemer

Starten met beleggen

Het allerbelangrijkste als je vermogen wilt opbouwen als ondernemer, is dat je direct start. Hoe eerder, hoe beter. Investeringen hebben over het algemeen tijd nodig om meer waard te worden. Tijd is hierbij een belangrijke indicator. Dus als je eerder begint, is de kans dat je vermogen exponentieel groeit veel groter.

Een van de dingen die je kunt doen als je een vermogen wilt opbouwen als ondernemer, is starten met beleggen. Dit klinkt misschien eng en als iets wat alleen rijke mensen doen, maar dat is het niet. Iedereen kan starten met beleggen. Je kunt al starten met beleggen met €50,- euro. Het is uiteraard wel handig dat je een beetje kennis van zaken hebt, maar het is echt niet ingewikkeld. Daarnaast is er online heel erg veel informatie te vinden rondom beleggen.

Je kunt ‘gewoon’ beleggen en elke maand (automatisch) geld overmaken naar je beleggingsrekening, maar je kunt ook pensioenbeleggen. Bij gewoon beleggen bepaal jezelf waar je in wilt investeren en hoeveel. Je kunt het eenmalig doen, elk jaar of elke maand. Het beste is om elke maand een bedrag te investeren. Let op: beleg alleen geld dat je kunt missen. Vervolgens begint het rente-op-rente effect en word je geld door de tijd heen steeds meer waard.

Bij pensioenbeleggen, beleg je specifiek voor je pensioen. Dit werkt in principe hetzelfde, maar je belegt het geld voor de lange termijn. Het geld komt namelijk pas vrij als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt.

Start met pensioensparen

Iets anders wat je kunt doen om je vermogen op te bouwen, is pensioensparen. Oftewel: elke maand of elk jaar maak je een bepaald bedrag over naar je pensioenspaarrekening. In ruil hiervoor krijg je een bepaalde rente. Het geld dat je in pensioensparen stopt, komt net als bij pensioenbeleggen, pas vrij als je de pensioengerichtige leeftijd bereikt hebt.

Het voordeel van pensioenbeleggen en pensioensparen, is dat het financieel aantrekkelijk is. Je hoeft namelijk geen vermogensbelasting te betalen over het geld dat je in pensioen stopt. Over het geld dat op je normale beleggingsrekening staat wel. Daarnaast hoef je over de beide pensioenproducten nu geen belasting te betalen, maar dat hoef je pas te doen als je met pensioen bent. En dan is het belastingtarief lager, waardoor je dat ook nog een financieel voordeel oplevert.

Investeren in vastgoed

De derde pijler die je kunt inzetten als je vermogen wilt opbouwen als ondernemer, is investeren in vastgoed. Dit klinkt misschien nog veel spannender en als een ver-van-je-bed-show, maar het is toegankelijker dan je denkt. Natuurlijk zijn de regels anders dan wanneer je een huis koop voor jezelf en waar jezelf in gaat wonen, maar het is een interessant topic om naar te kijken. Wel is het belangrijk dat – als je vermogen gaat opbouwen als ondernemer – dat je je vermogen ook spreidt. Je wilt voorkomen dat alle eieren in hetzelfde mandje zitten. Dit kun je doen door te zorgen voor spreiding. Spreiding van je portfolio. Als je bijvoorbeeld merkt dat je een grote beleggingsportefeuille hebt opgebouwd, kun je ervoor kiezen om een deel eruit te halen en te investeren in vastgoed. Als je wilt weten hoe dat precies zit, kun je op www.vastgoedhypotheek.nl meer informatie vinden. Zij delen alle informatie die je nodig hebt als je wilt investeren in vastgoed.

Disclaimer

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Ik deel alleen mijn eigen kennis rondom financiële producten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Verdiep je altijd in het bedrijf, indexfondsen, trackers of ETF’s voordat je ergens in gaat investeren.

Hoe bouw jij vermogen op als ondernemer?

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.