Waarom je bevoorrecht bent als je in Nederland woont

Waarom je bevoorrecht bent als je in Nederland woont

Twee weken geleden kwam ik terug van een zonvakantie in Griekenland. Samen met mijn vriend was ik acht dagen in Corfu, een Grieks eiland. Aan het eind van de vakantie kon ik niet wachten om terug te gaan naar Nederland en realiseerde ik mij des te meer hoé bevoorrecht ik ben dat ik in Nederland geboren en opgegroeid ben. Het is niet verkeerd om te realiseren hoe goed we het wel niet hebben in Nederland als je het vergelijkt met Corfu, maar zeker ook met de rest van de wereld. Als je in Syrië was geboren, had je waarschijnlijk een heel ander leven. Dan was het niet vanzelfsprekend dat je gaat studeren, een kledingkast vol kleding hebt, een full-time baan hebt en al helemaal niet de vrijheid om over straat te lopen. Bizar als je er zo over nadenkt.

 • Alles is goed geregeld

De infrastructuur is goed geregeld, net als het openbaar vervoer. Het is modern en Westers; je hoeft niet bang te zijn dat de trein ontspoort of dat het vliegtuig neerstort. Heb je tijdelijk geen werk? Geen probleem, er is altijd een sociaal vangnet. Als er iets met je gebeurt, komt er een ambulance en wordt je goed verzorgd in het ziekenhuis. Ook hoef je niet bang te zijn om over straat te lopen. Het is een veilig en vrij land. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt.  

 • Er is relatief weinig armoede

Je hoeft niet bang te zijn om onder een brug te slapen en je zult ook niet zo snel omkomen van de honger. Er zijn allerlei instanties waar je kunt aankloppen mocht dat nodig zijn. Denk aan de voedselbank, de dak- en thuislozen opvang, Linda Foundation en ga maar door. Je kunt niet ontkennen dat er in Nederland geen armoede is, maar dat is in verhouding maar relatief als je het vergelijkt met andere landen in de wereld.

 • Nederland is welvarend

Nederland is een welvarend en Westers land. De inkomens liggen hoog, het is een moderne maatschappij die voorzien is van allerlei technologische snufjes, als er iets kapot gaat kun je dat binnen no-time laten vervangen, we zijn helemaal online-minded en als je kijkt naar het gemiddelde inkomen minus de vaste lasten, hoeven we niet te klagen en kunnen we een leuk leven leiden.

 • Goede arbeidsmarkt kansen

In Nederland heb je heel veel banen in allerlei soorten sectoren. Wat voor een opleiding je ook afgerond hebt, mbo, hbo of de universiteit, je vindt altijd wel een baan. Ook al is het niet meteen je droombaan, maar werk vind je sowieso. Als je een beetje je best doet, kun je fantastische carrière stappen zetten die zorgen voor een mooie carrière. 

 • Alles binnen handbereik

Ben je op zoek naar de stad of wil je toch liever naar het strand of een boswandeling maken? Het kan allemaal. Nederland is heel erg divers en door de relatief kleine omvang van het land is alles eigenlijk bereikbaar. Je hoeft nooit lang te reizen naar een ziekenhuis, een Ikea of een grote stad.

Samengevat is het gewoon heel fijn om in Nederland te wonen en ben je zelfs bevoorrecht als je in Nederland woont. Het is lang niet overal zo goed geregeld. Natuurlijk zijn er ook dingen die té goed geregeld zijn of niet goed gaan, maar over het algemeen mogen wij niet klagen. Zelf in verhouding met Corfu, een Grieks eiland, hebben wij het erg goed.

Vind jij het ook zo fijn om in Nederland te wonen?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

8 comments

 1. Manon says:

  Wij hebben het lang niet zo slecht in Nederland als vele zeggen, of ja willen klagen..

 2. evelien says:

  Ik herken het ja, na een vakantie in Griekenland denk ik wel weer hoe lucky wij zijn om hier in nederland te wonen. <3
  Liefs,
  Evelien

 3. Manon says:

  Helemaal mee eens, als ik op vakantie ben denk ik vaak, waarom is Nederland niet iets meer zoals hier, met wat minder regeltjes e.d. Maar na een week ben ik al van die gedachte af en ben ik toch blij dat ik weer terug kan naar Nederland.

 4. Joyce - LemonyLifeNL says:

  Dit is zeker waar! We beseffen het ons niet vaak genoeg dus goed dat je het benoemd!

 5. Justine says:

  Eens! We hebben het helemaal niet slecht in Nederland! Dat we af en toe zeuren is gewoon omdat je ook niet beter weet denk ik. Je neemt bepaalde dingen na een tijdje gewoon voor lief.

  Australië is geweldig en ik zou hier graag wonen, maar tegelijkertijd zijn er zoveel dingen waarvan ik denk dat ze in NL beter zijn. Collegegeld is hier ontzettend hoog, kraanwater is niet lekker, het is hier enorm duur, internet en telefoonbereik is echt bagger en zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen haha.

Comments are closed.