Wordt 2017 het jaar dat blogs verdwijnen en we allemaal gaan vloggen?

Wordt 2017 het jaar dat blogs verdwijnen en we allemaal gaan vloggen?

Het einde van het jaar nadert, dat betekent dat veel mensen terugblikken op het afgelopen jaar en na gaan denken over hun goede voornemens voor het komend jaar  Vooral bloggers hebben daar een handje aan. Wacht maar, straks zie je allerlei blogs over ‘doelen voor het komende jaar’ voorbij komen. Zelf maak ik mij daar ook schuldig aan. Stiekem is het ook om doelen op te stellen waar je naar toe wilt werken. Je bent niet de enige. Ook bedrijven delen hun lijstje voor het volgende jaar. Hoewel dit ook een soort van doelen zijn, heten ze opeens ‘verwachtingen’, ‘trends’ of ‘prognoses’. Elk bedrijf wil natuurlijk zijn zegje doen over de veranderingen in de markt het komend jaar. Gaan we het komend jaar de blogs definitief inruilen voor vlogs? Jij mag het zeggen!

Van een lap tekst naar bewegend beeld?

Gaan we het komende jaar nog massaal bloggen, of zullen de geschreven blogs langzaamaan plaatsmaken voor vlogs? Als we de voorspellingen van bloggers zelf en bedrijven mogen geloven wel, want bloggen is zo 2016! Video content is het nieuwe bloggen. Daarnaast wordt beeld steeds belangrijker. We willen visualiseren, willen fantaseren en bovenal beeld erbij hebben om het nog duidelijker voor je te zien. Kwalitatief goed beeld materiaal is daarom van levensbelang. Anders kun je beter meteen stoppen. Het afgelopen jaar zijn al een aantal bloggers definitief gestopt met een hun blogs. Neem Beautygloss als voorbeeld. Zij vlogt al een aantal jaar dagelijks en merkte dat haar geschreven blogs minder belangrijk werden en koos voor 100% video content. Een goede stap. 2016-11-18-16-00-53

Snel, sneller, snelst

Een van de reden is dat mensen geen tijd en zin meer hebben om lange lappen tekst te lezen, maar willen in één oogopslag kunnen zien wat het is en wat het oplevert. Zelf maak ik mij daar ook schuldig aan. Die lappen tekst vind ik niet zo belangrijk. Video’s waren het afgelopen jaar al sterk in opkomst en dat zal het komende jaar alleen maar fors toenemen, want we willen de tijd efficiënter invullen.  Zal ik dan ook deze blogs gaan vervangen door vlogs? Wie weet. De tijd zal het leren. Een ding is zeker. Mijn Limburgse roots zul je altijd terug blijven horen in mijn stem.

Beeld schreeuwt om aandacht

Zelf maak ik mij er ook schuldig aan. Om maar een klein voorbeeld te noemen, op mijn Pinterest account heb ik het afgelopen jaar een slordige 11.000 pins (foto’s) verzameld. Om het maar niet te hebben over alle YouTube filmpjes die ik met enige regelmaat bekijk én de bergen foto’s die ik maak. Niet alleen met mijn telefoon, maar ook met mijn fotocamera. 2016-11-26-14-53-11-1

Social media is 50% van je carrière

Wie volgend jaar nog niet gebruikt maakt van kwalitatief goede foto’s kan het wel shaken. Ook voor social media kanalen is het belangrijk om goede foto’s te gebruiken. Volgens het programma de Dolende Dertiger is goede content en beeldmateriaal op je social media zelfs goed voor 50% van je carrière. Dus waar wacht je nog op, hup!

Of het daadwerkelijk zo’n storm gaat lopen is de vraag. Ondanks alles blijven teksten ook van belangrijke waarde. Wel is het belangrijk om ook als bloggers in te spelen op deze veranderingen of in ieder geval dit in je achterhoofd te houden.

Mocht je nog een vraag hebben of wil je advies ontvangen? Schroom dan niet en neem contact met mij op via de contact pagina.

Ga jij het komende jaar de stap zetten van een blog naar een vlog?

Volg mij via Facebook – Twitter  Instagram – Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

31 comments

 1. Mylène says:

  Ik denk dat ik dan een van de saaie ouwe bloggers ben, want ik vind vlogs lang niet altijd even leuk. Komt vooral omdat sommige filmpjes meer dan 10 minuten duren. En soms vind ik het zo rommelig en warrig. Ik merk dat ik daar soms best kritisch naar kijk, omdat ik zelf films/video’s maak voor mijn werk. Dus ik denk dat ik nog wel kan blijven genieten van de geschreven teksten. En van een paar mensen wil ik dan wel de vlogs bekijken, haha

 2. Renske says:

  Ik weet niet zo goed wat ik van de trend ‘blog-naar-vlog’ moet vinden. Zelf lees ik veel liever blogs en bekijk ik liever plaatjes, dan dat ik een video van 10 minuten ‘moet’ bekijken. 😉 Ik ben dus iemand die meer fan is van taal en foto’s dan van video’s, haha. Mijzelf zie ik ook niet snel vloggen. Ik heb zelfs nog nooit een filmpje op Snapchat geplaatst, dat zegt misschien al genoeg, haha!

 3. Darina says:

  Ik kijk zelden vlogs, ik lees liever de artikelen. Ik vind de video’s soms veels te lang duren. Ik kijk liever naar mooie foto’s en een mooi geschreven artikel daarbij. Nee, ik ga zelf niet de overstap maken van blog naar vlog 🙂

 4. Ik persoonlijk denk nu niet dat de blogs echt gaan uitsterven. Allesinds voor mij persoonlijk niet. Ik heb vaak het probleem met vlogs dat maar een bepaald dingetje in de video mij interesseert en alles voor de rest stom is voor mij. Ik lees ook relatief snel dus een vlog is voor mij meestal tijdsverspilling.

 5. Mariska says:

  Denk dat het zeer overdreven is om te zeggen dat er een kans is dat de hele blogcommunity in 1 jaar uitsterft.

  Youtube is momenteel een stuk populairder, de bloghype die er ooit was is overgewaaid. Bloggen zelf verandert ook wel, foto’s staan vaak centraal in artikelen en ‘lange lappen tekst en weinig beeld’ zie ik ook bijna nooit meer op blogs.

  Er zullen vast mensen overstappen op Youtube, maar ik blijf lekker bloggen en denk wel meerderen met mij 🙂

 6. Amy says:

  Hoewel beeld steeds belangrijker wordt, denk ik niet dat blogs minder waard zullen gaan worden. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat blogs zelf al veranderen qua verhouding beeld/tekst, maar ook met het feit dat blogs lezen soms gewoon makkelijker is dan een lange video kijken. Het is ieders persoonlijke voorkeur, dus bloggen zal voorlopig nog wel lekker blijven… ook al is de grote hype van een jaar geleden ofzo nu een beetje weggezakt.

 7. Merel says:

  Interessante vraag, maar denk niet dat bloggen stopt en plaatsmaakt voor vloggen. Hoop het niet ook, want weinig mensen blijken grappig en weten de aandacht vast te houden voor de camera. Dat moet je kunnen en ik denk bovendien dat het per niche verschilt hoeveel toegevoegde waarde zo’n vlog biedt.

 8. Evelien says:

  Ik vind het heerlijk om op de bank te kruipen en YouTube video’s te kijken, maar sommige dingen zie ik toch echt liever terug in een geschreven artikel. Dan kun je het nog rustig nalezen, bekijken etc. Dat vind ik makkelijker dan een video 100x terugspoelen naar het goede stukje. Ik geloof dus niet dat blogs echt uit gaan sterven, maar beeldmateriaal is wel echt heel belangrijk.

 9. Armande says:

  Ik hou ook helemaal niet van vlogs, na 2 seconden klik ik weg. Ik heb er gewoon geen geduld voor om dat hele verhaaltje af te luisteren. Dus doe mij ook maar letters. Die hap ik lekker snel weg. 😉

 10. Marga says:

  Ik ga zeker niet overstappen naar vlogs. Dat is echt mijn ding niet en dat ga je dan merken. Wel probeer ik altijd leuke / mooie foto’s aan ieder blog toe te voegen, want dat spreekt toch aan.

 11. Lisa says:

  Ik moet zeggen dat ik niet zo van de vlogs ben.. ik ben meer van de social media kanalen en dan vooral instagram en pinterest. Ik denk dat de jeugd wel meer van het vloggen is.

 12. Robin says:

  Ik kijk niet veel vlogs, heb daar geen zin en en vind het niet altijd leuk om ernaar te kijken. Ik volg eigenlijk alleen maar Domien Verschuuren en soms Annemerel en Jiami. Ik vind het veel fijner om foto’s te zien en te lezen. Dan kan ik zelf snel er door heen en scannen ipv te ‘moeten’ kijken.

 13. Sharon says:

  Ik denk niet dat daadwerkelijk alles overgaat op vlogs hoor! Merk dat ik zelf soms zelfs een beetje ‘moe’ word van de vlogtrend haha. En dat terwijl ik zelf ook gewoon een YouTube kanaal run! 🙂 Blogs zijn voor mij nog net zo leuk!

 14. Roos says:

  Wat een interessant onderwerp! Persoonlijk moet ik er niet aan denken om mezelf zo op de gevoelige plaat te leggen en mezelf te filmen. Maar ik vind het wél heel leuk om ze van anderen te zien! – Ik hou het liever bij foto’s haha!

 15. Kelly says:

  Ik kijk zelf nagenoeg nooit vlogs, ik heb er weinig interesse in wat andere mensen in hun dagelijkse leven doen, aangezien het vaak toch wel een beetje hetzelfde is als je het meerdere keren kijkt. Daarom vind ik blogs veel leuker. Even snel checken hoe een product is, of even kijken hoe iemand een tof artikel online heeft met de leukste inspiratie. Lekker scrollen, daar houd ik van. 🙂

 16. Els says:

  Mooi stuk! Ik blijf gewoon bloggen al wil ik wel wat meer video’s gaan maken denk ik. Wel alleen als het een toevoeging is. Foto’s maken blij ik gewoon leuker vinden :-).

 17. Marsha says:

  Ik ben zelf niet zo van de vlogs bekijken maar zelden. Dus ik ga zeker niet overstappen, ik hou het gewoon lekker bij bloggen 😉

 18. Nienke says:

  Ik ben vorig jaar al begonnen met video’s naast mijn blog, maar ik ben voorlopig absoluut niet van plan om met mijn blog te stoppen. Ik heb een persoonlijke blog, en over een hoop onderwerpen schrijf ik liever dan dat ik er op video over praat. Daarnaast is schrijven ook gewoon mijn passie, die ik voorlopig niet van plan ben op te geven. Ik vind de combinatie voor mij in ieder geval prima werken 🙂

 19. Lisanne says:

  Vind dit zo interessant om te lezen en over na te denken! Vind jouw schrijfstijl heel prettig lezen ook. Ik geloof zeker dat het bloggen minder wordt, maar ik denk wél dat er nog lang een publiek blijft wat juist ook nog erg blijft houden van blogs. ♥

  • Ja, precies dat. De meeste mensen die reageren beweren geen of bijna geen vlogs te bekijken, terwijl het juist wel erg toeneemt in populariteit. Gek fenomeen.

 20. Bianca says:

  Grappig dat de meeste mensen hier in de comments juist niet van vlogs houden. Wie kijkt ze dan, waar komt die populariteit vandaan? Misschien is het leeftijdsgebonden…? Ik hoop in elk geval dat blogs blijven bestaan en geloof nog steeds dat je je kan onderscheiden als blogger.

  • Dat snap ik ook niet helemaal. Wel leuk om alle reacties van iedereen te lezen en te zien dat het wel speelt, maar de voorkeur voor geschreven teksten blijft.

 21. Elisa says:

  Ik wil de stap wel maken naar het creeëren van video, maar dan geen vlogs. Het lijkt me echt heel leuk om filmpjes te maken, maar dan moet ik eerst investeren in beter materiaal! Filmpjes moeten voor mij wel aanvullend zijn: ik zou nooit de stap maken om geschreven artikels volledig achterwege te laten. Wél moeten die artikels dan in het oog springen door mooie foto’s. Als ik het druk heb, of op mijn werk ben (oeps), vind ik het net handiger om snel door een artikel te scrollen, dan dat ik een heel filmpje moet bekijken…

  Ik lees de laatste tijd ook steeds meer blogposts over bloggers die het hele professionele en uitgekiende van blogs en video’s beu zijn, en die net terug naar de roots willen. Random foto’s posten, hun hart luchten als ze daar zin in hebben. Terug naar de dagboekvorm van blogs, dus!
  Ik denk dus dat de beide gaan blijven bestaan. Er zal altijd een doelgroep blijven die graag schrijft én leest.

 22. Kim Jacobs says:

  Heel erg leuk artikel!! Ik lees je blog altijd met heel veel plezier :). Persoonlijk ben ik sinds begin 2016 gestart met vloggen (i.v.m. mijn zwangerschap). Inmiddels zijn we best groot geworden en vind ik het heel erg leuk om vlogs te maken. Maaaaaaar… Ik zal nooit stoppen met de blog. Ik geloof heel erg in multi channel marketing én ik vind de blog een heel mooi kanaal voor diepgaande onderwerpen.

 23. Kiran says:

  Nee ik ga niet over op vloggen. Ik geloof dat er tegenwoordig publiek is voor zowel blogs als vlogs. Ikzelf ben bijvoorbeeld niet van de vlogs. Ik bekijk ze zelden en ze duren me vaak te lang.

 24. Healthy Travels says:

  Ik ben zelfs pas een maand geleden begonnen met bloggen. Ja, honderd jaar na de meute, terwijl zij al zijn vertrokken naar de wereld van het vloggen. Een risico voor mij ja, maar ik begon vooral voor mijzelf. Omdat ik het even nodig had wat dingen van me af te schrijven. Nu ik daar ineens ook heel veel views op kreeg ben ik zeker niet van plan om te stoppen. Ik ga eens rustig rond kijken in de wereld die jullie de afgelopen jaren voor mij hebben ingericht. Dankjulliewel! xx

 25. Jessica says:

  Ik denk inderdaad dat video steeds belangrijker gaat worden in de blogwereld en ook bedrijven zien steeds meer kansen. Zelf werk ik als freelance tekstschrijver, fotograaf en videomaker en ik vind juist die variatie tussen tekst en beeld heel erg fijn. Dus ik denk / hoop dat het schrijven nog lang niet over is! 🙂

 26. Lisette says:

  Ik zie mezelf niet vloggen! Ik vind het wel super leuk om vlogs te kijken 🙂 maar zie mijzelf niet met een camera in mijn hand rondrennen. Maar wie weet? Ik vind tussen vlogs en blogs ook wel het grootste verschil dat ik een bepaalde schrijfstijl heb, en weet niet hoe dat over zou komen op beeld. Vind het altijd zo leuk dat als je leest mensen hun eigen fantasie los kunnen laten op hoe iets er uit ziet!

 27. Voor mijn gevoel heeft vooral de jongere generatie die ‘kijk-behoefte’. Zelf ook een echte lezer en schrijver, want van origine ben ik journalist. Bij een goed geschreven blog kun je dan namelijk veel makkelijker de info die voor jou belangrijk is er uit filteren.

  Als ik kijk naar TwijfelMoeder – waar ik taboes onder de aandacht breng – denk ik ook dat je zo’n tekst niet opeens door je kamer wil laten knallen. Is soms toch confronterend. Ook zou ik geen anonieme interviews en ingezonden verhalen meer kunnen plaatsen.

  Maar ik denk ook heel praktisch welke jonge moeder leest er tijdens het voeden niet af en toe een blog. Dan wil je ook niet dat je kindje wordt gestoord door het geluid van een vlog.

 28. Bianca Schrijft says:

  Voor mij absoluut geen vloggen. Ik houd er al niet van om in beeld te komen bij een vakantiefilmpje, laat staan bij een vlog, waarbij je vol in beeld bent, etc. Nee, laat mij maar schrijven. Dan maar voor minder mensen, maar dan doe ik wel waar ik van houd en waar ik achter sta.

 29. Jeroen says:

  Blogs zijn dood.
  Riepen we dat in 2010 al niet?
  De een vindt blogs leuk, de ander houdt van video. Voor mij hoeft een vlog niet zo nodig. Ik heb geen zin om minuten lang te moeten kijken naar een pratend iemand. Doe mij maar een lap tekst. Die scan ik eerst even vlot, en dan lees ik hem aandachtig wanneer het de moeite waard is. Beter dan een video van 10 minuten.

  Dus nee, voor mij blijven blogs gewoon vaste prik als bezoeker.
  En als maker… nou… ik heb geen zin in alles wat er bij komt. Laat mij maar lekker verborgen achter mijn toetsenbord zitten. Ik deel mijn gedachten, dat vind ik wel genoeg. Als ik me dan ook nog zorgen moet maken over de belichting, extern geluid, de omgeving waarin ik zit…. pfff… moet er niet aan denken.

Comments are closed.