Zo krijg je meer volgers op Instagram

Zo krijg je meer volgers op Instagram

Het is al vaker aan bod gekomen: social media is enorm belangrijk. Niet alleen als bedrijf, maar ook als persoon en dat wordt vaak vergeten. Veel mensen van mijn generatie die niet werkzaam zijn in de media, hebben vaak geen idee dat social media ontzettend belangrijk is. Toch raad ik iedereen van welke generatie dan ook, aan om aan de slag te gaan met social media. Het is belangrijk voor je carrière. Ben je werkzaam in de media en fungeer je als blogger, PR consultant, online marketeer of influencer? Dan is het nóg belangrijker, want media is je werk. Ik deel een aantal tips om te groeien met Instagram.

Kies voor een persoonlijk profiel

Instagram heeft twee opties: een bedrijfsprofiel en een persoonlijk profiel. Als influencer adviseer ik je om géén bedrijfsprofiel te gebruiken simpelweg om de reden dat je engagement een stuk lager ligt. Dat betekent dat je foto’s door het algoritme minder vaak worden weergegeven waardoor je minder likes en reacties krijgt. Ik heb het zelf geprobeerd en het werkt echt. Je mist hierdoor wel de voordelen van een bedrijfsprofiel (denk aan statistieken), maar er zijn genoeg andere apps die ook je statistieken bij kunnen houden mocht je dat belangrijk vinden.


Post frequent

Tijdens een masterclass over Instagram, heb ik veel geleerd van de Instagram expert Kirsten Jassies. Ze heeft o.a. gewerkt voor de Wildernis in Amsterdam, Linda en NOS en is hierdoor een grote naam in medialand. Ze gaf aan het het belangrijk is om zeer regelmatig te posten als je wilt groeien. Zij had het zelf over 5 tot 7 posts per dag(!). In mijn ogen ietwat veel en daarnaast bijna onmogelijk om zoveel goede content te hebben. Tenminste: ik blog naast een fulltime baan. Hierdoor kan ik alleen in het weekend foto’s maken. Zelf post ik elke dag minimaal één foto en soms twee. Dat hangt ervan af.

Gebruik hashtags, plaatsbepaling en tag bedrijven

Het gebruik van hashtags is nog steeds belangrijk. Niet alleen omdat mensen kunnen zoeken op bepaalde hashtags, het zorgt ook dat je zelf vindbaar bent. Ook het gebruik van plaatsbepaling is essentieel. Als mensen op zoek zijn naar een mooi strand, doen ze dat vaak via Instagram. Heb je de plaatsbepaling gebruikt, dan kunnen mensen je daar vinden en eventueel volgen. Ben je ergens gaan lunchen of draag je kleding van diverse merken? Tag die bedrijven. Er bestaat altijd een kans dat de foto ge-repost wordt, wat uiteraard voor zorgt dat je bij een nieuw publiek onder de aandacht komt en wie weet ook nieuwe volgers krijgt.

Instagram support groepen

Sindskort schieten Instagram support groepen als paddestoelen uit de bodem. Simpel gezegd: het is een groep van maximaal 15 mensen die met elkaar in een chat zitten en reageren op elkaar foto’s. Dit zorgt ervoor dat de engagement rate verhoogd wordt, waardoor bedrijven bereid zijn meer te betalen. Naast deze groepen is het ook belangrijk om actief te reageren en te liken op andere foto’s, omdat dat nu eenmaal ervoor zorgt dat mensen je ook sneller gaan volgen.Gebruik van filters voor een mooie feed

Er bestaat veel onwetendheid over het gebruiken van filters. Veel mensen weten niet wat de mogelijkheden zijn die filters bieden. Ik adviseer om gebruik te maken van andere apps voor het beste resultaat. Een aantal voorbeelden om je foto’s in te bewerken zijn VSCO, Snapseed, Planoly en Afterlight. Uiteraard zijn er nog veel meer apps. Het doel is namelijk het creëren van een mooie feed.

Ik heb gemerkt dat lang niet iedereen die actief is op Instagram het nut in ziet van het gebruik van extra apps om je foto’s te bewerken en het hebben van een mooie feed. Zelf bewerk ik altijd mijn foto’s, maar mijn feed is bij lange na niet perfect. Toch zijn er genoeg mensen die begrijpen hoe het moet. Een voorbeeld van mooie feeds zijn Beauty by Denise en FleurSophia. Je moet niet vergeten dat zodra mensen (of bedrijven) je Instagram profiel bekijken, dit slechts een fractie van een seconde is. Om een goede indruk te geven, is het belangrijk dat je een mooie feed hebt. Niet voor niets dat ze beide meer dan 10K volgers hebben. Als je écht wilt groeien, moet je ook meer dan twee uur per dag besteden aan Instagram. 

Perfectionisme

Alles wat je doet op Instagram moet goed zijn. Twijfel je over de kwaliteit van een foto? Post hem dan niet. Zorg iedere keer ervoor dat het beeld past bij de andere foto’s die je al gepost hebt. Met de app Later kun je zien op de foto ‘past’ bij de rest. Zorg dat je consistent gebruik maakt van dezelfde filter voor de mooiste feed.Interactie: Instagram Stories en Instagram live

Naast het posten van foto’s kun je nog veel meer doen met Instagram. Denk aan Instagram Stories en Instagram live. Interactie is een belangrijke sleutel tot succes. Je volgers leren je kennen en kunnen een band opbouwen. Zorg dat je regelmatig iets leuks deelt of een vraag stelt.

Don’t – Volgers kopen of een volg- ontvolg spelletje

Helaas gebeurt het zeer regelmatig: mensen die volgers gekocht hebben. Geloof mij, er zijn heel veel mensen die volgers gekocht hebben. Veel meer dan je denkt. Je ziet het al snel aan de engagement rate. Dit ligt opeens een stuk lager, want neppe volgers reageren niet of versturen rare reacties die niet kloppen. Heeft iemand bijvoorbeeld 10.000 volgers en gemiddeld 1o0 likes per foto? Dan is de engagement rate erg laag. Je weet het nooit zeker, maar er zijn genoeg foefjes waarmee je het kunt testen.

Een andere tool die veel gebruikt wordt is het volgen en ontvlogen van mensen in de hoop dat de mensen het profiel gaan terugvlogen. Ik kan je vertellen dat het extreem irritant is en er zijn nog veel meer mensen  die dat net zo vervelend vinden als ik, dus doe het niet.

Zo. Het artikel is een stuk langer geworden van verwacht. De komende weken deel ik tips om te groeien met je Facebook pagina, Pinterest en Twitter. Mocht je ondertussen nog wat meer willen lezen? Hier vind je een interessant artikel over de ontwikkelingen van social media in 2017. Nieuwsgierig naar mijn Instagram? Je kunt mij hier volgen.

Mocht je ergens nog een vraag over hebben, of wil je advies ontvangen over Instagram? Schroom dan niet en neem contact met mij op via de contact pagina.

Wat vind jij het leukste aan Instagram?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

33 comments

 1. Denise says:

  Ah Dionne, zo lief dat je mij genoemd hebt in dit artikel! Echt een eer! Ik vind Instagram inderdaad echt heel erg leuk en besteed er veel tijd aan, dus extra leuk om zo in het zonnetje gezet te worden <3

 2. Rowan says:

  Wat een leuke tips! Bedrijven en merken taggen doe ik eigenlijk pas sinds kort. Ik ga proberen stories wat vaker te gebruiken, dat vergeet ik nu dus altijd! 😉

 3. Wat een leuke tips! Ik merk inderdaad dat als ik regelmatig foto’s plaats, meer volgers krijg. De laatste weken ben ik behoorlijk gegroeid, fijn! Maar ik moet wel zeggen dat ik de volg-ontvolg-spelletjes helemaal zat ben!!

 4. Mooi artikel heb je er van gemaakt! Ik gebruik altijd hetzelfde filter, maar toch is mijn feed niet altijd even mooi haha. Ik vind 5-7 foto’s per dag echt teveel en irritant. Als mensen dat heel vaak doen, ontvolg ik ze.

 5. Sylvia says:

  Handig artikel! Ik ben ook zo klaar met volgen ontvolgen.. Ook jammer als je zelf veel tijd aan mensen besteed reacties en likes en nooit wat terug krijgt?

 6. Darina says:

  Goede tips en vooral van het bedrijfsprofiel. Ik dacht juist dat het handig zou zijn als influencer. HIer ga ik zeker iets mee doen!

 7. Benthe says:

  Interessante nieuwe inzichten! Pfoe, 5-7 foto’s per dag vind ik inderdaad ook heel veel! Ik maak net als jij de foto’s in het weekend, dus dat gaat me vrees ik niet lukken. Maar ik merk dat wanneer ik elke dag foto’s post en de juiste hashtags gebruik, het ook wel redelijk strak vooruit gaat ?

 8. Romy says:

  Wat een fijne tips! Dat van een bedrijfsprofiel/persoonlijk profiel wist ik niet. Ik heb juist laatst een bedrijfsprofiel aangemaakt. Ik ga me er eens in verdiepen.

 9. Judith says:

  Interessant artikel. Ik ga hem delen met mijn blogteam! Ik kijk uit naar je volgende artikelen over social media!

 10. Ayla says:

  Leuke tips allemaal! Ik heb toevallig vanochtend mijn bedrijfsprofiel uitgezet omdat ik echt een beetje sip werd van de engagement de laatste tijd. Mijn account is al niet zo groot, en dan ineens echt superweinig reacties krijgen werkt niet erg bemoedigend.

 11. Renske says:

  Wat een interessant en nuttig blogje, Dionne! Zelf vind ik het niet heel belangrijk om passende foto’s te hebben, aangezien ik daar gewoonweg het talent niet voor heb, haha. Ik vind het wel héél leuk om bij andere Instagrammers hun perfecte feeds te bewonderen! Die app Later heb ik gelijk gedownload, echt handig!

 12. Frauke says:

  Wat een geweldige, onwijs interessante tips — bedankt daarvoor! Het viel mij enorm op dat het aantal likes op foto’s de laatste tijd was verminderd en nu ik je puntje over bedrijfsprofiel vs. persoonlijk profiel lees snap ik meteen waarom! Ik heb het gelijk teruggezet, ben benieuwd of ik verschil merk. Die app Later is ook een goeie! Ik vind het trouwens zooooo jammer dat zoveel mensen volgers hebben gekocht, sommige aantallen zijn echt niet realistisch. Verpest voor mij het Instagram-landschap een beetje. Stom! X

  • Wat fijn om te horen dat je er iets aan hebt. Dat was ook mijn doel. Al die nepvolgers vind ik ook erg jammer en ik moet eerlijk toegeven dat ik het hierdoor soms ook minder leuk vind.. Maar het stomme is dat je er niets aan kunt doen..

 13. Mylène says:

  Serieus? Bedrijfsprofiel zorgt voor minder engagement? Oh mannn dat zou een hoop verklaren haha. Misschien dat ik het even uitzet om uit te proberen. enne, 5-7 posts per dag is echt veel te veel hoor. Volgens mij vindt niemand het leuk als iemand de hele dag door foto’s post. En waar haal je zelf dan al die content vandaan haha

 14. Mandy says:

  Wat een goede tips! Van het persoonlijke profiel wist ik niet, ga het gelijk omzetten! Het volg ontving spel, zo irritant. Je weet van te voren al wie je weer gaaf ontvingen. Jammer dat mensen zo aan volgers willen komen.

 15. Jessica J. says:

  Goede tips, alleen vind ik die Instagram support-groepen redelijk belachelijk. Je krijgt dan reacties van mensen die reageren omdat ze ‘moeten’ reageren en ze er iets voor terugkrijgen. Geef mij dan maar reacties van mensen die echt wíllen reageren.

 16. Bianca says:

  Los hiervan werken nu ook steeds meer mensen met apps zoals Instagress. Deze zet geen rare comments onder foto’s maar jij stelt de text zelf in. Je kiest uit onder welke # de text moet komen te staan en de app comment en volgt automatisch mensen met de # die jij kiest. Het werkt wel maar ook niet super. Hetzelfde met likes. Dus # gebruiken levert ook spam op. Als jij bijvoorbeeld #RTL4, #cadeau of #bigbrother aangeeft als # dan geeft het die posts een like vanuit jou account. Helaas gaat hierdoor de intresse om Instagram te gebruiken sterk naar beneden. Want het is toch allemaal fake. Binnenkort ga ik hier ook over schrijven maar daarvoor moet ik hem eerst 1 maand gebruiken. Ik kreeg het advies om deze te gebruiken van een marketingbureau. Om zo geen verkeerde volgers te krijgen en mij op de juiste doelgroep te richten. Het ontvolgen van mensen moet helaas ook af en toe want je hebt als je niet genoeg volgers hebt mensen ontvolgen om weer nieuwe mensen te kunnen volgen.

  Als ik mijn 10k volgers heb dan stop ik mwt alle apps. Dan ga ik de 10k volgers vermaken met mijn likes en vanuit daar verder werken.

  Ik heb mijn Engelse account op business staan want het blijft gewoon een business. Ik weet dus niet of het langzamer gaat. Mijn Nederlandse laat ik op persoonlijk staan. Kijken hoe het daar mee gaat. Alleen een NL doelgroep krijgen kost meer tijd maar de volgers blijven wel langer.

  Inderdaad, 2 uur per dag is wel wat je nodig hebt om 1 account te onderhouden. Daarom zou een baan zoals een instagram account onderhouden toch wel 600 euro moeten betalen. Je bent 7 dagen in de week bezig als je het goed wilt doen.

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie, leuk!

   Instagress is inderdaad gruwelijk irritant en ik kan mij niet voorstellen waarom je dat zou willen. Helaas werkt het in de praktijk niet zo dat je al die uren ook uitbetaald krijgt. Alleen als je echt heel groot wordt, kun je er wel bakken geld mee verdienen.

 17. Cynthia says:

  Goede en praktische tips! Wat ik zo leuk vind aan instagram, is dat mijn blog er zo van groeit. Dat had ik nooit gedacht! Ik krijg vaak uitnodigingen van bedrijven, wat ik als potentiële kans zie.

 18. Eline says:

  Praktische tips, bedankt! Ik ben sinds kort terug wat actiever op instagram en merk inderdaad veel verschil. 5 à 6 posts per dag behaal ik niet want naast het bloggen en andere hobby’s wil ik ook tijd maken voor mijn gezinnetje zonder constant op het schermpje te kijken. 😉

 19. Sabine says:

  Wat een interessant artikel! Ik heb voor beide accounts die ik beheer een bedrijfsprofiel, inderdaad met name vanwege de statistieken. Nooit geweten dat dit invloed zou hebben op mijn aantal likes en comments. Persoonlijk post ik het liefst 1-2 foto’s per dag en vind ik 5 of meer echt veel te veel. Wel jammer dat er steeds meer volgers gekocht worden en programma’s gebruikt worden voor automatische reacties. Het haalt voor mij soms de lol er een beetje af. Ik doe er dan ook niet aan mee maar merk daardoor dat ik wel een mooie betrokkenheid heb van mijn volgers. Ik houd je blog in de gaten!

 20. Kim says:

  Wauw 5 tot 7 foto’s, good lord.. dat is voor mij echt te veel en inderdaad zoals hierboven ook genoemd word, irritant haha! Super fijn artikel. Ik heb inderdaad een bedrijfsprofiel. Ik had geen idee dat dit in de weg kon staan. Snel aanpassen dus!

 21. Esra says:

  Super handige tips, maar 5 tot 7 foto’s is alleen leuk als je op vakantie bent. Ik merk zelf ook inderdaad dat je elke dag wel een foto moet plaatsen om je volgers te behouden.

 22. Eva says:

  Heel goed artikel! Ik heb zelf een illustratie Instagram en merk dat het de laatste tijd veel lastiger is om te groeien. Ik heb gelukkig geen bedrijfsprofiel, dat voelt ook niet goed aangezien mijn tekenstijl ook persoonlijk is 🙂 Ik ga proberen meer te reageren en bij zo’n groep te gaan!

 23. Goede tips! Ik heb direct mijn account teruggezet naar persoonlijk. Wauw 5-7 keer per dag? Ik vind het al lastig om één mooie foto per dag te plaatsen. Misschien ben ik ook iets te kritisch.

Comments are closed.