10 ergernissen in een studentenhuis

10 ergernissen in een studentenhuis

Een hele tijd geleden introduceerde ik een rubriek mijn studentenleven waar ik allerlei soorten struggles van het studentenleven met jullie deelden. Ondertussen heb ik mijn studentenleven alweer een halfjaar geleden vaarwel gezegd. Toch woon ik nog steeds in een studentenhuis, daarom leek het mij leuk om de top 10 van de meeste ergernissen uit een studentenhuis te delen. Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

1. Dat je trek hebt en denkt lekker uitgebreide te gaan koken
Uh-uh. Daar gaat het mis. Je woont in een studentenhuis waardoor het nogal vaak voorkomt dat je moet wachten totdat de keuken vrij is. Daarnaast moet je ook vooral hygiene vriendelijke keuken verwachten, want je woont immers in een STUDENTENhuis. De meeste studenten houden niet zo van schoonmaken. 

2. Mannen die hun grote behoefte op de wc doen als er mensen staan te douchen
Moet ik hier nog iets aan toevoegen?! Ik snap dit gewoon niet. Het heeft te maken met fatsoen, maar blijkbaar denkt niet iedereen hier zo over. Ik vind het walgelijk als ik mij lekker sta te douchen en er opeens een vieze walm langs komt. Bah!

3. Huisgenoten die het niet zo nauw nemen met het schoonmaken en schoon houden van het huis
Tsja, dit weet je natuurlijk als je in een studentenhuis gaat wonen. Maar toch. Het is een kleine moeite om alleen je eigen zooi achter je kont op te ruimen, maar in de praktijk staat het hele aanrecht vol met verpakkingen, oud papier, vieze borden en ga zo maar door. 

4. Het volduwen van de prullenbak en hem vervolgens niet leegmaken en hem laten staan
Hoe de gemeenschappelijk prullenbak toch iedere keer volraakt, is een groot mysterie. Want niemand zegt er afval in te duwen en toch raakt de zak enorm vol. De zak wordt zo volgestopt dat hij heel erg gaat stinken, uiteindelijk gaat lekken en daardoor vast beschimmeld raakt aan de grond. Heel vies!

5. Andermans spullen gebruiken, maar vervolgens niet schoonmaken en rond laten slingeren
Uch, dit is één van mijn grootste ergernissen. Ik vind het prima als iemand mijn spullen gebruikt, maar was het af en zet de spullen terug. Helaas hanteert niet iedereen deze regel en heeft ook niet iedereen dezelfde normen en waarden. Daardoor komt het nogal vaak voor dat ik weer eens een pan kwijt ben en hem terugvind op het afwasrek. 

6. Dat je zin hebt in de pizza die je vorige week kocht, maar thuis erachter komt dat iemand anders hem opgegeten heeft
Ook dit is een grote irritatie. Blijf van andermans spullen af. Punt!

7. Dat je op de wc erachter komt dat AL het wc papier op is en niemand de moeite genomen heeft om nieuw wc papier te halen
Als je ziet dat het wc-papier bijna op is, geef dan een seintje in de groepsapp en zorg dat iemand verantwoordelijk wordt om even nieuw wc papier te halen. Alleen het is niemand zijn verantwoordelijkheid, dus gelukkig heb ik back-up rollen op mijn kamer. 

8. Je schrikt niet meer van het brandalarm, aangezien het nogal regelmatig afgaat 
Je vindt het normaal dat er regelmatig brandweermannen in vol ornaat door het studentenhuis lopen, want ja die komen toch bijna elke maand. Het erge is, stel dat er wel een keer brand is, schrik je minder snel en kom je minder snel je bed uit, omdat je weet dat het meestal toch loos alarm is.. 

9. Een douche putje die elke drie maanden verstopt is
Niets is viezer dan dat je opeens met je voeten in een soort van bad staat in de douche. Het afvoerputje slikt weer eens weinig water, waardoor de douche veranderd in een bad.

10. Geluidsoverlast
Lig je eindelijk lekker te slapen, wordt je wakker voor een dronken huisgenoot die nogal lomp loopt of het leuk lijkt om te bellen aan de deurbel. Of je denkt op een zaterdagavond lekker op tijd naar bed te kunnen gaan. Uh-uh. Nee. Je kunt wel naar bed, maar vergeet niet dat het een studentenhuis is waar het weekend nogal vaak feestjes gegeven worden. 

Behalve deze bovenste ergernissen, is het natuurlijk ook heel gezellig om in een studentenhuis te wonen. Ik woon er al ruim vier jaar en ik zou mijn tijd hier absoluut niet willen missen. Alleen nu ik werk, merk ik dat het soms wel een beetje gaat botsen. Daarom is het denk ik tijd om het studentenhuis te verlaten.

Heb jij ook in een studentenhuis gewoond?
Volg mij op BloglovinInstagramFacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

17 comments

 1. Dina says:

  Hahhaa de vuilniszak zo volduwen en dan niet uit de prullenbak halen komt me bekend voor. Soms is het zelfs zo erg, dat als we de vuilniszak er dan uithalen, er een scheur in zit omdat hij al veel te zwaar is geworden. :')
  Maar goed, verder zwaar schoonmaakverslaafd hier, dus de andere taferelen zal je bij ons thuis niet tegenkomen. 😛

 2. Daphne says:

  Ik herken er zeker een aantal! Ik woon alleen met meisjes maar eentje doet niks in het huishouden en is vooral erg goed in puntje 4 en 5. Ik hoop dat ze gaat verhuizen haha. Want mijn andere huisgenoot en ik doen wel echt moeite om de boel netjes te houden.

 3. Sonja says:

  Ja, zéker herkenbaar! De afwas is nog altijd een discussiepunt en het is mega irritant als je net zin hebt in iets dat je in de koelkast hebt liggen, en het opeens op blijkt te zijn. Al moet ik zeggen dat ik in een fijn huisje leef waar iedereen meestal gewoon lief voor elkaar is en rekening met elkaar houdt 🙂

 4. Alexa Op 't Land says:

  Ik zal maar niet zeggen hoe de prullenbak er momentel bij ons uitziet volgens mij zit er gene eens een zak is maar de mensen die hier wonen zijn zo fucking lui dat ze hem er niet uithalen .Ik ga het ook niet mer doen helemaal klaar mee en dan de afwas die gewoon in de gootsteen wordt gepleurd of eeuwig in het droogrek staat.. Heel irritant

 5. Jorinde says:

  Ohh wat erg! Ik herken mijzelf (en ons huis) in alle tien de punten ongeveer. Hahah! Afwas die er een week staat van een huisgenoot.. Prullenbakken die niet leeggemaakt worden… Story of my (student) life! Soms ben ik wel toe aan een eigen plekje!

 6. Manon Boerakker says:

  Daarom wil ik ook niet in een studentenhuis wonen! haha ik erger me aan rommel en alles en wil graag me dingen privé hebben

 7. Mariska says:

  Als iemand je eten eet, dat vind ik zo erg! Ik douche sowieso met de deur op slot. Niemand heeft business in de badkamer te zoeken en niemand gaat naar de wc wanneer ik in de badkamer ben xD

 8. Wow ik vind werkelijk élke ergernis héél irritant! Ik vind hygiëne en opruimen zo belangrijk en dat doen inderdaad veel studenten NIET!

  Leuk artikel! 😀

  Liefs Astrid (Timeless Elegance)

 9. Svenja says:

  Oei, als ik dit zo lees ben ik blij dat ik nooit in een echt studentenhuis heb gewoond haha. Ik ben zo blij dat de keuken en de badkamer lekker voor ons zelf zijn!

 10. Daniëlle Vanilles says:

  Hahha, heel herkenbaar! Ik zit niet op kamers, maar ik heb al heel veel verhalen van vrienden gehoord over studentenhuizen haha!

 11. Jolet says:

  Ik heb er eigenlijk vrij weinig last van. Mijn huisgenoten maken altijd goed schoon want we hebben daar goede afspraken van. En soms staat het aanrecht wel vol met afwas, maar daar heb ik niet heel erg veel last van. Wat dat betreft heb ik het best goed!

 12. Ysanne says:

  Haha aai, ja heel herkenbaar! Ik werd er altijd helemaal gek van dat de keuken dan weer vies was, nadat ik een uur stond te schrobben. Zucht. Gelukkig woon ik nu ook samen met mijn vriend haha.

 13. Rosanne says:

  Haha super grappig!
  Wel echt slim om een back up stash te hebben van wc rollen.
  Wil ik na het lezen van dit artikel nog wel op kamers? 😉

 14. Benthe says:

  Haha, herkenbaar!! Ik ben nu 2,5 jaar ‘van kamers af’ en mis het nog zo onwijs erg, dus dacht toen ik alleen je titel las: “Huh, ergernissen?” Maar inderdaad, vooral de maanden voordat ik ging samenwonen ergerde ik me ook wel aan een paar van bovenstaande dingen. Al woonde ik wel alleen met meisjes, dat scheelde denk ik wel. En we hadden een aparte douche en wc hihi. Maar alsnog leuk om te lezen!

Comments are closed.