5 manieren om productief te werken

5 manieren om productief te werken

Het liefst zijn we de hele dag productief en is aan het eind van de werkdag onze to-do lijst leeg. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Zit je net lekker te werken, word je gebeld door een klant met een brandende vraag. Waardoor je vervolgens snel een brandje moet blussen en daardoor helemaal uit je focus moment bent. Ook social media, je telefoon en natuurlijk je e-mail zijn grote struikblokken als je productief wilt werken. Daarom vind je in dit artikel 5 manieren om productief te werken.

Ga voor focus uren

Wist je dat succesvolle mensen vaak werken met focus uren? Recent volgde ik een cursus via Charlotte van ’t Wout over productiviteit en daar kwam dit onderwerp ook aan bod. Zij begint haar werkdag standaard om 5.00 of het nu winter of zomer is. Van 5.00 tot 8.00 zijn haar focus uren. Ze checkt geen mail, social media of berichten op haar telefoon, maar gaat meteen aan de slag met de belangrijkste taken van haar to-do lijst.

Hierdoor kan ze in drie uur tijd heel gefocust werken en is ze mega productief. Na wat onderzoek, blijkt dat veel succesvolle mensen werken met focus uren.

Maak een to-do lijst voor de dag erna

Het werkt sowieso veel beter om op de ‘ouderwetse’ manier to-do lijstjes te maken. Zodra je iets opschrijft, is het uit je hoofd wat zorgt voor meer rust op het moment zelf. Echter is het ook zo dat dingen die je opschrijft, je veel beter onthoudt, dan wanneer je het typt.

Dus ga op zoek naar mooie schrijfwaren, fancy notitieboekjes en fijne deskplanners, zodat je al je taken, plannen en dromen daarin opschrijft. Het is namelijk veel leuker om to-do lijstjes te maken in een mooi notitieboekje met een fijne pen, dan in een oude kalender van 10 jaar terug.

Wat ook goed werkt, is om aan het eind van je werkdag alvast een to-do lijst te maken voor de volgende dag, zodat het uit je hoofd is en je in de avond je werk makkelijker los kan laten.

Plan pauzes in

Niemand kan acht uur achter elkaar gefocust werken. Het is daarom slim om af en toe even een break te nemen. Ga even iets heel anders doen of juist helemaal niets. Ga een rondje lopen voor wat frisse lucht, ga een boek lezen, maak een praatje met je collega’s of pak een moment van rust.Zet al je notificaties uit

Sinds een aantal weken heb ik ál mijn notificaties op mijn telefoon uitgezet en ik kan je vertellen dat het een hele fijne verandering is. Om productief te werken, is het van essentieel belang om al je notificaties op je computer uit te hebben staan. Dus sluit ook je mail af.

Als je een document moet uitwerken, kan het ook helpen om de wifi tijdelijk uit te zetten. Om niet in de verleiding te komen, is het slim om je telefoon tijdelijk aan de kant te leggen, zodat niemand je kan storen als je gefocust aan het werk bent.

Zorg goed voor jezelf

Dit is minstens zo belangrijk om productief te werken. Als je slecht geslapen hebt of de dag ervoor vijf wijntjes hebt gehad, is het natuurlijk niet gek dat je niet productief kunt werken. Zorg daarom goed voor jezelf. Ga regelmatig sporten, neem genoeg pauzes, eet en drink gezond en weet wanneer je moet rusten.

Het is belangrijk dat die balans tussen werk en privé op orde is. Ook dit is een succesfactor van veel succesvolle mensen.

Wat vind jij fijne manieren om productief te werken?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.