8 tips om duurzaam te reizen

8 tips om duurzaam te reizen

Steeds meer mensen worden zich bewust dat ‘zomaar’ de wereld rondreizen of simpelweg met het vliegtuig op citytrip gaan, eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor de natuur. Een groot deel van de mensen realiseren zich wat voor een ecologische voetafdruk ze achterlaten. Want voor een weekendje Berlijn kun je net zo goed de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Om je een handje te helpen wat je nog meer kunt doen, vind je in dit artikel 8 tips om duurzaam te reizen. Kijk je mee?

1. Pak zo min mogelijk het vliegtuig

Met een vliegtuig kun je de hele wereld overreizen. Je stapt in en binnen een paar uur, kun je al zo’n beetje aan de andere kant van de wereld zitten. In 3,5 uur ben je van Eindhoven in Marrakech en waan je jezelf in een hele andere wereld. Of je nu op zoek gaat naar jezelf in Thailand of je besluit te backpacken in Australië, de kans is groot dat je geen directe vlucht hebt, waardoor je voetafdruk alleen maar groter wordt. Dit is de beste tip om duurzaam te reizen.tips om duurzaam te reizen

2. Reis met alternatieve vervoersmiddelen

Er zijn nog genoeg andere opties om te reizen. Denk eens aan de trein. In Europa kun je prima Interrailen. Je koopt online een treinkaart voor één land of heel Europa en je kunt voor een leuk bedrag heel Europa doorreizen met de trein. Ik heb zelf vorig jaar door Oost-Europa gereisd met de trein en het is écht een aanrader.

Heb je al eens gedacht aan een fietsvakantie? Je kunt met een normale fiets op vakantie gaan, maar door de komst van de elektrische fiets kun je nog meer kilometers afleggen. Gemiddeld kun je met een ‘normale’ fiets zo’n 16,9 km per uur afleggen, terwijl je met een elektrische fiets als snel gemiddeld zo’n 24,7 km per uur kunt afleggen. Mocht je denken, een e-bike is toch hartstikke duur? Ga op zoek naar een goedkope elektrische fiets, er zijn er namelijk meer dan je denkt.

Wil je een elektrische fiets kopen? Online vind je heel veel opties, dus het is verstandig om eerst op onderzoek te gaan waar je precies naar op zoek bent.

Ga liften

Wat uiteraard ook nog mogelijk is, is liften. Ook een manier om duurzaam te reizen. Misschien niet de meest voor de hand liggende optie, maar zo leer je wel veel mensen kennen én het zorgt voor avontuur. Ook kun je reizen met het openbaar vervoer of bijvoorbeeld de Flixbus.

Kano vakantie

Liever iets heel anders? Een kano vakantie in Zweden is ook een duurzame manier van reizen. Je kan tegenwoordig met de trein vanuit Nederland naar Zweden om vervolgens een prachtige vakantie te beleven vanuit je kano.

3. Maak gebruik van de deeleconomie

We leven in een tijd waarin het economisch gezien goed gaat, dus waarom zou je je eigen stukje geluk niet delen met andere mensen? Het is beter voor het milieu én daarnaast is het ook veel leuker om locals te ontmoeten en te proeven hoe zij leven. AirBnB is het grootste voorbeeld van de deeleconomie. Andere voorbeelden zijn BlaBlaCar (auto’s delen), Nightswapping (delen van je huis; eigenlijk hetzelfde als AirBnB), Camptoo (caravan delen) of Home stays.

4. Maak geen gebruik van dieronvriendelijke attracties

Ga niet op kamelen, ezels of andere dieren zitten en ga ok niet naar shows waarin dieren als circusartiesten dienen.

5. Wees zuinig

Als je op vakantie gaat, is het slim om je eigen waterfles mee te nemen die je vervolgens vult met een grote fles, zodat je niet iedere keer een kleine fles met water hoeft te kopen. Wees ook zuinig met eten en drinken en voorkom dat het bederft en je het weg moet weggooien. Neem ook altijd een canvas tas mee, zodat je geen plastic tas nodig hebt als je iets shopt. Wees ook zuinig met water; douche niet te lang en verspil geen water.

6. Eet lokale gerechten

Als je op vakantie gaat naar een ander land, is het juist leuk om nieuwe, andere gerechten te proberen die je normaal niet eet. Als je een Italiaans gerecht wilt eten wanneer je in Thailand bent, moet je rekening houden met het feit dat spullen moeten worden ingekocht en vaak lange afstanden maken wat weer slecht is voor het milieu.

7. Maak gebruik van duurzame reisorganisaties

Vind je het fijn om via een reisorganisatie te reizen? Prima! Let dan wel op dat je boekt via een duurzame reisorganisatie. Als je Googlet vind je talloze mogelijkheden. Een aantal voorbeelden zijn Shoestring, Koning Aap en Footprint travel. Ook dit is een handige tip om duurzaam te reizen.

8. Ga voor slow travel

Het is veel beter om één keer lang op vakantie te gaan, dan vier keer een weekendje weg. Probeer daar dan ook op te letten als je een vakantie boekt.

Wat zijn jouw ultieme tips om duurzaam te reizen?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

One comment

Comments are closed.