Aan de slag als digital nomad? 6 tips!

Aan de slag als digital nomad? 6 tips!

Werken als digital nomad is voor veel mensen een grote droom. Wie wil er nu niet werken vanaf een zonnig oord? Het weer in Nederland laat ons regelmatig in de steek. Ondertussen kan ikzelf ook beamen dat werken als digital nomad inderdaad één groot feest is. Waarom? De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, het wonen en werken in een land met een beter klimaat en het avontuur. Mijn eerste trip als digital nomad zit er bijna op; na ruim drie maanden ga ik Barcelona binnenkort weer verruilen voor Nederland. Maar dit smaakt naar meer. Wil je ook aan de slag als digital nomad? 6 tips!

1. Stap uit je comfort zone

Werken als digital nomad vergt niet alleen lef, maar je moet ook het vertrouwen van je klanten winnen vóór je naar het buitenland gaat. Je huidige klanten moeten erop vertrouwen dat je exact hetzelfde werk blijft leveren ondanks dat je opeens duizenden kilometers verderop zit.

Het is veel comfortabeler om voor een baas te blijven werken en veilig in Nederland te blijven wonen. Maar als aan de slag gaan als digital nomad écht jouw droom is, dan is die sprong in het diepe het dubbel en dwars waard. Natuurlijk is het eng om je vaste baan vaarwel te zeggen en je veilige thuisbasis achter je te laten, maar de ervaring van wonen en werken in het buitenland is zoveel mooier en het levert je als persoon (en als werk) heel veel op.

2. Creëer een nieuwe vriendengroep

Een groot struikelblok als mensen nadenken om aan de slag te gaan als digital nomad, is eenzaamheid. En dat snap ik. Toen ik in februari naar Barcelona verhuisde, kende ik letterlijk NIEMAND. Prioriteit nummer één was dan ook het maken van nieuwe vrienden. En dat was super easy!

In elke grote stad vinden wekelijks meet-ups plaats waar je als nieuweling naartoe kunt om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast heeft elke grote stad wel een Facebookgroep voor expats. Plaats meerdere keren een oproep om nieuwe mensen te leren kennen en spreek met een aantal mensen af. En ja, dat is super eng. Uiteten met mensen die je nog nooit hebt gezien. Natuurlijk is er niet elke keer een klik, maar uiteindelijk levert het je wel nieuwe vrienden op.

Word in korte tijd heel close

Zelf heb ik dit ook gedaan; in de eerste en tweede week had ik diverse etentjes en andere gezellige activiteiten gepland om nieuwe mensen te leren kennen en met resultaat: in de derde week heb ik iedereen die ik individueel had leren kennen bij elkaar gebracht en wat bleek? We zijn een hele hechte internationale vriendengroep geworden. Zó leuk! Zo zie je maar wat out of je comfort zone met je doet…

3. Bescherm je eigendommen

Zodra je naar het buitenland gaat, is het verstandig om je eigendommen zoals je laptop, telefoon, paspoort, bankpas en andere belangrijke papieren goed te beschermen. Huizen zijn vaak niet zo goed beveiligd als in Nederland en je kunt je niet veroorloven dat je laptop gestolen wordt, want dan kun je niet meer werken…

Het is verstandig om te investeren in laptop covers en hoezen, aangezien je veel gaat slepen met je laptop als je aan de slag gaat als digital nomad. Laptops zijn duur en het is ‘je alles‘ als je werkt als digital nomad, dus een goede bescherming door middel van een laptop cover of een hoes, is zeker gewenst.

4. Houd rekening met tijdsverschillen

Het is slim om rekening te houden met eventuele tijdsverschillen. De klant is immers koning en verwacht dat je bereikbaar bent.

5. Zorg voor voldoende werk

Naar een ander land gaan om aan de slag te gaan als digital nomad is leuk, maar uiteraard moet je wel genoeg opdrachten hebben. Anders ga je je vervelen en kan het zijn dat je niet uitkomt qua kosten. Mocht je wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van nieuwe opdrachten, dit zijn vijf tips om aan nieuwe opdrachten te komen.

6. Voorkom dat je in Nederland kosten hebt

De laatste, maar o zo belangrijke tip: zorg je dat geen kosten hebt in Nederland. Zelf verruilde ik Nederland voor Spanje, maar omdat ik 1,5 jaar geleden een huis heb gekocht met mijn vriend (die overigens in Nederland bleef), moest ik de afgelopen maanden mijn deel van de hypotheek en gemeentelijke belastingen betalen en de huur van mijn kamer in Barcelona. Een dure bedoening kan ik je vertellen. 😉

Daarom was ik de afgelopen maanden extra voorzichtig met mijn laptop en ik neem hem overal mee naartoe in een laptophoes, want ik kan mij nu zeker weten geen nieuwe laptop veroorloven.

Wat is jouw ultieme tip als je aan de slag wilt als digital nomad?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

2 comments

  1. Anna says:

    Wat een fijne tips! Vooral de zesde tip lijkt mij heel erg belangrijk, zeker iets om over na te denken!

Comments are closed.