Budgetteren voor beginners: 5 tips

Budgetteren voor beginners: 5 tips

Weten wat er elke maand inkomt en wat er elke maand uitgaat. Het klinkt heel simpel, maar toch blijkt in de praktijk dat mensen hier moeite mee hebben. Want hoe begin je met budgetteren? Waar moet je allemaal opletten? Daarom geef ik 5 tips over budgetteren voor beginners.

Wat is budgetteren?

Budgetteren is een manier om overzicht te krijgen in je financiën. Je houdt precies bij wat er elke maand binnenkomt, maar ook wat er elke maand uitgaat. Als je ziet dat er een disbalans is (je geeft meer geld uit dan erin komt), kun je daarmee aan de slag en zorgen dat daar verandering in komt.

Tip 1: pin alles

Budgetteren is eigenlijk heel simpel. De allereerste tip is: pin alles. Oftewel zorg dat je een maand lang al je uitgaven pint, zodat je aan het eind van de maand een compleet overzicht hebt van je kosten.

Je kunt anno 2020 overal pinnen, zelfs op de wc bij een tankstation. Het kost niets extra’s om kleine bedragen te pinnen en voor het overzicht is het veel fijner.

Hoe werkt het?

Zodra je ingelogd bent bij je bank, kun je aan de slag. Je categoriseert al je uitgaven. Hieronder vind je een voorbeeld.

 • Hypotheek/Huur
 • Gas/water/licht
 • Gemeentelijke belastingen
 • VVE
 • Boodschappen
 • Telefoonrekening
 • Zorgverzekering
 • Kleding
 • Cadeaus
 • Etc. Etc.

Tip 2: houd een kasboekje bij

Misschien denk je nu: een kasboekje, wat is dat? Een kasboekje is een plek waar je je financiën bijhoudt. Als je wilt budgetteren moet je inzicht krijgen in je financiën en dat doe je door een kasboekje.

Het hoeft geen traditioneel boekje te zijn: je kunt het prima bijhouden in een excel file of je schrijft het op in een notitieboekje. Ik houd het elke maand strak bij zodat ik mijzelf scherp houd en zo meer geld kan investeren.

Tip 3: Deepdive in de cijfers

Budgetteren voor beginners: het is eigenlijk heel simpel. Zodra je al je uitgaven en inkomsten van de afgelopen maand hebt uitgewerkt, zie in een oogopslag waar je veel geld aan uitgeeft.

Geef je elke maand €75,- euro uit aan het bestellen van eten of schrik je van het bedrag dat je elke maand betaalt voor je televisie aansluiting? Maak voor jezelf een afweging welke categorieën te hoog zijn en waar je dus te veel geld hebt uitgegeven. Ook is het verstandig om te kijken of je bepaalde abonnementen kunt stopzetten. Gebruik je je Storytel abonnement wel genoeg en hoe vaak was je de afgelopen maanden te vinden in de sportschool?

Geef je meer uit dan er inkomt?

Onderzoek hoe je ervoor kunt zorgen dat je meerdere inkomstenbronnen creëert of hoe je ervoor zorgt dat je meer geld kunt verdienen met je huidige baan of freelance werkzaamheden.

Tip 4: ga vergelijken

Een andere, hele belangrijke tip als je gaat budgetteren: ga je energieleverancier vergelijken. Kijk of je goedkoper uit bent via de concurrent. Doe dit ook voor je verzekeringen en andere vaste lasten. 

Ook is het slim om te kijken naar je huidige internet en TV abonnement. Kun je daar nog op besparen? Vaak kun je je abonnement ergens anders goedkoper krijgen door bijvoorbeeld een welkomstkorting. Het kan ook voordelig uitpakken wanneer je een internet en TV abonnement combineert met een telefoon abonnement bij dezelfde provider. Ben je geen echte tv-kijker? Dan kun je een internet only abonnement afsluiten. Zo bespaar je op de kosten van de interactieve tv en kan je gewoon blijven netflixen. 

>> 19 budget tips om direct mee te starten

Tip 5: Denk drie keer na

De laatste tip als je aan de slag gaat met budgetteren, is denk na. Oftewel voordat je geld uitgeeft, is het heel erg belangrijk om jezelf af te vragen of je die schoenen eigenlijk wel nodig hebt? Is het nodig om alweer eten te bestellen of kun je ook prima zelf koken?

Door hier bewuster mee om te gaan, zul je vanzelf merken dat het beter gaat. Daarnaast is het ook verstandig om te werken aan je money mindset. Dat kan met boeken zoals bijvoorbeeld Rich Dad, Poor Dad.

Bonus tip

Een bonus tip: ga op onderzoek uit hoe je meer geld kunt verdienen. Dit hoeft geen ver-van-je-bed-show te zijn. Online zijn er talloze manieren waarop jij online geld kunt verdienen. Hierdoor zorg je ervoor dat je financiële buffer hoger wordt en verklein je de kans dat er weer een disbalans ontstaat in je financiën. Mits je natuurlijk niet opeens veel meer geld gaat uitgeven… 😉Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

One comment

 1. MC Kleuver says:

  Pinnen vind ik sowieso idealer dan met cash. Dat komt omdat ik altijd zenuwachtig word van de briefjes en muntjes. De app van de bank is ook fijn. Daarin staat vaak al ongeveer wat de vaste lasten zijn van de maand die komt.

Comments are closed.