Detox kuur; aanrader of flop?

Detox kuur; aanrader of flop?

Ruim drie maanden lang heb ik alles gegeten en gedronken wat los en vast zat. Meerdere keren per week ging ik uiteten (en soms wel twee keer op een dag), ik at regelmatig croissantjes als ontbijt en de liters tinto di verano vlogen me om de oren. Ik kan oprecht zeggen dat mijn tijd in Barcelona een top tijd was. Niet alleen vanwege het feit dat ik zoveel nieuwe mensen heb leren kennen, maar ook vanwege het feit dat ik als Bourgondiër ultiem genoten heb van heerlijk eten. Uiteraard heb ik ook genoten van Barcelona en alle andere voordelen die Barcelona met zich meebrengt. 

Tijd voor verandering

Aan het einde van mijn tijd als digital nomad in Barcelona, merkte ik dat mijn broeken erg strak zaten en ik voelde mij alles behalve comfortabel in mijn eigen lichaam. Niet gek natuurlijk, want ik heb totaal niet op mijn eten gelet. Ik maakte met mezelf de afspraak om in Nederland aan de slag te gaan met een gezonder eetpatroon en om het sporten weer op te pakken. 

Eenmaal terug in Nederland

In Nederland heb ik direct het roer omgegooid en ben ik begonnen met een ander eetpatroon. De croissantjes werden ingeruild voor yoghurt en mijn avondeten werd voorzien van heel veel groente om zo mijn tekorten aan te vullen. Een week lang was ik super streng en at ik bijna geen suikers en vooral heel veel groenten en fruit. En met resultaat. De weegschaal liet zien dat ik al 1,5 kilo was afgevallen. YES! 

Nog een stapje verder

Fijn die 1,5 kilo die ik kwijt was, maar dat was uiteraard niet voldoende. De laatste jaren zijn er de nodige kilo’s bijgekomen, dus ik heb nog een weg te gaan om mezelf gezonder en fitter te voelen, maar vooral comfortabel in mijn eigen lichaam.

Om mijn lichaam te zuiveren, besloot ik te gaan detoxen. Je weet wel; zo’n sapjeskuur. Drie dagen lang sappen en in de avond een kleine, vegetarische maaltijd. Dat moest te overzien zijn. 

De detox kuur

Vol enthousiasme begon ik met de sapjes. Omdat ik nét begonnen ben met een nieuwe fulltime interim opdracht (lees mijn leven is 180 graden gedraaid), wilde ik niet sappen tijdens werktijd, want je kunt je slap voelen en daardoor minder geconcentreerd zijn. Dus ik besloot in het Pinksterweekend drie dagen lang te sappen. Achteraf gezien niet de slimste keuze. 

Foodfestival bezoeken was niet zo slim…

Ik had de hele week extreem gezond gegeten en dus goed afgebouwd, maar in het weekend wilde ik juist leuke dingen doen. Alleen was mijn energielevel een stuk lager. Daarnaast had ik afgesproken om naar een foodfestival te gaan wat het extra moeilijk maakte. Het was weekend, waardoor mijn vriend uitgebreid ging koken. Hierdoor was het extra moeilijk. Zat ik daar met de sapjes van de detox kuur, terwijl iedereen genoot van lekker eten…

Hoe werkt het?

Je ontvangt de sapjes in een doos en een folder met daarin het drinkschema. Elke twee uur moet je een sapje drinken tussen 9.00 en 19.00. Voor mij was het best lastig om zoveel te drinken. Ik drink normaal niet veel. Vaak had ik mijn vorige flesje nog niet leeg of ik moest alweer een nieuw flesje nemen.

Mijn ervaring

De eerste- en tweede dag gingen eigenlijk heel erg goed. Ik had wat moeite met het feit dat ik zoveel moest drinken, maar verder ging het erg goed en had ik vrijwel nergens last van. Geen lager energielevel of een sterk honger gevoel.

De derde dag was een stuk zwaarder. Ik merkte dat mijn energielevel erg laag was en dat traplopen opeens lastiger werd. Daarnaast had ik in de middag opeens veel meer moeite met de sapjes. Vooral de sapjes in de middag/avond vond ik niet lekker, waardoor ik weerstand opbouwde. Met heel veel pijn en moeite, heb ik de sapjes op gedronken. 

The day after

Langzaamaan ben ik begonnen met het eten van vast voedsel. Yoghurt als ontbijt, salade als lunch en een vegetarische maaltijd als avondeten. Eigenlijk ging de overgang erg soepel. Ik was toch niet van plan om meteen weer heel ongezond te eten.

Elke ochtend sta ik op de weegschaal om te kijken hoe het gaat met mijn gewicht en mijn vetpercentage. En eerlijk gezegd? Dat viel wel een beetje tegen. Uiteindelijk ben ik maar een halve kilo afgevallen door de detox kuur. Ik had gehoopt dat het meer zou zijn.

Aanrader of flop?

Hoewel de meningen nogal verschillen (de nodige reacties ontvangen toen ik bezig was via social media…), denk ik dat het heel goed is om bewust te worden van je eigen eetpatroon om het zo ook te kunnen verbeteren. In een wereld waar obese steeds vaker de regel is dan een uitzondering, is het absoluut aan te raden om hiermee aan de slag te gaan. Het is heel goed om na te denken wat je allemaal wel niet eet en hoe je dat op een andere manier gezonder kunt aanpakken.

Of ik echt meer energie had, is lastig te zeggen omdat ik begonnen ben met een nieuwe fulltime opdracht die heel veel energie kost, maar het voelt wel goed dat ik dit gedaan heb.

Aan de slag?

Wil je ook aan de slag met een detox kuur? Ik deed een drie dagen samenkuur via Juizs. Uiteraard kun je het ook voor één dag doen of vijf dagen.

Heb je al eens een detox kuur gedaan?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

3 comments

  1. Het lijkt mij interessant om eens te proberen. Aan de andere kant denk ik ook: ik val liever af door gewoon goed op mijn voeding te letten en te sporten, dan de hele dag op sapjes te moeten leven, haha. Dus ik zou het echt puur voor de ervaring eens willen proberen, omdat ik er zoveel blogs al over gelezen heb.

    Liefs,
    Marloes

  2. Nienke says:

    Wil ik weer eens proberen! Inmiddels jaren geleden eens gedaan, ben benieuwd wat dit met mijn lichaam doet. 🙂

Comments are closed.