Digital Detox |Ben ik internet verslaafd?

Digital Detox |Ben ik internet verslaafd?

Hi, ha, ho, daar ben ik weer. Terug in Nederland na een mooie Interrail reis door Oost-Europa. Mijn eerste reis met een backpack en mijn eerste reis waar ik twee weken zonder laptop op pad was. En dat was afkicken. Normaliter besteed ik gemiddeld zo’n 15 uur per dag achter een laptopscherm. I know, shame on me.

Op vakantie zonder laptop

Interrailen door Oost-Europa stond al geruime tijd op mijn reis wishlist, maar het kwam er iedere keer niet van. Eind vorig jaar besloot ik dat ik het in 2017 toch echt moest doen, want hállo de tijd begint te tikken. Ik word al 26 dit jaar.

Zo gezegd, zo gedaan. In november boekte ik samen met een goede vriendin deze Interrail reis. Alleen de heen- en terugvlucht en de Interrail pas, de rest kwam later. Zonder mij goed te realiseren dat zware koffers en Interrailen niet de beste combinatie is. Al gauw werd het duidelijk: dit werd mijn eerste vakantie met een backpack. Een grote uitdaging voor iemand die maar al te graag haar hele kledingkast in haar koffer duwt inclusief een uitgebreide schoenen collectie en mijn o zo geliefde krultang waar ik niet zonder kan. En dan nog die laptop. Twee handen op één buik en al bijna vijf jaar mijn trouwe vriend. Hoe kan ik als internet- en laptop verslaafde twee weken zonder?


Telefoon zonder internet abonnement

Dat is hetzelfde als een cocktail zonder alcohol. Daar heb je toch helemaal niks aan? Zeker smartphones. Zonder internet is het eigenlijk maar een nutteloos ding. Oké, dat is niet helemaal waar. Je kunt ermee bellen en sms’en, maar wie smst er nog tegenwoordig? Ik niet. Je begrijpt het vast: het was afkicken.

Time to relax

Ontspannen is niet mijn sterkste punt. Sterker nog: soms vind ik het een doodzonde om te gaan slapen, want ik kan toch veel beter werken? Ik weet heus dat het leven niet alleen maar draait om werken, maar dat gaat er bij deze work-a-holic toch niet altijd in. Twee weken geen latop, betekent twee weken gehandicapt. Oké, zo erg is het ook weer niet, maar als je ervan uit gaat dat ik makkelijk 60 uur per week werk, begrijp je dat ik hem miste. Het voelde soms zelfs fout dat ik vakantie vierde en niet aan het werk was.

Ook zonder laptop vind ik het lastig om in het park te gaan zitten en een boek te lezen. Ik heb daar simpelweg niet de concentratie voor. Mijn spanningsboog is vrij kort, waardoor ik iedere keer opnieuw geëntertaind moet worden. Ik heb behoefte aan prikkels, heel veel prikkels.

Lange leve de WiFi hotspots

Dan nog het keihard ontkennen: “Ik kan heus wel zonder internet. Ik sluit geen internetbundel af en zie wel waar ik WiFi heb…” Uh nee. In de praktijk gaat het er helaas toch net wat anders aan toe.

‘Zullen we naar strandbar Hermann gaan?” – “Ja, gezellig!”

*Ik zit nog geen twee seconden op mijn stoel of ik gris al naar mijn telefoon in mijn tas op zoek naar WiFi*

Eindeloos online

Hoe trouw mijn laptop is, hoe minder trouw mijn iPhone 6 is. Dat is best pittig als je op vakantie bent. De batterij is niet meer je van het en je hoeft niet veel fratsen uit te halen of de batterij is bijna leeg en hij valt uit. Ergerlijk, want als je je in een warme stad bevindt voor een citytrip kun je net zo goed met je iPhone kiekjes maken voor Instagram, want dan hoef je tenminste niet de hele tijd de grote zware spiegelreflex camera mee te zeulen.

Met de externe batterij in mijn tas gingen we iedere keer op pad. Op pad om de mooiste plekjes vast te leggen, maar ook om connected te zijn met de wereld. Bij elk restaurantje, barretje, pleintje of metro station waar we waren: ik was áltijd op zoek naar WiFi.

Ben ik internet verslaafd? Misschien. Ik denk eerder dat ik een control freak ben, altijd op de hoogte wil zijn van alles en het simpelweg heel leuk vind om veel te werken.

Apple Fan

Dat ik niet zonder mijn dierbare Macbook en iPhone 6 kan is wel gebleken. Aangezien mijn telefoon aan het nalaten is (niet zo gek als je hem zo veel gebruikt zoals ik), is het tijd voor een nieuwe. Na drie jaar mag hij vervangen worden. Nu heb ik een sim-only wat lekker goedkoop is. Als je kijkt naar de nieuwe abonnementen voor bijvoorbeeld een iPhone 7 schrik je. Daarom ga ik het waarschijnlijk bij een refurbished iPhone 6 houden. Een prima telefoon voor een fijn prijsje. Voor je je afvraagt wat een refurbished telefoon is: dat is een telefoon die of wel in het bedrijfsleven of privé gebruikt is, maar waar het lease contract afgelopen is. De telefoons worden ‘opgeknapt’ zodat ze weer als nieuw zijn.

Kun jij ook niet meer zonder internet?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

5 comments

 1. Eva says:

  Oh wow, dat scheelt echt veel als je zo’n telefoon koopt! Ik heb nog nooit een Apple telefoon gehad, maar ik snap wel dat veel mensen zo’n telefoon kopen. Ze zien er ook gewoon mooi uit! 🙂

 2. Sophie says:

  Ik vind het juist heerlijk zonder zoiets als internet. Handig als je iets moet opzoeken, maar verder. Op vakantie kan ik eindelijk even écht ontspannen.

 3. Joyce rdt says:

  Er was een tijd dat ik dacht er niet zonder te kunnen, maar ik kan er nu echt van genieten om even offline te zijn en ik laat mijn telefoon ook steeds vaker thuis liggen wanneer ik op visite ga bij iemand of naar een verjaardag ga. Liefs.x

 4. Bettie says:

  Daarom heb ik juist een smartphone zonder internet. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken waar er wifi is en anders gewoon wachten tot ik thuis ben. Mijn e-mails lopen niet weg. Ik heb laatst zelfs een maand zonder internet gedaan, want Ziggo deed stom. Maar dan had ik dus 0.0% internet dus. Heb ik ook overleefd. Internet op vakantie vind ik persoonlijk een beetje raar zelfs. Want uiteindelijk wil je rust en ik krijg dat echt niet als ik constant berichtjws kan verwachten.

 5. meisjesfeest says:

  Het is soms goed om even uit het internet wereldje te stappen. Wij zijn er zo veel mee bezig dat we ook vergeten te ontspannen. Ik denk dat heel belangrijk is.

Comments are closed.