Een vakantieverblijf geboekt via AirBnB? Vraag je servicekosten terug!

Een vakantieverblijf geboekt via AirBnB? Vraag je servicekosten terug!

Hoewel de (reis)wereld op dit moment op zijn kop staat en de meeste mensen alweer een tijdje niet meer op vakantie zijn geweest, is de kans groot dat je de afgelopen jaren een vakantieverblijf hebt geboekt via AirBnB. Het aanbod van AirBnB is enorm en het is ook nog eens een razend populaire manier om op zoek te gaan naar een unieke slaapplek. Dat betekent ook dat de kans groot is, dat je de afgelopen jaren te veel geld betaald hebt voor je verblijf. Namelijk de servicekosten. En deze servicekosten kun je nu – door een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam – terugvragen. Hoe dat precies zit, lees je hieronder. 

Wat zijn servicekosten?

Het is vast heel herkenbaar: je hebt een fantastische vakantievilla gevonden pal naast het strand. De villa is groot, mooi ingericht, beschikt over een fijn zwembad met uitzicht en de prijs is meer dan prima voor datgene wat je krijgt. Totdat je bij het boeken opeens nog die vervelende servicekosten moet betalen. Geen aangename verrassing. 

Servicekosten zijn kosten voor zowel de huurder als de verhuurder. Beter bekend als bemiddelingskosten. Deze kosten moeten beide partijen afdragen aan AirBnB die ook van het succes van het platform wil genieten. 

Waarom zijn er te veel servicekosten in rekening gebracht?

Echter bleek dat AirBnB veel te veel servicekosten heeft gerekend voor beide partijen wat in strijd is met de wetgeving rondom belangenverstrengeling en het voorkomen hiervan. Daarom heeft de Rechtbank in Amsterdam op 9 maart 2020 een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat de servicekosten ten onrechte in rekening zijn gebracht. Dit betekent dat – als de je afgelopen jaren gebruik gemaakt hebt van AirBnB – dat je een deel van ne servicekosten kunt terugvragen. 

>> Op workation naar Oostenrijk

Hoe kun je je servicekosten terugvragen? 

Heb je de afgelopen jaren gebruik gemaakt van AirBnB en wil je je AirBnB servicekosten terugvragen? Dat kan! Het is heel simpel. 

  1. Open je internetbrowser en log in op je AirBnB-account
  2. Klik rechtsboven op het hamburgermenu
  3. Selecteer vervolgens ‘reizen’ in het dropdown menu
  4. Klik op ‘afgeronde reizen’
  5. Download vervolgens van elk vakantieverblijf je factuur

Dien je claim in

Zodra je alle facturen verzameld hebt, kun je heel eenvoudig en binnen een paar minuten je claim indienen via de website Servicekosten terugvragen. Deze partij neemt vanaf dat moment het stokje over. Als je veel gebruik hebt gemaakt van AirBnB de afgelopen jaren, kan het bedrag dat je terugkrijgt oplopen in de honderden euro’s. Een fijn bedrag om te gebruiken voor een volgende reis. 😉 

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.