Energie besparen op je verwarming? Dit kun je doen!

Energie besparen op je verwarming? Dit kun je doen!

Energie wordt duurder. Elke dag weer. Niet alleen is de gasprijs de afgelopen maanden explosief gestegen, ook electricitiet wordt steeds duurder. Dit heeft een aantal redenen: gas wordt duurder omdat de gaskraan in Groningen grotendeels dichtgedraaid is waardoor het gas nu vanuit Rusland moet komen. Dat kost meer geld, daarnaast is de vraag naar gas ook gestegen. Ditzelfde geldt voor elektriciteit. De vraag is na corona gestegen, waardoor we te maken hebben met te korten. Er is meer vraag dan aanbod. Dat betekent dat het extra belangrijk is dat je zoveel mogelijk geld kunt besparen op gas en elektriciteit. Hoe je zoveel mogelijk energie kunt besparen op je verwarming, lees je hier. 

Maak een overzicht van energiesluipers

Eerst moet je weten hoé je huis verwarmd wordt. Is dat middels gas of via elektriciteit? Vervolgens is het handig om te kijken of je eventuele energiesluipers hebt. Sluit de diepvries niet goed, waardoor die ongemerkt veel stroom gebruikt en hij zorgt voor onbedoelde kou in huis waardoor je meer moet stoken? Overigens is het sowieso een aanrader om regelmatig te kijken of je elektrische apparaten niet vervangen moeten worden omdat ze oud zijn en daardoor veel energie verbruiken.

Energie besparen op je verwarming? Dit kun je doen!
Energie besparen op je verwarming? Dit kun je doen!

Pak een trui of een dekentje

Iets anders wat je kunt doen als je energie wilt besparen op je verwarming, is telkens als je het koud hebt, eerst een trui pakken of een dekentje voordat je de verwarming aanzet. Vaak kun je het hier ook al mee tackelen en dat scheelt een hoop energie. 

Zet de verwarming uit op de slaapkamer

Het is niet nodig om de verwarming aan te zetten op je slaapkamer. Grote kans dat je namelijk met je raam open slaapt, waardoor er automatisch frisse (en dus koude lucht) binnenkomt. Dat zou betekenen dat alle warmte weer weggaat. Daarnaast is het natuurlijk het allerfijnste om onder een dik deken te kunnen slapen, zonder dat je doodgaat van de hitte. 

Sluit je ramen

Een andere belangrijke tip als je energie wilt besparen op je verwarming, is door je ramen te sluiten als je de verwarming aanzet. Niet alleen in de ruimte waar de verwarming aanstaat, maar zeker ook in de kamers waar je geen verwarming aan hebt. Het heeft niet zoveel zin als de ramen op de slaapkamer open zijn, terwijl je een kamer verderop het huis probeer te verwarmen. 

Isoleer je huis

Cliché, maar waar: isoleer je huis. Dat is echt de allerbeste tip als je energie wilt besparen op je verwarming. Dit gaat je uiteindelijk heel veel meer geld besparen en comfort opleveren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een convector verwarming. Het is een indirecte vorm van verwarming; het verwarmingselement zuigt namelijk de koude lucht aan en warmt die op. Zodra de koude lucht zakt, wordt die weer opgewarmd. 

Zet de verwarming ’s nachts uit

Als laatste; maar minstens zo belangrijk: zet de verwarming uit ’s nachts. Je bent toch aan het slapen, dus het heeft geen zin dat de verwarming aan het loeien is. En het bespaart ook nog eens op de energierekening.

Wat doe jij om energie te besparen op je verwarming?

*€

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.