5 manieren om energie te besparen

5 manieren om energie te besparen

Het liefst besparen we zoveel mogelijk geld op onze energiekosten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zijn de opties als je energie wilt besparen, waar moet je opletten en nog beter: wat zijn de grootste energiesluipers in je huis? Hoe lager je energierekening, hoe beter natuurlijk. Want dan kun je dat geld beter investeren in een fijne ervaring of natuurlijk in je beleggingen.

1. Isoleer je huis

Nummer #1 om te zorgen dat je energie kunt besparen elke maand weer opnieuw, is het isoleren van je huis. Het isoleren van je huis is een grote investering dat die niet even doet, maar het is wel een investering die je uiteindelijk heel veel gaat opleveren. Op de lange termijn ben je simpelweg minder geld kwijt aan energiekosten en blijft de warmte veel langer binnen in je huis hangen. Hierdoor hoef je minder geld uit te geven aan stookkosten.

2. Stap over op energiezuinige apparaten

Energievreters: iedereen heeft ze in huis. Je kunt bij de meeste energieleverancier een overzicht uitdraaien van welke apparaten de meeste energie verbruiken. Als je hier achter bent, kun je gaan onderzoeken hoeveel bijvoorbeeld een nieuwe koelkast kost en wat je dat kan opleveren qua energiekosten. Vaak zul je zien dat het loont om te investeren in een nieuw apparaat.

3. Lampen vervangen voor led lampen

Een andere hele belangrijke stap om te zetten om energie te besparen, is het vervangen van huidige lampen voor led lampen. Led lampen zijn energie zuinig en kunnen je uiteindelijk heel wat geld besparen op je energierekening. Led lampen zijn er in alle soorten en maten. Dus ook als je op zoek bent naar led hanglamp voor in de woonkamer, kun je die vervangen voor een energiezuinige lamp.

4. Kies voor zonnepanelen

Heb je er ooit bij stil gestaan om zonnepanelen te installeren? Dit is niet alleen heel goed voor het milieu, maar het kom je energierekening ook ten goede. Doordat je energie opwekt via je zonnepanelen, hoef je minder energie in te komen en dat levert je weer een besparing op op je energie rekening.

5. Let simpelweg op

De laatste reden om te zorgen dat je energie kunt besparen is door simpelweg op te letten. Let op dat je niet onnodig de lampen aan hebt, apparaten stand-by aan staan of dat je andere dingen doet die energie vreten. Als je hier goed oplet, kan dit ook al snel een besparing op je energiekosten opleveren.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.