Is de kwaliteit van leven belangrijker dan een succesvolle carrière?

Is de kwaliteit van leven belangrijker dan een succesvolle carrière?

De maand juni was een enorme rollercoaster. Ik was net terug (lees: 4 dagen) van ruim drie maanden vertoeven in het prachtige Barcelona. De eerste maandag van juni ben ik op een sneltrein gestapt waarvan ik tot de derde week niet eens de rem kon vinden. Ik kan oprecht zeggen dat de maand juni intens was. Intens in alle opzichten. En als er iets is wat ik geleerd heb, is dat de kwaliteit van leven enorm belangrijk is. Veel belangrijker dan een succesvolle (yes, I know. Containerbegrip) carrière en een goed gevulde (spaar)rekening.

Een zwart gat?

Om te voorkomen dat ik – zodra ik weer in Nederland was na ruim drie fanatatische maanden in Barcelona – in een zwart gat terecht kwam, wilde ik direct aan de slag met een interim opdracht. Zo gezegd, zo gedaan. In de laatste weken van mijn tijd in Barcelona ben ik als een malle op zoek gegaan naar een interim opdracht. Voordat ik naar huis ging, had ik al een interim opdracht voor 40 uur per week, drie maanden lang. 

Sprong in het diepe

Voor ik goed en wel geacclimatiseerd was in Nederland, stond het nieuwe avontuur op mij te wachten: de start van mijn interim opdracht. Ik was toe aan een uitdagende interim opdracht en ondertussen kan ik volmondig beamen dat ik die uitdagende interim opdracht gevonden. 

Mijn leven is begin juni 180 graden gedraaid. Van een heerlijk relax bestaan in Barcelona waar ik alle vrijheid van de wereld had, naar een hectisch leven waar ik ruim 45 uur per week op kantoor doorbreng, een reistijd van bijna 3 uur per dag heb en in de weekend en in de avond als een malle aan het werk ben met voor alle andere freelance opdrachten. Dat ik moest wennen aan mijn ‘nieuwe’ leven is een understatement. 

Uitdagingen als interimmer

Begin juni ben ik als digital marketeer ad interim gestart bij een farmaceutisch bedrijf in Amsterdam. Aangezien ik geen medische achtergrond heb, vlogen in de eerste weken allerlei medische termen om mijn oren waar ik nog nooit van gehoord had. Dat was mijn eerste uitdaging. Een andere uitdaging was het feit dat het een internationaal bedrijf is waar de voertaal Engels is. Uiteraard kom ik prima uit de voeten in het Engels, zeker omdat ik net drie maanden non-stop Engels heb gepraat, maar toch is dat ook wennen. Want de gesprekken die ik normaliter voer in het Engels zijn van een ander niveau. 

De lange reistijd en het feit dat ik opeens in het weekend en in de avonden moest werken voor mijn andere freelance opdrachten, zorgden ervoor dat deze rollercoaster nog intenser werd.

>> Drie redenen waarom je het boek Fuck the Quaterlife crisis moet lezen

Blij met deze kans

Ondertussen zitten de eerste drie maanden erop en blik ik terug op een uitdagende tijd en ben ik ontzettend dankbaar én blij met deze kans. Ik heb nu al zó veel geleerd. Daarnaast ben ik – achteraf gezien – heel blij dat ik cold turkey overgestapt ben van mijn Spaanse leven naar mijn nieuwe werkleven in Nederland. Hierdoor heb ik namelijk geen inkomstenderving gehad omdat ik geen gat had tussen Barcelona en mijn nieuwe opdracht, maar direct doorging.

Op het moment zelf dacht ik daar anders over, maar nu ben ik blij dat ik het zo gedaan heb. Daarnaast ben ik ook simpelweg blij met het feit dat ik zo snel een uitdagende en leuke interim opdracht gevonden heb. Het is altijd afwachten of het een wederzijdse klik is qua werk en collega’s. Voor mij was dat risico extra groot vanwege het feit dat ik mijn collega’s alleen via Skype gesproken heb en nooit eerder in real life. Maar gelukkig heeft het goed uitgepakt. 

Mijn buffer aanvullen

Een fulltime interim opdracht betekent ook simpelweg cashen. Je bent 40 uur per week declarabel, de hele maand lang. En afhankelijk van de duur van de opdracht, betekent dat je voor een bepaalde tijd elke maand een leuk bedrag op je rekening ontvangt. De komende tijd ga ik mijn buffer aanvullen, want als freelancer is het belangrijk dat je een buffer hebt waar je op zijn minst zes maanden mee vooruit kan. De hoogte van de buffer is uiteraard afhankelijk van het bedrag dat je jezelf als salaris uitbetaald. 

Het is niet alleen maar fun

Mocht je denken; ik ga ook interimmer worden en cashen. Vergeet niet dat je als interimmer geen zekerheid hebt qua werk. Het kan zijn dat je een halfjaar geen opdracht hebt, daarnaast ben je alle vrijheid kwijt waar je aan gewend was als freelancer. Vaak is het de eis om op kantoor te werken om zo het bedrijf beter te leren kennen en het is nu eenmaal eenvoudiger om op locatie samen te werken dan op afstand. Daarnaast is het superleuk om een hoge factuur te sturen, maar vergeet niet dat ongeveer de helft van het bedrag naar de Belasting gaat, je als freelancer te maken hebt met dure verzekeringen en voor je eigen apparatuur (laptop), reiskosten en studie of trainingen moet zorgen. 

Dag vrijheid

Al dat geld is een leuke bijkomstigheid, maar je levert er ook veel voor in. Je hebt geen vrijheid meer of in mindere mate en je spendeert opeens het meeste van je tijd op kantoor. Zelf heb ik ervaren dat een succesvolle carrière interessant is, maar dat de kwaliteit van leven en vrijheid én tijd om leuke dingen te doen, véél belangrijker is. Wat heb je aan een volle spaarrekening als je geen tijd hebt om het geld uit te geven?

Conclusie

Ondertussen kijk ik met een glimlach terug op de rollarcoaster van de afgelopen maanden en ben ik dankbaar voor deze kans. Op dit moment voel ik mij redelijk content met het leven dat ik nu heb. En eerlijk is eerlijk, toen ik mijn eerste factuur mocht sturen met vijf cijfers maakte mijn hart wel een klein sprongetje. Mijn hoogste factuur ooit in mijn freelancers bestaan.

Mijn contract is verlengd voor zes maanden. Dus tot en met eind februari ben ik nog wel even zoet. Wel heb ik bewust gekozen om 32 uur te werken, zodat ik één vaste dag per week voor al mijn andere freelance opdrachten heb, zodat ik straks hopelijk weer een weekend heb om leuke dingen te doen en langzaamaan weer werk aan een betere kwaliteit van leven. En wat ik daarna ga doen? Geen idee. Maar Barcelona smaakt naar meer.

Wat vind jij belangrijker; een succesvolle carrière en een betere kwaliteit van leven?

Volg Diolifestyle via Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

2 comments

  1. Sanne says:

    Dat is precies waar ik mij de afgelopen periode ook mee bezig heb gehouden. Bij mij heeft dit geresulteerd in een nieuwe baan, ik was echt toe aan die cliché “nieuwe uitdaging”. Dat betekende voor mij wel inleveren op salaris, maar ik krijg er wel weer andere dingen voor terug. Zoals meer plezier in mijn werk. Die balans moet je voor jezelf op zien te maken denk ik. Wel een heftige omschakeling voor jou kan ik me voorstellen, maar fijn dat je er nu nog een half jaar achteraan mag plakken!

  2. Shirley says:

    Het lijkt me vooral pittig dat naast zo’n fulltime opdracht andere opdrachtgevers ook doorlopen. Ik heb sinds 1,5 maand een nieuwe baan waarvan de reistijd een beetje tegenvalt – minstens 1u40 per enkele reis. Daarnaast blijken de Belgische treinen meer vertraging te hebben (ik ben de NS opeens veel meer gaan waarderen, had ik dat maar eerder geweten :’)). Ik vind een leuke baan belangrijker dan om de hoek werken, maar ik had eerlijk gezegd lichtelijk onderschat.

Comments are closed.