Je persoonlijke financiën op orde brengen

Je persoonlijke financiën op orde brengen

Grip krijgen (en behouden) op je persoonlijke financiën is heel erg belangrijk. Want alleen dan weet je precies waar je geld naar toe gaat, maar ook waar je op kunt besparen. Maar hoe begin je? Hoe zorg je ervoor dat je je persoonlijke financiën op orde kunt brengen? Hieronder vind je 5 tips!

Het start allemaal met inzicht

Als je niet weet wat er uitgaat, heb je ook geen grip op je persoonlijke financiën. Je moet niet alleen weten hoeveel geld er elke maand uitgaat, je moet ook weten waar dat geld elke maand naar toe gaat. Misschien heb je wel abonnementen lopen waar je elke maand voor betaald zonder dat je het wist of geef je stiekem toch best veel geld uit aan kleding en/of eten bestellen.

Je persoonlijke financiën op orde brengen
Je persoonlijke financiën op orde brengen

Hoe zorg je voor inzicht?

Dat is eigenlijk heel erg simpel. Als je alles met je pinpas betaalt, log je in bij je bank. Vervolgens kijk je wat je de laatste maand allemaal uitgegeven hebt. Dit categoriseer je vervolgens in allerlei categorieën zoals huur/hypotheek, gas/water/licht, internet, boodschappen, eten bestellen, verzekeringen, kleding etc. etc. Vervolgens ga je alle bedragen bij elkaar optellen, zodat je precies weet hoeveel geld je per categorie uitgegeven hebt.

Het beste is om dit van een aantal maanden te doen. Dan weet je wat het gemiddelde is en voorkom je dat je een uitschieter er tussen hebt zitten.

Wat valt er op?

Nu je al je uitgaven gecategoriseerd hebt, is het tijd om te kijken wat er opvalt. Zijn er kosten die opvallen? Zijn er abonnementen die je niet meer gebruikt? Zijn er uitschieters? En zijn er kosten waar je op kunt besparen? Maak voor jezelf de balans op en kijk waar je direct op kunt besparen. Misschien is het wel tijd om je televisie abonnement op te zeggen en op zoek te gaan naar een goedkoper abonnement?

Bekijk je inkomsten

Naast het feit dat je natuurlijk moet weten hoeveel geld er uitgaat, moet je natuurlijk ook weten hoeveel geld er binnen komt elke maand. Als je een vast salaris hebt zonder eventuele toeslagen is het redelijk makkelijk, maar als je onregelmatigheidstoeslagen krijgt of als ondernemer werkt en misschien wel side hustles hebt, kan het verschillen. Daarom is het verstandig om uit te zoeken hoeveel geld je verdient gemiddeld per maand.

Onderzoek je schulden

Het kan natuurlijk zijn dat je schulden hebt. Het is verstandig om te kijken waar je die schulden hebt en hoe hoog ze zijn. Het is het beste om deze schulden zo snel als mogelijk af te lossen, want ze zijn vaak duur. Echter ontkom je er soms niet aan omdat je te maken hebt met financiële tegenvallers. Stel je voor je rijdt je auto in de prak, dat kan heel veel geld kosten. En als je dan zelf niet de financiele middelden hebt om op te draaien voor de kosten of zelfs een nieuwe auto te moeten kopen, dan is het wel zo handig dat je tijdelijk geld kunnen lenen. Oftewel: een persoonlijke lening aanvragen. Zodat je weer snel op de weg kunt en aan het werk kunt. Vervolgens is het natuurlijk wel slim om deze lening snel af te betalen.

Creëer een spaarbuffer

Het liefst spaar je ongeveer 30% van je salaris als je een modaal inkomen hebt. Dit klinkt misschien als muziek in de oren, maar het is in de praktijk lang niet voor iedereen haalbaar. Wel is het slim om voortaan ervoor te zorgen dat je elke maand geld spaart. Dus eerst geld sparen en dan pas geld uitgeven. Op dit manier creëer je een spaarbuffer voor mindere tijden.

Heb jij je persoonlijke financiën onder controle?

*Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.