Wil je meer geld sparen? 9 tips!

Wil je meer geld sparen? 9 tips!

Veel mensen uit mijn omgeving weten het waarschijnlijk niet, maar het is toch écht zo; ik ben goed in sparen. Iedereen kan namelijk sparen. Hoe klein of hoe groot je inkomen ook is. Het vergt wel de nodige discipline. Je moet eerst jezelf betalen, voordat je geld kan uitgeven. Dus wil je leren hoe je meer geld kan sparen? Hier vind je 9 tips.

1. Betaal jezelf als eerste uit

Zoals je hierboven ook al even kon lezen, is het enorm belangrijk om iedere keer als je salaris binnenkrijgt, eerst jezelf te betalen. Daarmee bedoel ik je eigen spaarrekening. Dit kun je handmatig doen en iedere keer een percentage op je spaarrekening te zetten, maar het is nog beter om het automatisch in te stellen zodat er elke maand een vast bedrag overgemaakt wordt naar je spaarrekening.

Het geld dat over is, gebruik je voor je vaste lasten en leuke dingen. Zorg dat je uitgavenpatroon hier op aansluit. Geef je te veel geld uit? Ga dan snijden in uitjes, kleding etc.

Wil je meer geld sparen? 8 tips!

2. Maak spaardoelen aan

Om het sparen leuker te maken, is het slim om specifieke spaardoelen te maken. Bij de ING kun je bijvoorbeeld binnen één spaarrekening allerlei kleine spaardoelen aanmaken. Spaar bijvoorbeeld voor een vakantie, kleding, huis, pensioen, maar ook voor onvoorziene uitgaven zoals bijvoorbeeld een kapotte auto of een lekkage in je huis.

Door spaardoelen te maken, weet je exact waarvoor je spaart wat sparen een stuk leuker maakt.

3. Stel jezelf de vraag of je het écht nodig hebt

Iedere keer als je op het punt staat om iets te kopen, is het verstandig om jezelf af te vragen of je het écht nodig hebt. Heb je wel een nieuwe broek nodig of gaat dat tafeltje nu écht je huis gezelliger maken.

Vaak heb je het helemaal niet nodig. We leven in de Westerse wereld en zijn nu eenmaal gewend om dingen te kopen die we mooi vinden, zonder dat we het echt nodig hebben. Een beetje consuminderen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

4. Blij worden van een spaarrekening

Om meer geld te sparen, is het belangrijk dat je sparen als iets leuks ziet en dat je blij wordt van je eigen, goed gevulde spaarrekening. Dit fijne gevoel wil je graag aanhouden en dat doe je door veel te sparen.

5. Fantaseren wat je ermee kunt doen

Het is belangrijk om een positief gevoel te krijgen bij geld. Veel geld verdienen of veel geld sparen is namelijk niet vies. Ga fantaseren waarvoor je spaart of nog belangrijker wat je er allemaal mee kan doen. Door hier regelmatig over na te denken, krijg je een fijn gevoel bij sparen.

Ik bedoel, het is toch leuk om te fantaseren wat je niet allemaal kan doen met €20.000,- euro aan spaargeld?!

6. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Een andere manier om meer geld te sparen, is meerdere inkomstenbronnen. Dat betekent dat je naast je salaris, ook nog via andere wegen geld verdient.

Een voorbeeld: ik verdien salaris door mijn werkzaamheden als online marketeer, geld via mijn blogs Diolifestyle.nl en Ondernemen als een baas, affiliatie inkomsten via mijn blog en via Pinterest en advertentie inkomsten via Google Adsense van websites zoals Parkeren in Roermond, Parkeren in Delft, Parkeren in Sittard etc.

Iedereen kan geld verdienen via Pinterest, maar je kunt bijvoorbeeld ook geld verdienen door een kamer op AirBnB te plaatsen, mee te doen aan EuroClick of bijvoorbeeld beleggen.

7. Zie veel spaargeld als een bepaalde rust en vrijheid

Hoe meer je spaart, hoe hoger je spaarrekening wordt. Dit kun je ook zien als een soort van vrijheid. Zelf heb ik nog lang niet genoeg geld om financieel onafhankelijk te zijn, dus ik moet blijven werken voor mijn geld. Maar ik vind het wel een heel fijn idee dat mocht ik voor een of andere reden niet kunnen werken en een jaar lang geen geld verdienen, dat mijn spaarrekening die klap kan opvangen. En dat is fijn. Dat zorgt voor een bepaalde rust en vrijheid.

8. Maak een financieel overzicht

Het veranderen van je money mindset begint met het creëren van inzicht. Als je geen idee hebt hoeveel geld er elke maand binnen komt en er elke maand uitgaat, wordt het lastig om geld te besparen.

Maak daarom elke maand een overzicht van de vaste lasten en de variabele kosten. Denk aan uiteten, cadeaus en kleding. Op die manier kun je eenvoudig zien waar je teveel geld aan uitgeeft, zodat je geld kunt besparen.

9. Investeer in beleggingen

Iets anders dat je kunt doen om meer geld te sparen, is een klein deel van je spaarrekening stoppen in beleggingen. Uiteindelijk wordt het geld op de beurs steeds meer waard, maar dat moet je het geld wel voor langere tijd (20 á 30 jaar) in beleggingen stoppen.

Als je dit met een klein deel van je spaargeld doet, kun je op die manier ook meer geld sparen doordat je bijvoorbeeld dividend ontvangt. Via DE GIRO kun je een gratis beleggersrekening openen. Let wel op dat beleggen meer risico’s met zich meebrengt.

Wat is jouw ultieme tip om meer geld te sparen?

Volg Diolifestyle via Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.