Pompoen quiche met prei en spekjes

Pompoen quiche met prei en spekjes

De herfst brengt niet alleen verandering in bladkleuren en temperatuur, maar ook in onze culinaire verlangens. Het is het seizoen van comfort food, warme kruiden en gezelligheid bij de open haard. Een gerecht dat perfect past bij deze tijd van het jaar is de heerlijke pompoen quiche. Met zijn romige textuur en verrukkelijke smaak is dit een gerecht dat je zintuigen betovert en je smaakpapillen verwent. In dit artikel vind je een heerlijk recept voor pompoen quiche dat je keer op keer wilt maken.

Aan de slag!

Kunnen de kookmaterialen wel een update gebruiken of zijn je borden of pan toe aan vervanging? Onlangs kocht ik een nieuwe BK pan bij Blokker. Als je je oude pan inlevert, krijg je namelijk 5% korting op je nieuwe pan. Toch leuk meegenomen?!

Voor het deeg heb je het volgende nodig:

  • 1 1/4 kopjes bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 kopje boter (koud en in blokjes gesneden)
  • 1/4 kopje ijskoud water

Liever kant-en-klaar deeg gebruiken? Kies dan voor bladerdeeg van Koopmans of het eigen merk van jouw huissupermarkt.

Voor de vulling

  • 2 kopjes pompoen, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 1 paprika (elke kleur naar keuze), in blokjes gesneden
  • 3 eieren
  • 1 kopje halfvolle melk
  • 1/2 kopje geraspte kaas (gruyère of cheddar werken goed)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Instructies

  1. Begin met het maken van het deeg. In een kom meng je de bloem en het zout. Voeg de koude boter toe en gebruik een deegsnijder of je vingers om de boter in de bloem te wrijven totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  2. Voeg het ijskoude water toe en kneed het deeg snel tot een bal. Wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  4. Terwijl het deeg rust, bereid je de vulling voor. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en geurig zijn, ongeveer 2-3 minuten.
  5. Voeg de courgette, paprika en pompoen toe aan de pan. Bak de groenten gedurende 5-7 minuten, of tot ze zacht zijn en lichtbruin beginnen te kleuren. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Haal de pan van het vuur en laat de groenten afkoelen.
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om een taartvorm van 9 inch (ongeveer 23 cm) te bedekken. Leg het deeg in de taartvorm en snijd de overhangende randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem om te voorkomen dat deze omhoog komt tijdens het bakken.
  7. Klop in een aparte kom de eieren en melk samen. Voeg de geraspte kaas toe en meng goed.
  8. Verdeel het gebakken groentemengsel gelijkmatig over de voorgebakken taartbodem.
  9. Giet het eiermengsel over de groenten.
  10. Bak de quiche in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, of tot het midden stevig is en de bovenkant goudbruin is.
  11. Haal de pompoen quiche uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Het perfecte gerecht voor de herfst

Deze pompoen quiche met courgette en paprika is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde groenten die perfect passen bij het herfstseizoen. De knapperige korst gecombineerd met de romige vulling en de smaakvolle groenten maken dit gerecht tot een echte winnaar.

Voeg een frisse salade toe

Serveer deze quiche als hoofdgerecht met een groene salade voor een complete maaltijd, of snijd hem in kleine stukjes om te serveren als hapje tijdens een herfstfeestje. Wat je ook kiest, dit gerecht zal zeker indruk maken op je gasten en jezelf verwennen met de smaken van de herfst.

Herfst gerechten

Dus, als de herfstbladeren beginnen te vallen en de temperaturen dalen, probeer dan dit heerlijke pompoen quiche recept om jezelf en je geliefden te verwennen met de warme en hartige smaken van het seizoen. En vergeet niet om je huis klaar te maken voor de herfst. Zo weet je zeker dat je lekker kan cocoonen, terwijl de regen tegen het raam tikt en het huis heerlijk ruikt naar de lekkerste gerechten met pompoen erin.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *