Studentenleven | Hoe een hospiteeravond er écht aan toe gaat

Al een aantal keer heb ik jullie een kijkje gegeven in mijn studentenleven. Ik heb gemerkt dat deze artikelen goed aanslaan. Leuk! Deze keer vertel ik hoe een hospiteeravond er écht aan toe gaat. Ik heb afgelopen week (maandagavond) namelijk een hospiteeravond gehad. Want tijdens zo’n avond lijkt het alsof het goud is dat blinkt, maar in werkelijkheid is dat allemaal maar schijn.

De waarheid achter een hospiteeravond

Een keer in de zoveel tijd, als een huisgenoot besluit te gaan verhuizen, komt er een kamer vrij waar een nieuw persoon voor uitgezocht moet worden. Het klinkt misschien heel leuk, op zoek gaan naar een nieuwe huisgenoot, maar niets is minder waar. Wij krijgen twee weken voordat de hospiteeravond moet plaatsvinden een lijst met namen van mensen die gehospiteerd hebben. Dit is niet meer dan een ijskoude vleeskeuring. Sorry, maar zo gaat het echt. Zodra we de lijst met namen binnen hebben, begint het. Je gaat de personen op zoeken via Facebook en/of Google. Je wilt namelijk wel een beetje weten wat voor een vlees je in de kuip haalt. Nadat we klaar zijn met onze research op internet en we meer te weten zijn gekomen over alle mensen die gehospiteerd hebben, beginnen we met de eerste selectie. Wie willen we er écht niet bij hebben?
Hoe gaan we te werk?

Nadat we nog een handje vol mensen over hebben, maken we een planning wanneer de mensen die nog over zijn mogen komen. We verdelen de hospiteeravond in verschillende delen. Elk halfuur komen er drie kandidaten die samen een halfuur de tijd krijgen om zichzelf te verkopen. Zo gaat het dan de hele avond door. Natuurlijk hebben wij onze meest vervelende vragen al klaarliggen, de mensen die hier door de mand vallen, strepen we af. Zo simpel is dat. Aan het eind van de avond als iedereen weg is, begint het ergste >> stemmen. Wié komt er wonen? Dat ene meisje met die piercing, met haar gitaar, toch dat andere meisje die er leuker uitziet en wat gezelliger is of die ene jongen met zijn vriend?

Het stemmen en het definitief besluiten wie het écht gaat worden duurt lang. Daarnaast drinken we tijdens een hospiteeravond genoeg alcohol, dat betekent dat we aan het eind van de avond (hoe langer het stemmen duurt), steeds meer drinken en dus zat worden waardoor het een groot fiasco wordt. Aan het eind van de avond, begin van de nacht bellen we degene die de kamer heeft gekregen. Fake it till you make it

Ohja, tijdens een hospiteeravond worden gemeenschappelijke ruimtes (woonkamer, keuken en badkamer) overdreven goed schoongemaakt, alleen maar om het er goed uit te laten zien. Terwijl het 9 van de 10 keer gewoon een grote bende is. Het gaat om de schijn. Daarnaast eten we altijd samen als we een hospiteeravond hebben, doen we heel gezellig alsof we het meest gezellige studentenhuis zijn, maar ook dit is voor de schijn. Want de keren dat we écht met alle huisgenoten samen eten zijn op een hand te tellen, en de avonden dat we met ons allen gezellig in de woonkamer zitten komt ook niet vaak voor. That’s it. Dit is hoe een hospiteeravond er écht aan toe gaat.

Heb jij al eens gehospiteerd voor een kamer?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

19 comments

 1. Karen says:

  Haha, heel leuk om te lezen. Voor mij is dat al een eeuwigheid geleden. De laatste keer dat ik hospiteerde is zo'n 20 jaar geleden 🙂

 2. Alexa Op 't Land says:

  Ik heb hier ook een artikel over geschreven hij komt binnenkort online! haha

 3. Anne says:

  Echt een soort vleeskeuring haha. Wat een gedoe, ook om te organiseren. Het is net een normale sollicitatie eigenlijk. Soms lijkt het me wel fijn als al die neppe toestanden gewoon de deur uit kunnen en we allemaal eerlijk tegen elkaar kunnen zijn vanaf het begin. Maar goed, misschien heb ik makkelijk praten. Ik heb nooit hoeven hospiteren en mijn woning alleen gedeeld met mijn vriend 😉

 4. Red Sonja says:

  Haha, heel leuk om te lezen! Ik heb nooit gehospiteerd, dus ik weet er niks van 😉

 5. Fleur says:

  Ik woon gewoon nog thuis terwijl ik mijn tweede studie ben begonnen, maar ik geloof dat als ik dit zo hoor het helemaal niet erg hoef te vinden, hahah!

 6. Grappig om te lezen, ik ben zelf nooit echt een student-student geweest. Woonde lekker thuis en deed alleen het nodige ;). Leuk om jouw ervaringen te lezen! x

 7. Susan | susanblogt.nl says:

  Genoeg kijkavonden gehouden en dat ging er nooit zo aantoe. Verschilt denk ik enorm per woning en wat voor mensen er al in zitten.
  Liefs, Susan

  • admindiolifestyle says:

   Bij ons (SSH.nl) is het verplicht om een hospiteeravond te houden. Vandaar dat ik mijn ervaring deel. Ik hoor het wel vaker dat dit zo gebeurd. Natuurlijk zal het niet overal zo eraan toe gaan.

  • admindiolifestyle says:

   Ja, super grappig! Sinds gisteren krijg ik hier opeens weer reacties op en wordt het weer vaak gelezen!

Comments are closed.